一、七年级英语上册任务型阅读专项目练习(含答案解析) 1.根据短文内容,完成时间表。
Andy plays basketball for the children's basketball club. He usually gets up at around 5:30 and runs in his school from 5:40 to 6:40.After running,he has breakfast at 7 o'clock. For breakfast,he eats some eggs and vegetables. At around 8:00,he plays basketball with his friends. They play basketball for around four hours. At about 12:00,they have lunch. For lunch,Andy has lots of vegetables,chicken and fruit. At 3 o'clock in the afternoon,Andy goes to the children's basketball club. He is never late for the club. Then Andy has dinner at about 7:00.After dinner,he watches basketball games on TV. Andy usually goes to bed at 10:30. Time 5:30 Activity gets up 5:40 to 6:40 ________ ________ has breakfast around 8:00 ________ about 12:00 has lunch 3:00 ________ about 7:00 has dinner 10:30 goes to bed
【解析】【分析】文章大意:介绍Andy忙碌的一天。
(1)细节理解题。根据文中的语句He usually gets up at around 5:30 and runs in his school from 5:40 to 6:40.可知,Andy从5:40 到 6:40在学校跑步,故填run in the school。 (2)细节理解题。根据文中的语句After running,he has breakfast at 7 o'clock. 理解可知,AndyAI早晨七点钟吃早餐,故填at 7:00。
(3)细节理解题。根据文中的语句At around 8:00,he plays basketball with his friends. 可知,Andy在早晨八点钟与朋友一起打篮球,故填plays basketball。
(4)细节理解题。根据文中的语句At 3 o'clock in the afternoon,Andy goes to the children's basketball club.理解可知,下午三点,Andy要到篮球俱乐部,故填goes to the children's basketball club。
(5)细节理解题。根据文中的语句Andy usually goes to bed at 10:30.理解可知,Andy在晚上十点半去睡觉,故填 goes to bed 。
【点评】考查任务型阅读。注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。
________ 【答案】 runs in the school;7:00;plays basketball;goes to the children's basketball club;
2.阅读下面对话,根据对话内容完成表格,每空填一词。 (T=Tony B=Betty) T: Hello! Are you Betty?
B: Yes, I am. What's your name, please?
T: My name is Tony. I'm in Class 3, Grade 8. I'm in Row 15.
B: I'm in Class 1, Grade 7. I'm in Row 2. Can you tell me your telephone number? T: Yes. My telephone number is 5605688. And what's your telephone number? B: Oh, it's 3839833. I'm thirteen. And how old are you? T: I'm fourteen. Name Row Class Grade Age Tony Betty ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ Telephone number ________ ________ 【答案】15;2;3;1;8;7;14;13;5605688;3839833 【解析】【分析】本文为一段对话,主要讲托尼和贝蒂的相关信息。
(1)要求填托尼和贝蒂的行数,根据T: I'm in Row 15. 和 B:I'm in Row 2. 可知填15,2,故答案为15,2。
(2)要求填托尼和贝蒂的所在班级,根据T: I'm in Class 3 和 B:I'm in Class 1 可知填3,1,故答案为3,1。
(3)要求填托尼和贝蒂的所在年级,根据T: Grade 8 和 B:Grade 7 可知填8,7,故答案为8,7。
(4)要求填托尼和贝蒂的年龄,根据T: I'm fourteen 和 B:I'm thirteen 可知填14,13,故答案为14,13。
(5)要求填托尼和贝蒂的电话号码,根据T:My telephone number is 5605688. 和 B:Oh, it's 3839833. 可知填5605688,3839833,故答案为5605688,3839833。
【点评】考查任务型阅读,先看清表格需要填写的内容,再根据对话将信息填写上去。
3.根据短文内容,回答下列问题。
It's June 6. It's Jenny's birthday. She comes home and sees a card on the table. It says, \"There is a present for you, Jenny. Go and look for it in your bedroom (卧室).\" Jenny runs to her bedroom. She sees a red box on her bed. She opens it. There is another (又一) card in it. Jenny takes it out and reads, \"Dear Jenny, I'm your present. My first letter is in 'some', but not in 'come'. My second letter is in 'have', but not in 'save'. My third letter is in 'live', but not in 'love'. My fourth letter is in 'for', but not in 'of '. My fifth letter is in 'take', but not in 'cake'. What am I?\"
Jenny thinks and then she says, \"Aha, I know! But where is it?\" Jenny finds (找到) it behind the door.
(1)When is Jenny's birthday? (2)What does the card on the table say? (3)What does Jenny see on her bed?
(4)What is Jenny's birthday present, do you know? (5)Where is the present? 【答案】 (1)It's June 6.
(2)It says, \"There is a present for you, Jenny. Go and look for it in your bedroom.\" (3)A red box. (4)A shirt.
(5)It's behind the door.
【解析】【分析】文章大意:六月六日是Jenny的生日,她回到家中找生日礼物的故事。 (1)根据 It's June 6. It's Jenny's birthday.可知Jenny的生日是June 6六月六日,故答案为It's June 6.
(2)根据 She comes home and sees a card on the table. It says, \"There is a present for you, Jenny. Go and look for it in your bedroom (卧室).\" 可知桌子上的卡片上写着的内容, 故答案为It says, \"There is a present for you, Jenny. Go and look for it in your bedroom.\"
(3)根据 She sees a red box on her bed. 可知在她的床上有一个红色的盒子。故答案为A red box。
(4)根据 My first letter is in 'some', but not in 'come'. My second letter is in 'have', but not in 'save'. My third letter is in 'live', but not in 'love'. My fourth letter is in 'for', but not in 'of '. My fifth letter is in 'take', but not in 'cake'. 可知谜底是shirt,衬衣,故答案为A shirt。 (5)根据 Jenny finds (找到) it behind the door. 可知Jenny在门后面找到了它,故答案为It's behind the door.
【点评】考查学生的阅读理解能力,在通读全文的基础上,掌握大意,根据问题在文章中找到具体的依据,锁定答案。
4.根据短文内容完成表格
My name is Zhang Tian. There is a computer in my bedroom. I often use it to do many things. I can do my homework on it. Sometimes I go online and download some information for my lessons. It helps me a lot. Now I am good at all the subjects at school. When I have time, sometimes I watch movies on the Internet. I can also download music from the Internet. I have some good friends from different cities, so we often talk with each other at the weekend. My mother always tells me not to play computer games, because it's not good for my eyes. I don't have a printer now. My father is going to buy one for next month. Information Card
The place that Zhang Tian's computer is in What to download for Zhang Tian's lessons ________ ________ The subjects that Zhang Tian is good at games The things that Zhang Tian's father will buy for him ________ The person(人) who asks Zhang Tian not to play computer ________ ________ 【答案】 His bedroom.;Some information.;All the subjects.;His mother;A printer. 【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是张天使用电脑做些什么事情。
(1)细节理解题。根据 My name is Zhang Tian. There is a computer in my bedroom. 我教张天。在我的卧室里有一台电脑。可知电脑在他卧室里。故答案为:His bedroom。 (2)细节理解题。根据 Sometimes I go online and download some information for my lessons. 有时我上网下载一些我功课的信息。可知张天下载功课的信息,故答案为:Some information。
(3)细节理解题。根据 Now I am good at all the subjects at school. 在学校现在我擅长所有的科目。故答案为:All the subjects。
(4)细节理解题。根据 My mother always tells me not to play computer games, because it's not good for my eyes. 我母亲经常告诉我不要玩电脑游戏,因为它对我的眼睛有害。可知母亲告诉他不要玩电脑游戏。故答案为:His mother。
(5)细节理解题。根据 I don't have a printer now. My father is going to buy one for next month. 现在我没有打印机。我父亲下个月要为我买一台。可知父亲要为他买打印机。故答案为:A printer。
【点评】此题考查任务型阅读理解。我们先约定吐蕃,看图表中要填写的内容,然后仔细阅读短文,从短文的细节中找到问题答案。
5.任务型阅读
There is a new shopping mall near my school. It is very easy to find. It is near the bus stop and the taxi rank. The mall is very big. There are five floors of shops and each floor is very big. There are lots of clothes shops. It is great for girls. However, there are not many shops for boys. There is only one sports shop. I think the mall needs some more. There are lots of restaurants on the top floor. You can eat different kinds of food from different countries. I like Chongqing Restaurant best. It has great food from Sichuan. I like the big cinema. I like watching a film before I go shopping. I do not like the computer games center. It is small and there are too many people. The mall is a fun place to go. It is a good place to meet friends.
A new ________mall Where Five ________ It's ________the bus stop and the taxi rank. There are many________ shops for girls. There is Only one ________ shop. There are lots of ________ on the top floor. You can watch a ________ before ________ shopping. The computer games center isn't ________ enough to hold too many people. I think it's a good place to meet________. 【答案】 shopping;near;floors;clothes;sports;restaurants;film;going;big;friends 【解析】【分析】大意:本文介绍购物广场的一些情况,包括它的位置和设置。 (1)本文主要介绍购物广场,shopping mall,购物广场,故填shopping。
(2)根据It is near the bus stop and the taxi rank.可知,它在公交车站和出租车站附近,故填near。
(3)根据There are five floors of shops.可知,购物广场有5楼,故填floors。
(4)根据There are lots of clothes shops. It is great for girls.可知,有许多卖女孩衣服的商店,故填clothes。
(5)根据There is only one sports shop.可知,只有一家体育用品店,故填sports。 (6)根据There are lots of restaurants on the top floor.可知,最顶上的一层楼有许多餐馆,故填restaurants。
(7)根据I like watching a film before I go shopping.可知,购物之前可以先看电影,故填film。
(8)根据I like watching a film before I go shopping.可知,你可以购物之前先看电影,go shopping 去购物,before介词,后接动名词,故填going。
(9)根据It is small and there are too many people.可知,电子游戏中心很小,is small可以换成isn't big enough,故填big。
(10)根据It is a good place to meet friends.可知,作者认为这是见朋友的好地方,故填friends。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量使用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案是,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换的文章中的单词,短语或者句子的词。
6.任务型阅读
Do you know Chen Yixun? He is a great singer from Hong Kong. He has a lot of beautiful songs, so many people love him. This year Chen Yixun gives concerts (演唱会) in some cities in China. And on November 7 the concert is in Jiaxing.
Chen Yixun wants to give great concerts, and he does a lot of work for that. First, he practises singing every day. And he always drinks warm water. There are also dances at the concerts, so he needs to practice dancing, too. It's a hard job. Then, he also needs to do exercise like running and swimming. He has to be healthy and strong for the concerts.
“I have a busy life, but I love it. I enjoy singing and I wish to give great shows to people,” says Chen Yixun. Wish him good luck! (1)Why do people love Chen Yixun?
________
(2)When is the concert in Jiaxing? ________
(3)What does Chen Yixun always drink? ________
(4)What does Chen Yixun wish? ________
(5)翻译文中划线部分句子:________
【答案】(1)He has a lot of beautiful songs. (2)It's on November 7. (3)He always drinks warm water. (4)He wishes to give great shows.
(5)其次,他还要做一些像跑步和游泳这样的运动。
【解析】【分析】文章大意:短文介绍了著名歌手陈奕迅。很多人都喜欢听他的歌曲,他想给观众奉献最精彩的节目,为了演唱会,他做了大量的工作,每天练习唱歌,跳舞,也在加强体育锻炼,因为演唱会需要健康的身体。
(1)根据短文中的句子“He has a lot of beautiful songs, so many people love him.”可知,因为他有许多好听的歌曲,因此很多人都喜欢他,故答案为He has a lot of beautiful songs. (2)根据短文中的句子“And on November 7 the concert is in Jiaxing.”可知,嘉兴的演唱会在11月7日,故答案为It's on November 7。
(3)根据短文中的句子“And he always drinks warm water.”可知,陈奕迅总是喝温水,故答案为He always drinks warm water.
(4)根据短文中的句子“I enjoy singing and I wish to give great shows to people,”可知,陈奕迅想给观众奉献最棒的节目,故答案为He wishes to give great shows.
(5)need to do sth.需要做某事,like为介词,“像”的意思,故答案为:其次,他还要做一些像跑步和游泳这样的运动。
【点评】考查任务型阅读,考查的题型主要为回答问题和翻译句子,回答问题,一般问题设置较为简单,多数针对文中的细节理解,答案都能在原文中找出。回答时,应注意不同的问句的回答方式,如一般疑问句回答的时候应使用yes/no;其他问句的回答应根据文中的句子做出简单详细的回答;翻译句子要结合上下文,注意英汉语言方面的差异,所翻译好的句子必须符合汉语逻辑思维而且语言要通顺,意思要明确。
7.根据短文内容,用正确的信息填空,完成表格,每空一词。
It's Sunday morning. There are many people in Garden Shopping Mall. Mrs. Green and her son, Jim, are also in the shopping mall.
It is Mr. Green's birthday next Thursday. Mrs. Green wants to buy a new shirt for him. Soon she finds a good one. She thinks it matches Mr. Green's black suit very well. It's $45. But Mrs. Green takes it at a 20% discount (折扣) at last.
Jim likes sports and he is a member of the school football team. His school will have a football
match next Friday, so Mrs. Green buys a pair of new sports shoes for him. Jim's sister, Kate, is busy at school with her dancing lessons. She is going to dance at New Year's party. Mrs. Green buys a pink dress for her because Mrs. Green thinks her daughter (女儿) looks pretty in pink. She also buys some pink hair clips for Kate. She thinks they match Kate's new dress well. As for(至于) Mrs. Green, she buys some nice food for herself because she is a food lover. Mrs. Green's shopping list Who buys for
Mr. Green She buys him a new ________ as his ________ gift. It costs her ________ dollars. It
________ his black suit very well.
Jim Kate
She buys a pair of ________ shoes for Jim because his school will have a football match next ________
Kate will ________ at New Year’s party. She buys Kate a ________ dress and some hair clips. She is sure Kate will look ________ on them.
Mrs. Green She buys some nice ________ for herself.
【答案】shirt;birthday;36/thirty-six;matches;sports;Friday;dance;pink;pretty;food
【解析】【分析】
⑴⑵根据第二段It is Mr. Green's birthday next Thursday. Mrs. Green wants to buy a new shirt for him可知下周四是格林先生的生日,格林夫人想给他买件新衬衫。故第一空填shirt,第二空填birthday。
⑶⑷根据第二段She thinks it matches Mr. Green’s black suit very well. It’s $45. But Mrs. Green takes it at a 20% discount (折扣) at last.可知衬衫与格林先生的黑色西装很配,原价45美元,格林夫人以20%的折扣买下,所以她花了45X(1-20%)=36美元。故第三空填36;第四空填matches。
⑸⑹根据第三段His school will have a football match next Friday, so Mrs. Green buys a pair of new sports shoes for him. 可知吉姆所在的校足球队下周五有一场比赛,所以格林夫人给他买了一双运动鞋。所以第五空填sports;第六空填Friday。 ⑺根据第三段 She is going to dance at New Year’s party.可知填dance。
⑻根据第三段 Mrs. Green buys a pink dress for her可知她给凯特买了件粉色的裙子,故填pink。
⑼根据第三段because Mrs. Green thinks her daughter (女儿) looks pretty in pink.可知女儿戴上发夹很好看,故填pretty。
⑽根据最后一句As for(至于) Mrs. Green, she buys some nice food for herself because she is a food lover.可知她给自己买了些好吃的食物,故填food。
【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
she What she buys
8.根据短文内容,回答下列问题。
Hi, I'm Wang Li. Today my father buys a new computer for me. It has a keyboard, a screen, a mouse and a printer. I am very happy because I can download(下载) some things from the Internet and print my homework. Do you know how to do your homework on the computer? Let me tell you! First, turn on the computer. Next, click the mouse on new document. Then, write your homework in the new document.
Of course, I can play computer games on Saturdays and Sundays. I love the computer. What about you, my friend?
(1)Who buys a computer for Wang Li?(不超过2个词)
(2)Does Wang Li know how to use the computer?(不超过3个词) (3)What can Wang Li use the computer to do?(不超过8个词) 【答案】 (1)Her /His father. (2)Yes, she/be does.
(3)Download things, do homework and play computer games. 【解析】【分析】主要讲了王丽介绍了爸爸给她买的新电脑。
(1)根据Today my father buys a new computer for me.可知王丽爸爸给她买的电脑,不知道其性别,所以用her/his,故填Her /His father.。
(2)根据I am very happy because I can download(下载) some things from the Internet and print my homework.可知作者会使用电脑,故填Yes, she/he does.。
(3)根据I am very happy because I can download(下载) some things from the Internet and print my homework. I can play computer games on Saturdays and Sundays.可知作者所有电脑下载东西、做作业和玩电脑游戏,故填Download things, do homework and play computer games.。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂文章大意和题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。
9.根据表格内容,补全短文。
Tickets Opening time Grown- ups (成年人) ¥2.00 9:00 am~4:00 pm Children over(超过) ¥1.00 On Monday 10:00 am~4:00 pm 12 Children under 12 Free Keep the zoo clean! Don't touch, give food to or go near the animals! Here is some information about ________. You can go to the zoo from ________ in the morning to four o'clock in the afternoon from Tuesday to Sunday. But on ________, you can go there from 10:00 am to 4:00 pm. For tickets, the price of the adults is ________. Children over 12 is 1 yuan. Children under 12 is free. When you visit the zoo, you can't touch, ________ or go near the animals!
【答案】 a zoo;nine o'clock;Monday;2 yuan;give food to 【解析】【分析】主要讲了动物园的一些信息。
(1)根据Keep the zoo clean!可知是关于动物园的信息,zoo动物园,可数名词,指的是一个动物园,所以用a zoo,故填a zoo。
(2)根据9:00 am—4:00 pm,可知周二营业时间是从早上九点开始,故填nine o'clock。 (3)根据On Monday 10:00 am—4:00 pm,可知周一营业时间是10:00 am—4:00 pm,故填Monday。
(4)根据Grown- ups (成年人) ¥2.00,可知成年人的票价是2元,故填2 yuan。 (5)根据Don't touch, give food to or go near the animals!可知不要碰动物,给它们食物或靠近它们!故填give food to。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
10.根据内容,补全短文。 Dear Anna,
Thank you for the photo of your family. This is my family photo. My grandfather is on the right. My parents are on the left. My father's name is Mike Smith. He is an English teacher. My mother is Linda Smith. She is not a teacher. That boy is my brother. His name is Mark. He is 12. He is in Class 2 Grade 5. That girl is me. I'm 14. I'm in Class 1 Grade 7.
Susan
In this letter, Susan shows(展示) her ________ to Anna. There are ________ people in this photo. Her grandpa is on the right and her parents are ________. Mike Smith is an English teacher. ________ is her mother. Mark is Susan's ________ and he's 12. Susan is 14 and she's in Class 1 Grade 7.
【答案】 family photo;five;on the left;Linda Smith;brother 【解析】【分析】主要讲了Susan向Anna介绍了自己的全家福。
(1)句意:Susan向Anna展示了她的全家福。根据This is my family photo.这是我的全家福,可知是family photo全家福,故填family photo。
(2)句意:在这张照片里有5人。根据My grandfather is on the right. My parents are on the left.That boy is my brother.可知家里有爷爷、爸爸、妈妈、弟弟和Susan,一共5人,即five,故填five。
(3)句意:他的爷爷在右边,他的父母在左边。根据My parents are on the left.可知父母在左边,故填on the left。
(4)句意:Linda Smith是她的妈妈。根据My mother is Linda Smith.可知妈妈是Linda Smith,故填Linda Smith。
(5)句意:Mark是Susan的弟弟。根据That boy is my brother. His name is Mark.可知Mark是弟弟,故填brother。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
11.根据下列对话,在表格中填入正确的单词。 A: I want some students for the sports game.
What can you do, Bill? Can you do the high jump? B: No, I can't. But I can do the long jump.
A: You can do the long jump! Good. OK, what can you do, Jennifer? C: I can skate and I can run the 100-meter race. A: You can! Great, Jennifer. Can you play football? C: No, I can't. Victor can play football. A: Victor, can you play football?
D: Yeah, I can't skate or play tennis, but I can play football. Name can Bill Jennifer ________ Victor ________ and play tennis
【解析】【分析】文章大意:为学校的体育比赛招募选手。介绍了Bill,Jennifer以及Victor能做什么,不能做什么。
(1)细节理解题。根据文中的语句——Can you do the high jump?——No, I can't. 理解可知,Bill不会调高,故填do the high jump。
(2)细节理解题。根据文中的语句——what can you do, Jennifer?——I can skate and I can run the 100-meter race.理解可知,Jennifer会滑冰也会100米跑,故填skate and run 100-meter race。
(3)细节理解题。根据文中的语句——Can you play football?—— No, I can't.理解可知,Jennifer不会踢足球,故填play football。
(4)细节理解题。根据文中的语句——Victor, can you play football?——Yeah, I can't skate or play tennis, but I can play football.提示可知,Victor会踢足球,故填play football。
(5)细节理解题。根据文中的语句——Victor, can you play football?——Yeah, I can't skate or play tennis, but I can play football.提示可知,Victor不会溜冰及打网球,故填skate and play tennis。
【点评】)考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
can't ________ ________ do the long jump ________ 【答案】 do the high jump;skate and run 100-meter race;play football;play football;skate
12.阅读理篇B
I'm Sara. I'm a middle school student. At school, we have nine subjects — math, English, Chinese, science, geography, history, art, P.E. and music. My mother is a Chinese teacher and she says Chinese is beautiful and important (重要的). I like Chinese. I always read Chinese books before I go to bed. I also like history. It is my favorite subject. Mr. Brown is great fun. In his history class, I can learn many interesting stories.
Mr. Green is my math teacher. He says math is useful and interesting, but I think it is boring. My science teacher, Mrs. Smith, is nice. I listen to (听) her carefully (认真的) in class. But I can't do well in the science exam(考试). I don't know why. This subject is really difficult for me.
We always have art, P.E. or music in the afternoon. For me, the classes in the afternoon are fun and relaxing. In P.E. class, I like to play ping-pong with my P.E. teacher Mrs Miller plays very well. 根据材料内容简要回答下列问题 (1)What subject does Sara's mother teach? ________
(2)What is Sara's favorite subject? ________
(3)Does Sara like math? ________
(4)What does Sara think of science? ________
(5)Who is Sara's P.E. teacher? ________
【答案】(1)Chinese. (2)History. (3)No, she doesn't. (4)Difficult. (5)Mrs. Miller.
【解析】【分析】本文主要介绍了Sara的中学学校生活。
(1)根据My mother is a Chinese teacher可知Sara的妈妈教语文,故答案为Chinese。 (2)根据I also like history. It is my favorite subject.可知Sara最喜爱的科目是历史,故答案为History。
(3)根据He says math is useful and interesting, but I think it is boring可知Sara认为数学是无聊的,所以她不喜欢数学,故答案为No, she doesn't.。
(4)根据But I can't do well in the science exam(考试). I don't know why. This subject is really difficult for me.可知Sara认为科学是困难的,故答案为Difficult。
(5)根据 I like to play ping-pong with my P.E. teacher Mrs Miller plays very well.可知Sara的体育老师是Mrs Miller,故答案为Mrs Miller。
【点评】考查任务型阅读。关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
13.任务型阅读B
Hello! My name is Bob. This is a picture of my classroom. My classroom is not big but nice. It has a desk, 10 tables and 20 chairs. There are some pictures and a map on the wall(墙).There are many things on the first table -- a book, a pen and some pencils. Mrs. Brown is our English teacher. She is nice. Linda and Tom are drawing (画画).Mary is reading a book, Town is my good friend. Do you see me? I'm standing(站立).Where is my yellow schoolbag? Can you find it? It's under the first table. Every day we clean our classroom, and it's tidy. I love mv classroom.
根据材料内容补全下列句子,每空一词。 (1)The map is on the ________. (2)Four ________are on the first table. (3)________is Bob's good friend. (4)Bob's schoolbag is ________.
(5)Bob's classroom is not big, but it's nice and ________. 【答案】(1)wall (2)pencils (3)Town (4)yellow (5)tidy
【解析】【分析】 Hello! My name is Bob. This is a picture of my classroom. My classroom is not big but nice. It has a desk, 10 tables and 20 chairs. There are some pictures and a map on the wall(墙).There are many things on the first table -- a book, a pen and some pencils. Mrs. Brown is our English teacher. She is nice. Linda and Tom are drawing (画画).Mary is reading a book, Town is my good friend. Do you see me? I'm standing(站立).Where is my yellow schoolbag? Can you find it? It's under the first table. Every day we clean our classroom, and it's tidy. I love my classroom.这篇短文作者Bob介绍了他的教室的情况和教室里一些人的活动情况。教室虽然不大但是美丽且整洁。有一张课桌,十张桌子二十个椅子。墙上有一张地图和一些图片。布朗女士是我们的英语老师。琳达和汤姆正在画画;玛丽在读书;我正在站着。 (1)细节理解题。根据文中句子There are some pictures and a map on the wall(墙).可知地图是在墙上。故答案填wall。
(2)细节理解题。根据短文中句子There are many things on the first table -- a book, a pen and some pencils. 可知在第一张桌子上有一本书,一只钢笔和一些铅笔。故答案为pencils。
(3)细节理解题。根据文中句子My name is Bob.和句子Town is my good friend.可知Town是Bob的朋友。故答案为Town。
(4)细节理解题。根据文中句子Where is my yellow schoolbag? 可知Bob的书包是黄色的。故答案为yellow。
(5)细节理解题。根据文中句子My classroom is not big but nice和句子 Every day we clean our classroom, and it's tidy.可知教室不大,但是漂亮和整洁。故答案为tidy。
【点评】任务型阅读。细节理解题,只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。此类考查事实和细节的题
目大多数是针对文章的细节设计的。
14.任务型阅读
Look at this classroom. What is in it? There is (有) a schoolbag. Is this schoolbag Tim's? No,it isn't. It's , but Tim doesn't like brown. It's on Jack's desk. Maybe(也许) it's his. Is this yellow ruler Kate's? Yes, it is. She likes rulers very much. What's this? Oh, it's an English dictionary. Whose (谁的) dictionary is it? Let me see. Tina's name is on the dictionary, so the dictionary must (一定) be hers. Look at those pencils. They are white, green and purple. They are on George's desk. Here is a black pen. It's on the teacher's desk. It must be Mr Green's. Look at these English books; they are mine. I like English. (1)判断:The yellow ruler is Kate's.
(2)在文中横线上,填写一个恰当的单词:________ (3)The dictionary is ________. (4)Where are the pencils? ________
(5)What's on the teacher's desk? ________ 【答案】(1)1 (2)Brown (3)Tina's
(4)They are on George's desk. (5)A black pen.
【解析】【分析】这篇文章主要说了这个教室。里面有什么?有一个书包。这个书包是提姆的吗?不,不是。是的,但是提姆不喜欢棕色。在杰克的书桌上。也许是他的。这把黄色的尺子是凯特的吗?是的,它是。她非常喜欢尺子。这是什么?哦,这是一本英语字典。它是谁的字典?我想一下.蒂娜的名字在字典上,所以字典一定是她的。看那些铅笔。它们是白色、绿色和紫色。它们在乔治的书桌上。这是一支黑钢笔。它在老师的桌子上。一定是格林先生。看这些英语书,它们是我的。我喜欢英语。
(1)细节理解题,根据“Is this yellow ruler Kate's? Yes, it is. ”可知黄色的尺子就是Kate的。故答案为正确。
(2)推理判断题,根据“ It's , but Tim doesn't like brown. ”可知后文表转折说Tim不喜欢棕色,既括号中应填棕色。故答案为brown。
(3)细节理解题,根据“ Tina's name is on the dictionary, so the dictionary must (一定) be hers.”可知字典上有Tina的名字,所以字典是Tina的。故答案为Tina's。
(4)细节理解题,根据“ Look at those pencils. They are white, green and purple. They are on George's desk. ”可知这些铅笔在George的桌子上。故答案为“They are on George's desk.”。 (5)细节理解题,根据“ Here is a black pen. It's on the teacher's desk. ”可知讲桌上有一支黑色的钢笔。故答案为“A black pen.”。
【点评】任务型阅读的答案都在文中,因此,做好任务型阅读的要领:1.明确题意,顺藤摸
瓜;2.按照要求,寻找答案来源;3.找准关键词,明白其中暗示作用;4.多读课文,正确使用排除法。
15.阅读理解
(D)
Today is Saturday. It is Children's Day, I get up very early. I go to school at about six. Our school is very cleanand beautiful. Birds in the trees sing all the time. Every student wears awhite coat. Girls wears beautiful skirts. We sing and dance, run and jump. Welook like happy birds. Our party begins at half past seven.First, we listen to our teachers, and then the programme(节目) begins. Many people sing together onthe stage(舞台) . They singand dance very well. All the teachers and students like watching and listeningto them. After the party we play games in the classroom. All of us enjoy theday very much. (1)What day is it today?
(2)When does the party begin?
(3)What do the children do after theparty?
(4)Do the children have a good time?
(5)What does the school look like?
【答案】(1)Saturday.
(2)At half past seven.
(3)They play games in the classroom.
(4)Yes.
(5)It’s veryclean and beautiful.
【解析】【分析】这篇短文作者给我们讲述了他们学校举行的一场晚会。学校打扫得干干
净净,同学们也都穿得漂漂亮亮。晚会上学生和老师们表演了精彩的节目,他们愉快地度过了这一天。
(1)What day is it today问的是今天星期几,根据短文的开头Today is Saturday可知,今天是星期六。
(2)根据短文第二段中Our party begins at half past seven可知,晚会在7点半开始。 (3)根据短文第二段中After theparty we play games in the classroom可知,晚会过后,孩子们在教室里玩游戏。
(4) 根据短文第二段的描述可知,在晚会上,他们又唱又跳,而且短文的最后一句话All of usenjoy the day very much,这一天他们都玩得非常开心。由此可知答案是肯定的。 (5)根据短文第一段中Our school isvery clean and beautiful.可知,作者的学校又干净又漂亮。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- huatuo0.cn 版权所有 湘ICP备2023017654号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务