高考英语作文话题-购物与生活起居-范文+详解(全)
[话题解读] “购物与生活起居”是高中英语课程标准的24个话题之一,包括购物广告、购物计划、对产品的投诉、对服务的赞扬与投诉、网上购物的优缺点、购物方式的变迁、就服务态度或货品质量提出表扬或投诉、推销商品、对购买物件的建议、对货不对板或货物质量的投诉、人们的生活方式、作息时间、生活习惯等。
[高考探究] “购物与生活起居”常在高考英语听力、阅读理解、完形填空和书面表达中出现。例如:2015年天津完形填空、2015年重庆阅读理解B篇、2013年新课标全国卷Ⅱ书面表达等。
假定你是王伟,请根据以下提示写一篇日记,记述你周末帮助家人做家务活的一次经历。
1.做家务的理由;
2.做家务的过程;
3.你自己的感受。
佳作欣赏
I am an 18yearold middle school student.I have been busy with my study and seldom helped my parents with the housework.Feeling quite sorry for that,I begin to think about what I can do to help.
Last Sunday,when my parents went out shopping,I suddenly got an idea:why not give the rooms a thorough cleaning?Firstly I collected all the books,newspapers and other things scattered in the rooms and put them in place.Then I wiped the dust off the furniture.After that,I swept and mopped the floors.
At this very moment,my parents came back and were surprised to see all the rooms tidy and floors shining.My mother gave me a hug and I could see satisfaction in her eyes.Tired as I was,I felt very happy.
名师点睛
整篇文章连贯通顺,语言言简意赅、感情真挚。第一段使用了非谓语动词作状语Feeling quite sorry for that和宾语从句what I can do to help;第二段使用了why not结构;第三段使用了高级句式结构see sth.+adj.和倒装结构,这些都使文章增色不少。
话题单词
1.bargain vi.讨价还价;n.(经讨价还价后)成交的商品;廉价货 2.change n.零钱,找头 3.charge vt.索价;指控;充电;n.费用,价钱;负责;掌管;控告 4.cost n.费用;价格;成本;代价;vt.值多少钱;花费 5.deliver vt.递送;履行;接生;发表;生(小孩儿)→delivery n.递送,发送;分
娩
6.equipment n.装备;设备→equip vt.装备;使有准备 7.exchange n.& vt.交换;调换;交流;兑换 8.fix vt.修理;安装;确定;决定 9.guarantee vt.保证;担保;n.保证;保修单 10.mix v.混合;掺和;调配;交往;n.混合;混合物→mixture n.混合(物);混合状态
11.select vt.选择;挑选;选拔→selection n.选择,挑选 12.settle vt.安家;定居;解决→settlement n.解决;定居地 13.spend vt.花费;度过 14.switch v.交换;调换;n.开关 15.weakness n.弱点;缺点;虚弱→weak adj.虚弱的;差的 16.consume vt.消耗,耗费(燃料、能量、时间等)→consumer n.消费者→consumption n.消费
17.courtyard n.庭院,院子 18.customer n.(商店)顾客,主顾 19.discount n.折扣 20.downstairs adj.楼下的;adv.在楼下;到楼下 21.entry n.入口处;进入;入场→entrance n.入口→enter vt.& vi.进入 22.expense n.消费;支出→expensive adj.昂贵的 23.fare n.(车或船的)费用;票价 24.fence n.栅栏;篱笆 25.flat n.公寓;楼房中的一套 26.floor n.地板,地面;(楼房的)层 27.hook v.上钩;吸引;n.钩子;挂钩 28.lift n.电梯;搭便车;vt.抬起;举起 29.list n.一览表;清单;vt.把……列表;登记
30.order n.订单 31.pay vt.付钱;n.工资;薪水 32.receipt n.收据 33.refund vt.退还 34.rent n.租金;vt.出租;租用 35.repair vt.修理 36.sale n.卖;出售;大甩卖;销售额 37.shelter n.掩蔽;避难处/所 38.sweep v.扫;扫除 39.tax n.税;税款;vt.对……收税 40.upstairs adv.在楼上;到楼上 语境活用 [用所给词的正确形式填空]
1.The delivery(deliver) of the goods in our company is free of charge.
2.In addition,they spend money on fishing equipment(equip),bait,fuel and boat repairs.
3.We still have not exactly learned to cope with the mixture(mix) of closeness and displeasure.(2014·湖北)
4.He sensed a great potential in her despite her weaknesses(weak).(2016·江苏)
5.The three selections(select) presented above are typical examples.(2015·江苏)
6.Other organizations such as banks ask customers(custom) to sign long contracts they may not read or understand.(2016·上海)
7.They replaced their beloved old cars with expensive(expense) new sports cars.(2015·浙江)
8.People who find a book can also leave a journal entry(enter) describing what they thought of it.(2016·全国Ⅱ)
话题短语
1.be particular about对……讲究/挑剔 2.cut off切断
3.for sale待售;出售 4.of value有价值的;有用的 5.on sale出售,上市;廉价出售 6.out of order发生故障;次序颠倒 7.pick out选出 8.use up用完;耗尽 9.sell out售完 10.sit around无所事事地坐着 11.turn on打开 12.turn off关掉 语境活用 [运用上述短语完成片段]
Last Sunday Mary went to the street to buy some clothes.There were many clothes 1.on sale,but Mary 2.was particular about(对……挑剔) the style of the clothes and it was hard for her 3.to pick out the clothes fit for her.Finally she found a coat which was 4.of great value(极有价值的).She 5.used up(用完) her money and
went home.After going home,she 6.sat around(无所事事地坐着) in the sitting room and 7.turned on the TV set and began to watch it. 话题句型
1.have/there is no chance to do sth.
In another way,if you go shopping online,you will have no chance to see the things you want to buy and check.
另一方面,如果你在网上购物,你将不会有机会看到那些你想购买和检查的商品。
仿写 这种帮助确实有用,并且这种帮助没有暂时性和落入错误人之手的可能性。
Such aid will be truly helpful and there is no chance of it being temporary or of it falling into the wrong hands.
2.The reason why...is/was that...
The reason why this item should be bought only during sales is that it will give you the best value for money.只在打折的时候买这件东西的原因是这样真的可以让你物有所值。
仿写 我们任何人都喜欢冒险的原因恐怕与早期的人类有关。(2016·北京)
The reason why any of us take any risks at all might have to do with early
humans.
3.with+n./pron.作状语
Nowadays,with the rapid development and increasing popularity of the information technology,shopping on the Internet has been a fashion,especially among the youngsters.
如今,随着信息技术的快速发展和日益普及,在互联网上购物已成为一种时尚,尤其是在年轻人当中。
仿写 在我的一位室友Katia的帮助下,我很快适应了离开父母独自生活。
With the help of Katia,a roommate of mine,I’ve soon got used to living without my parents around.
4.“介词+关系代词”引导定语从句
Shopping on the Internet has a lot of advantages,of which the most important is perhaps its convenience.在互联网上购物有很多优点,其中最重要的或许是它的便利性。
仿写 很多年轻人前往偏远地区追逐梦想,他们中的大多数人都受过良好的教育。(2016·江苏)
Many young people,most of whom were welleducated,headed for remote
regions to chase their dreams.
(2015·重庆)
In ancient Egypt,a shopkeeper discovered that he could attract customers to his shop simply by making changes to its environment.Modern businesses have been following his lead,with more tactics(策略).
One tactic involves where to display the goods.For example,stores place fruits and vegetables in the first section.They know that customers who buy the healthy food first will feel happy so that they will buy more junk food(垃圾食品) later in their trip.In department stores,the women’s shoe section is generally next to the women’s cosmetics(化妆品) section:while the shop assistant is going back to find the right size shoe,bored customers are likely to wander over and find some cosmetics they might want to try later.
Besides,businesses seek to appeal to customers’ senses.Stores notice that the smell of baked goods encourages shopping,so they make their own bread each morning and then fan the bread smell into the store throughout the day.Music sells goods,too.Researchers in Britain found that when French music was played,sales of French wines went up.
When it comes to the selling of houses,businesses also use highly rewarding tactics.They find that customers make decisions in the first few seconds upon walking in the door,and turn it into a business opportunity.A California builder
designed the structure of its houses smartly.When entering the house,the customer would see the Pacific Ocean through the windows,and then the pool through an open stairway leading to the lower level.The instant view of water on both levels helped sell these 10 million houses.
40.Why do stores usually display fruits and vegetables in the first section?
A.To save customers time.
B.To show they are high quality foods.
C.To help sell junk food.
D.To sell them at discount prices.
答案 C
解析 细节理解题。根据文章第二段第三句“They know that customers who buy the healthy food first will feel happy so that they will buy more junk food(垃圾食品) later in their trip.”可知,他们这样做是为了卖垃圾食品。
41.According to Paragraph 3,which of the following encourages customers to buy?
A.Opening the store early in the morning.
B.Displaying British wines next to French ones.
C.Inviting customers to play music.
D.Filling the store with the smell of fresh bread.
答案 D
解析 细节理解题。根据文章第三段第二句可知,他们通过使商店里充满新鲜面包的气味来使顾客消费。
42.What is the California builder’s story intended to prove?
A.The house structure is a key factor customers consider.
B.The more costly the house is,the better it sells.
C.An ocean view is much to the customers’ taste.
D.A good first impression increases sales.
答案 D
解析 细节理解题。根据最后一段第二句“They find that customers make decisions in the first few seconds upon walking in the door,and turn it into a business opportunity.”可知选择D。
43.What is the main purpose of the passage?
A.To explain how businesses turn people into their customers.
B.To introduce how businesses have grown from the past.
C.To report researches on customer behavior.
D.To show dishonest business practices.
答案 A
解析 写作意图题。本文主要介绍商店的工作人员怎样通过改变环境来促进顾客消费,来买更多的商品。故选择A。
名师指津
1.抓住主旨大意,理清文章脉络
通过阅读文章可知,本文是一篇说明文,主要介绍商店的工作人员怎样通过改变环境(把水果和蔬菜放在店里最显眼的位置等)来促进顾客消费,来买更多的商品。
文章具体脉络如下:
2.总结解题规律,提高解题能力
事实询问型理解题
高考阅读理解大多是事实询问题,这类试题通常以疑问词
what/who/when/where/why/how引起特殊问句,就文章中某一词语、某一句子、某一段落或某一具体细节和事实进行提问。解答此类试题首先要弄清题目和每一个选项的含义,然后按题目要求寻找与之相关的细节,正确估计答案来源。同时要注意题目和文章中的暗示作用,特别注意辨别各种信息,确认各种信息。比如第42题:
What is the California builder’s story intended to prove?
A.The house structure is a key factor customers consider.
B.The more costly the house is,the better it sells.
C.An ocean view is much to the customers’ taste.
D.A good first impression increases sales.
定位信息至最后一段第二句“They find that customers make decisions in the first few seconds upon walking in the door,and turn it into a business opportunity.”可知,他们发现,顾客在进门几秒钟之内就做出决定是否购买,并把此作为商机,根据这一事实,答案选择D。
话题词汇重现
1.shopkeeper n.店主
2.customer n.顾客 3.business n.商业;生意 4.goods n.货物 5.store n.百货商店 6.shopping n.购物 7.department store商店 8.shop assistant售货员 (2015·天津)
My fiancé(未婚夫) and I were excited about shopping for our first home.But our funds were 16 ,and none of the houses in our price range seemed satisfactory. One agent 17 a house in particular.Although her description sounded wonderful,the price was 18 our range,so we declined.But she kept urging us to have a look 19 . We finally did and it was 20 at first sight.It was Our Home,small and charming,overlooking a quiet lake.Walking through the rooms and talking with the owners,a nice elderly couple,we felt the warmth and 21 of the marriage within
that home.As perfect as it was,the price remained too high for us.But every day,we would sit by the lake,looking at the house and dreaming of 22 it would be like to live there.
Days later,we made a(n) 23 —far below the asking price.Surprisingly,they didn’t 24 us.They renewed their offer 25 .It was also much more than we could afford,but far 26 than the original asking price. The next day,we got a 27 message that another buyer had offered a much higher price.Even so,we decided to talk with the 28 directly.We made our final offer,which 29 was thousands of dollars less than the other buyer’s bid.We knew it, 30 we had to try. “Sold!” said the owner.Then he 31 :He’d seen us sitting by the lake all those times;he knew how much we loved the place and that we’d 32 the years of work they had put into their home;he realized he would take a 33 by selling it to us,but it was worthwhile;we were the people they wanted to live there.He told us to consider the 34 in the price “an early wedding present”. That’s how we found our home and how I learned that when people are 35 ,they are not strangers,only friends we haven’t yet met.
16.A.needed B.limited
C.enough D.large
答案 B
解析 根据前面的But和后面的“none of the houses in our price range seemed satisfactory”可知,我们的钱很有限,价格在我们承受范围内的房子都令人不满意。limited有限的,不多的,符合语境。
17.A.recommended B.decorated
C.sold D.rented
答案 A
解析 由下句her description可知,房屋经纪人特别向我们推荐了一所房子。recommend推荐,介绍,符合语境。
18.A.below B.within
C.beyond D.between
答案 C
解析 根据后面的“so we declined”可知,这所房子的价格超出了我们的承受范围。beyond (表示范围)超出,非……所能及。
19.A.at least B.at most
C.at times D.at hand
答案 A
解析 但她力劝我们至少去看一看。at least至少,符合语境。at most最多;at times有时;at hand在手边,在附近,即将来临。
20.A.relief B.concern
C.love D.curiosity
答案 C
解析 根据后面的“It was Our Home,small and charming...”可知,我们对这所房子一见钟情。
21.A.pride B.happiness
C.challenge D.desire
答案 B
解析 根据前面的warmth和后面的of the marriage可知,在这所房子里我们感受到了婚姻的温暖和幸福。
22.A.which B.why
C.that D.what
答案 D
解析 梦想着生活在那里是什么样子。分析句子结构可知,此空格处引导介词of的宾语从句,且在从句中作be like的宾语,故选what。
23.A.effort B.offer
C.promise D.profit
答案 B
解析 由下文“They renewed their offer...”可知,几天后,我们出价了,但远远低于要价。make an offer出价,符合语境。下文“We made our final offer...”也是提示。
24.A.come across B.look after
C.depend on D.laugh at
答案 D
解析 根据Surprisingly可知,我们出价太低,但他们没有嘲笑我们(异想天开),这令我们感到很惊讶。
25.A.instead B.indeed
C.aside D.apart
答案 A
解析 他们没有嘲笑我们,而是修改了价格。instead反而,却,符合语境。
26.A.worse B.better
C.less D.higher
答案 C
解析 这一价格仍然远远超出我们的承受能力,但比原来的要价少多了。
27.A.relaxing B.disappointing
C.pleasant D.regular
答案 B
解析 根据后面的同位语从句“another buyer had offered a much higher price”可知,这是一个令人失望的消息。
28.A.agents B.buyers
C.managers D.owners
答案 D
解析 谈价格当然要找房子的主人。下文“‘Sold!’ said the owner.”也是提示。
29.A.already B.still
C.generally D.ever
答案 B
解析 我们最终的出价仍然比另一个购买者的出价低好几千美元。
30.A.so B.or
C.for D.but
答案 D
解析 “我们明白这一点”与“我们必须尽力争取一下”之间为转折关系,故用but连接两个并列句。
31.A.apologized B.complained
C.criticized D.explained
答案 D
解析 根据后面的内容可知,他卖给了我们,然后解释其中的原因。
32.A.check B.analyze
C.appreciate D.ignore
答案 C
解析 他知道我们很喜爱这所房子,我们将会赏识他们为这所房子所付出的劳动。appreciate欣赏,赏识,重视,符合语境。check检查,核对;analyze分析;ignore不理,忽视。
33.A.loss B.risk
C.chance D.lead
答案 A
解析 我们的出价比另一个买家低,所以把房子卖给我们,他会有金钱上的损失。
34.A.increase B.difference
C.interest D.average
答案 B
解析 他让我们把这个差价当作“提前的结婚礼物”。difference差别,差额,符合语境。
35.A.kind B.polite
C.smart D.energetic
答案 A
解析 当人们友好的时候,他们不是陌生人,只是我们还没有认识的朋友。
名师指津
1.抓住话题词汇,理清文章脉络,得出主旨大意
快速阅读文章,根据文中“shopping,home,funds,houses,price,rooms,owners,live,afford,offer,dollars,place”等话题词汇以及文章开头第一句“My fiancé(未婚夫) and I were excited about shopping for our first home.”和第二段第二句“Although her description sounded wonderful,the price was our range,so we declined.”以及倒数第二段中的“he realized he would take a by selling it to us,but it was worthwhile”等关键信息句可知,本篇文章的话题背景是购物与生活起居,是一篇记叙文。
文章的脉络如下:
综上所述,可得出本文的主旨大意:作者和未婚夫准备买房结婚,但是资金有限。一
次作者对一所房子一见钟情,虽然价格仍然很高,但是通过最后的努力,作者以很低的价格买到了此房。
2.依据话题主线,调整逻辑思维,准确解答题目
“购物与生活起居”话题的文章多以记叙文、说明文为体裁,题材涉及购物广告、购物计划、人们的生活方式、作息时间、生活习惯等。在解题时紧紧围绕这条主线,速读全文,掌握大意,调整逻辑,然后细读做题。例如:
18题:根据话题背景和后面的“so we declined”可知,这所房子的价格超出了我们的承受范围。beyond (表示范围)超出,非……所能及。故答案选C。
23题:由下文“They renewed their offer...”可知,几天后,我们出价了,但远远低于要价。make an offer出价,符合语境。下文“We made our final offer...”也是提示。故答案选B。
30题:“我们明白这一点”与“我们必须尽力争取一下”之间为转折关系,故用but连接两个并列句。故答案选D。
32题:根据上下文语境,他知道我们很喜爱这所房子,我们将会赏识他们为这所房子所付出的劳动。appreciate欣赏,赏识,重视,符合语境。故答案选C。
(2013·新课标全国Ⅱ)
假定你是李华,自制了一些中国结(Chinese knot)。给开网店的美国朋友Tom写封信,请他代卖,要点包括:
1.外观(尺寸、颜色、材料);
2.象征意义;
3.价格。
注意:词数100左右。
第一步 明确要求
本篇是一篇书信类的应用文,属于提纲式给材料作文,要求是根据所给材料,以李华的身份给美国朋友Tom写一封信,贴近生活实际。在写这封信时,时态应以一般现在时为主,人称以第一人称为主。
第二步 确定段落
这封信要求100词左右,因此写这篇文章时,用一段来写就行;三个要点都要包括在内,不能有遗漏:1.中国结的外观(尺寸、颜色、材料);2.中国结的象征意义;3.中国结的价格。写作时注意书信的格式。
第三步 提炼要点
1.用……制作……make sth.from sth. 2.以……形状in the shape of
3.代表,象征stand for 4.一定要告知我do let me know 5.更进一步的信息further information 第四步 句式升级
1.我想知道你是否能为我代卖一些中国结。
(一般表达)I want to know if you can sell some Chinese knots for me.
(句式升级)I wonder if you could sell some Chinese knots for me. 2.人们可以把它们作为礼物送给朋友,也可以把它们挂在家里。
(一般表达)People can give them as gifts to friends and they also can hang them in their houses.
(句式升级1) People can either give them as gifts to friends or hang them in their houses.
(句式升级2) People can not only give them as gifts to friends but also hang them in their houses.
Dear Tom,
How are you doing?I wonder if you could sell some Chinese knots for me.I made them myself with red silk threads,cloth and other materials.They look really beautiful in the shape of a diamond,about 5 inches long and 4 inches wide.In China,these knots stand for friendship,love and good luck.People can either give them as gifts to friends or hang them in their houses.They are only 12.99 US dollars each.If anyone wants to know more about the knots,let them write to me.Also,do let me know if you need further information.Thank you!
Yours,
Li Hua
名师点评
本文语句精练,要点齐全,结构紧凑,是一篇难得的佳作。其中高级句式如“I wonder if you could sell some Chinese knots for me.”和“They look really beautiful in the shape of a diamond,about 5 inches long and 4 inches wide.”的准确运用以及强调句“do let me know if you need further information”等多种表达方式,丰富了文章内容,为文章增色不少。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- huatuo0.cn 版权所有 湘ICP备2023017654号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务