您好,欢迎来到华佗小知识。
搜索
您的当前位置:首页【英语】高考英语阅读理解试题类型及其解题技巧含解析

【英语】高考英语阅读理解试题类型及其解题技巧含解析

来源:华佗小知识
【英语】高考英语阅读理解试题类型及其解题技巧含解析

一、高中英语阅读理解 1.阅读理解

The new garbage sorting regulation has taken effect in Shanghai starting July 1. Many citizens are still confused about the classification of the four different types of trash. Thankfully, authorities have released an official guideline to explain the new rules.

The guideline, published by the Shanghai Greenery and Public Sanitation Bureau, provides a rather clear definition on the four kinds if waste: recyclable waste, harmful waste, household food waste and residual (剩余) waste.

A team from the U. K.'s National Centre for Sport and Exercise Medicine examined 14 lean and overweight men and analyzed their metabolic (新陈代谢) health. The participants were either assigned

Harmful waste, as the name suggests, includes various poisonous materials like used batteries, light bulbs, out-of-date medicines, paint and pesticides.

Household food waste — which is translated to \"wet trash\" in Chinese — refers to food leftovers, rotten food, pet food, fruit peels, remains of TCM herbs (中药) and flowers. Paper, plastic, glass, metal and textiles (纺织品) are counted as recyclable waste.

The definition of residual waste is a little confusing. Anything that is not listed above belongs to this category.

As specific as the new guideline is, residents still have a hard time sorting trash correctly and are finding it challenging to memorize them all. For instance, both plastic bottles and bubble tea or coffee cups are plastic materials. However, the former falls to the category of recyclable waste and the latter belongs to residual waste. To save the hassle, some netizens have come up with their own way to sort trash.

\"We should do this from a pig's angle,\" commented one netizen. \"Those edible (可食用) for pigs are household food waste. Those even pigs don't want to eat are residual waste. If a pig consumes something and dies of it, then something must be harmful waste. Those that can be sold and the money we gain can be used to purchase pigs are recyclable waste.\"

The new regulation came into effect on July 1. Those who do not sort their trash properly will be fined RMB200.

(1)What do the old coats that you want to throw away belong to? A.Harmful waste. B.Wet trash. C.Recyclable waste. D.Residual waste

(2)What is the common point of \"wet trash\"? A.They can be broken down easily. B.They all come from plants. C.They all have bad smells. D.They all have poisonous materials.

(3)What is the tone of the netizen like? A.Serious. B.Humorous. C.Delightful. D.Uncertain.

(4)What does the passage mainly talk about? A.The four sorts of garbing are forbidden in Shanghai. B.Shanghai garbage sorting enforcement begins. C.people are still confused about garbage sorting.

D.The netizens in Shanghai support the garbage sorting policy. 【答案】 (1)C (2)A (3)B (4)B

【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了上海垃圾分类的规范,包括有害垃圾、可回收垃圾、湿垃圾等的分类规范。

(1)考查细节理解。根据第六段“Paper, plastic, glass, metal and textiles (纺织品) are counted as recyclable waste.”可知,old coats是可回收利用的废品。故选C。

(2)考查细节理解。根据第五段中的“Household food waste — which is translated to ‘wet trash’ in Chinese — refers to food leftovers, rotten food, pet food, fruit peels, remains of TCM herbs (中药) and flowers.”厨余垃圾也可被称作湿垃圾,其中包括一些水果皮、中药渣、花等等,由此可知这类垃圾都能够轻易被破坏,故选A。

(3)考查推理判断。根据倒数第二段中的“We should do this from a pig's angle,”可知,网民是用一种调侃的口气来说的。故选B。

(4)考查主旨大意。第一段介绍了上海实行的垃圾分类,紧接着又对各项垃圾进行了具体阐述,由此判断本文主要介绍了上海正在实行垃圾分类。故选B。

【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇环保类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

2.阅读理解

Stories are shared in many ways. They are described in books and magazines. They are read around the campfire at night. They are randomly distributed from stand-alone booths. But what else?

To revive (复兴)literature in the era of fast news and smartphone addiction, Short Edition, a French publisher of short-form literature, has set up more than 30 story dispensers (分发机)in the USA in the past years to deliver fiction at the push of a button at restaurants, universities and government offices.

Francis Ford Coppola, the film director and winemaker, liked the idea so much that he invested in the company and placed a dispenser at his Cafe Zoetrope in San Francisco. Last month public

libraries in some other cities announced they would be setting them up, too. There is one on the campus at Penn State. A few can be found in downtown West Palm Beach, Fla. And Short Edition plans to announce more, including at the Los Angeles International Airport.

\"Everything old is new again,\" said Andrew Nurkin, the director of the Free Library of Philadelphia, which is one of the libraries that set up the dispensers. \"We want people to be easily exposed to literature. We want to advance literacy among children and inspire their creativity.

Here's how a dispenser works: It has three buttons on top indicating choices for stories that can be read in one minute, three minutes or five minutes. When a button is pushed, a short story is printed. The stories are free. They are chosen from a computer category of more than 100,000 original submissions by writers whose works have been evaluated by Short Edition's judges, and transmitted over a mobile network. Offerings can be tailored to specific interests, like children's fiction or romance. Short Edition gets stories for its category by holding writing contests. Short Edition set up its first booth in 2016 and has 150 machines worldwide. \"The idea is to make people happy,\" said Kristan Leroy, director of Short Edition, \"There is too much unhappiness today.\"

(1)What do we know about the stories sent by dispensers? A.They are expensive. B.They are short in form.

C.They can be read on smartphones.

D.They are mainly taken from magazine literature.

(2)Where can you find the popularity of story dispensers in America? A.In paragraph 3. B.In paragraph 4. C.In paragraph 5. D.In paragraph 6.

(3)Which is the main purpose of setting up the dispensers according to Andrew Nurkin? A.To get rid of people's smartphone addiction. B.To reduce the financial stress of libraries. C.To make people have access to literature. D.To advertise the network literature. (4)What is the best title for the text? A.Online Reading: a Virtual Tour B.Short Edition, a French Publisher C.Everything Old Will Be Popular Again D.Taste of Literature, at the Push of a Button 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)D

【解析】【分析】本文是一篇说明文,人们可以通过多种途径读到小说,例如书籍、杂志

等。为了能够在快新闻时代和智能手机成瘾的时代复兴文学,法国文学出版商Short Edition过去几年在美国建立了30多个小说分发机,在餐厅,大学和办公室只需按一下按钮即可以阅读小说。这样人们能更容易地接触文学,以此提高孩子们的读写能力并激发他们的创造力。

(1)考查细节理解。根据第五段中的“when a button is pushed, a short story is printed”可知,按下按钮,就会打印出一篇短篇小说,因此小说在形式上是简短的。故选B。 (2)考查细节理解。根据第三段中的“he …placed a dispenser at his Cafe Zoetrope in San Francisco. Last month public libraries in some other cities announced they would be setting them up, too. There is one on the campus at Penn State. A few can be found in downtown West Palm Beach, Fla. And Short Edition plans to announce more, including at the Los Angeles International Airport.”可知,在旧金山的Cafe Zoetrope有一台小说分发机,其他一些城市的公共图书馆也宣布将安装小说分发机。宾夕法尼亚州立大学的校园里有一台小说分发机。在佛罗里达州有一些小说分发机。在洛杉矶国际机场也将有更多的小说分发机。因此在第3段中可以看出小说分发机在美国受人欢迎。故选A。

(3)考查细节理解。根据第四段中的“We want people to be easily exposed to literature. We want to advance literacy among children and inspire their creativity.”可知,Andrew Nurkin说:“我们希望人们能够很容易地接触到文学。我们希望提高孩子们的读写能力并激发他们的创造力。”因此,在Andrew Nurkin看来,设置小说分发机的主要目的是使人们有机会接触文学。故案选C。

(4)考查主旨大意。根据第一段中的“Stories are shared in many ways. They are described…”可知,文章提出的话题是阅读小说;第二段中的“Short Edition… has set up more than 30 story dispensers in the USA in the past years to deliver fiction at the push of a button at restaurants, universities and government offices.”可知,法国文学出版商Short Edition过去几年在美国建立了30多个小说分发机,在餐厅,大学和办公室只需按一下按钮即可以阅读小说。故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇科技类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行概括和归纳,从而选出正确答案。

3.阅读理解

Notre-Dame, the cathedral (大教堂) that serves as one of Paris's most beloved monuments, is on fire. According to The New York Times, the fire began around 6: 30 p.m. local time, when tourists urgently rushed out of the building. While Andre Finot, a spokesman for the cathedral, told The Times, that the cause of the fire is still unknown and that no one has been hurt while damage to the building appears catastrophic(灾难性的).

CNN reports that over 400 firefighters have been sent to fight the fire, but that they may be unable to save the cathedral. Built in the 12th century, Notre-Dame houses several relics important to Catholics (天主教徒). NBC News reports that relics from Saint Genevieve and Saint Denis may been lost, together with a relic believed to be from Jesus Christ's crown of thorns, but it states that authorities now believe that the cathedral has been saved from “total destruction”.

Notre-Dame is visited by a reported 30, 000 people a day and 13 million people per year. Its destruction represents a global cultural loss. \"This is just horrible\producer and witness to the fire told The Times, speaking through tears. \"A thousand years of history is being wiped away. This belonged to the whole world, and now it's disappearing.\" French President Emmanuel Macron expressed his sadness on Twitter. \"Notre-Dame of Paris in flames,\" reads an English translation of his statement. \"Emotion for a whole nation. Thoughts for all Catholics and for all the French. Like all our countrymen, I'm sad together to see this part of us burn.\" Other politicians, including Melanis Trump, London Mayor Sadiq Khan, U. K. Prime Minister Theresa May also shared their sadness on Twitter.

(1)What do we know about Notre-Dame according to the passage? A.It has been completely destroyed by the fire. B.It's a huge political loss to the world. C.It's only meaningful to Catholics.

D.The reason of the fire remained to be found out.

(2)What does the underlined sentence in the third paragraph imply? A.The history of France is destroyed because of the fire. B.The loss the fire caused is huge.

C.The damage of Notre-Dame is being wiped off. D.The cathedral has been saved from \"total destruction\". (3)What's the purpose of writing the passage? A.To report a disaster of Notre-Dame. B.To express people's sadness of the destruction. C.To emphasize the value of Notre-Dame. D.To show the concerns from the worldwide. 【答案】 (1)D (2)B (3)A

【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了举世闻名的法国巴黎圣母院发生火灾的相关信息。

(1)考查细节理解。根据第一段中的“While Andre Finot, a spokesman for the cathedral, told The Times, that the cause of the fire is still unknown and that no one has been hurt while damage to the building appears catastrophic(灾难性的)”这起火灾的原因还不得而知,对建筑的破坏是灾难性的,并没有说建筑被完全破坏了。故选D。

(2)考查句义猜测。根据第三段中的“ Its destruction represents a global cultural loss ‘A thousand years of history is being wiped away. ’”可知,它的毁灭代表了全球文化的损失。Mohamed Megdoul说道:这很糟糕,一千年的历史就这样被破坏殆尽。wipe away“擦掉,破坏殆尽”。由此判断出这就话显示了火灾造成的损失是巨大的。故选B。

(3)考查写作意图。纵观全文可知,本文是一篇新闻报道,文章报道了举世闻名的法国巴黎圣母院发生火灾的相关信息。因此本文的目的在于报导巴黎圣母院遭遇的巨大灾难。故选A。

【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和写作意图三个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。

4.阅读理解

Amazing concept images have shown what homes of the future could look like, as preparations are made for the world's first free from 3D-printed property (房产).

Experts will build a house called Curve Appeal, which will be 3D-printed off-site before being put together on-site to create two outside walls, a roof and an inside part. These four main sections will then be joined together.

Although 3D-printed buildings have been made before, this home - to be constructed in Chattanooga, Tennessee, later this year — will be the first of its kind, as it will contain no regular shapes or angles. The house is the creation of the design company WATG, based in London and California. The design for Curve Appeal draws inspiration from the Case Study House program. The architects leading the program were famed for constantly pushing the limits in terms of minimalist (极简主义) materials, and trying to create open-plan spaces that focused on enhancing (增强) natural light. In a written statement, a spokesman for WATG said, “Employing many of the same modem design principles, Curve Appeal is the next evolutionary step. It's important that the architecture and the environment work together harmoniously. The chosen site is steps away from the Tennessee River in a beautiful wooded, sunlit area.”

WATG was awarded the first prize in the Freeform Home Design Challenge in 2016 and given prize money of $ 8,000 to make its plans a reality. The competition was aimed at architects, designers, engineers and artists. Participants were challenged to design a 600 to 800sq ft single-family home that rethinks traditional aesthetics (美学), ergonomics, construction, building systems and structure.

Over the last year, WATG's Chicago office has been developing their design with Branch Technology. This project is currently underway, working towards breaking ground later this year. Once completed, the Curve Appeal home will have open and light-filled inside living spaces. (1)From the passage we can know that Curve Apple .

A. will be different from an ordinary house B. is the first 3D-printed building C. has apparent walls and a roof D. was ever built in the world (2)Where is the architect located according to Paragraph 4?

A. Far away from the Tennessee River. B. In the woods near the Tennessee River. C. Between the Tennessee River and the woods. D. Next to some modem architectures. (3)What does the Freeform Home Design Challenge do?

A. It motivates participants to design at random. B. It emphasizes traditions rather than modernization.

C. It sponsors competitors when necessary. D. It helps put creative ideas into practice. (4)What's the passage mainly about?

A. What our homes will look like in the future. B. The Freeform Home Design Challenge. C. The world's first freeform 3D-printed house. D. The development of 3D in architecture.

【答案】(1)A (2)B (3)D (4)C

【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了世界上第一个免费的3D打印房子。 (1)考查推理判断。根据第二段中的“Experts will build a house called Curve Appeal, which will be 3D-printed off-site before being put together on-site to create two outside walls, a roof and an inside part. These four main sections will then be joined together.”可知,Curve Apple不同于一般的房子。故选A。

(2)考查细节理解。根据第四段中的“The chosen site is steps away from the Tennessee River in a beautiful wooded, sunlit area.”可知,建筑师住在the Tennessee River附近的树林里。故选B。

(3)考查推理判断。根据倒数第二段中的“WATG was awarded the first prize in the Freeform Home Design Challenge in 2016 and given prize money of $ 8,000 to make its plans a reality. The competition was aimed at architects, designers, engineers and artists.”可知,the Freeform Home Design Challenge有助于把创造性的想法付诸实践。故选D。

(4)考查主旨大意。根据第三段中的“Although 3D-printed buildings have been made before, this home - to be constructed in Chattanooga, Tennessee, later this year — will be the first of its kind, as it will contain no regular shapes or angles.”可知,本文主要谈论的是世界上第一个免费的3D打印房子。故选C。

【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科普类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

5.阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。 These days, I walk down the steps leading toward the south end of the All England Club in Wimbledon, and still look for the Crow's Nest, a small green observation tower with an outer ladder that I used to climb on for a wide view of the grounds, but which has since been knocked down.

The Crow's Nest was a particularly useful point, because it allowed a tennis writer to keep track of the action on as many as 10 outside courts at a time. At days end, reporters from different nations would share notes on what they had observed all over the grounds.

Twenty-seven years later, the press room has touch screens that allow us to watch live videos from any court, and even go back to watch key moments in key matches long after they have finished. You could cover Wimbledon without leaving your seat. But that is a bit like spending all your time ordering room service and looking up fun facts on Wikipedia.

More than at any other tennis tournament, there is also an appetite for stories that deal with the setting, the history and the traditions.

If they change the price of the fish tacos (鱼肉卷饼) at the United States Open, it's not a story.

If they change the price of the strawberries and cream, the signature treat at Wimbledon. It's time to email your editor using capital letters.

The new retractable (可伸缩的) roof was put in place in 2009. Until then, you always had to have a rainy-day story in your notebook because there were no guarantees any matches would be played. Now tennis is a sure thing on Centre Court, which has made tennis reporters a bit less creative. But at least it guarantees us daily access to the most atmospheric place in the sport. So much has changed, but Centre Court remains true to its original spirit: more a theater than a stadium. Catching that feeling is part of covering Wimbledon, too. (1)What did the author do on the Crow's Nest in the past?

A. He made friends with reporters. B. He reported on tennis matches.

C. He appreciated the beautiful scenery. D. He exchanged experiences with tennis players. (2)What does the author think of the new way of covering Wimbledon? A. It lacks fun. B. It is expensive C. It is not convenient. D. It is not quick enough (3)Why does the author mention strawberries and cream?

A. To compare popular foods. B. To introduce the typical treat at Wimbledon. C. To describe people's craze for traditional dishes. D. To show the traditions of Wimbledon are an attraction.

(4)What difference does the new roof make?

A. Audiences have easier access to a tennis court. B. There's less fun in watching Wimbledon indoors.

C. Reporters are struggling to find original material. D. rainy-day stories about Wimbledon have become history. 【答案】(1)B (2)A (3)D (4)D

【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者追忆对温网的报道。虽然发生了很大的变化,但中心球场仍然忠于它的原始精神:与其说是体育场,不如说是一座剧院。捕捉这种感觉也是报道温网的一部分。

(1)考查推理判断。根据第二段中的“The Crow’s Nest was a particularly useful point, because it allowed a tennis writer to keep track of the action on as many as 10 outside courts at a time. At days end, reporters from different nations would share notes on what they had observed all over the grounds.”可知,过去作者在the Crow’s Nest报道了网球比赛。故选B。 (2)考查推理判断。根据第三段中的“You could cover Wimbledon without leaving your seat. But that is a bit like spending all your time ordering room service and looking up fun facts on Wikipedia.”可知,作者认为报道温网的新方式缺乏乐趣。故选A。

(3)考查推理判断。根据第五段中的“If they change the price of the strawberries and cream, the signature treat at Wimbledon. It’s time to email your editor using capital letters.”可知,作者提到草莓和奶油是为了展示温布尔登的传统是一种吸引。故选D。

(4)考查推理判断。根据倒数第二段中的“The new retractable (可伸缩的) roof was put in

place in 2009. Until then, you always had to have a rainy-day story in your notebook because there were no guarantees any matches would be played.”可知,新屋顶使关于温布尔登的雨天故事已经成为历史。故选D。

【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

6.阅读理解

TEACH AND TRAVEL: USE OUR SPONSORSHIP TO BECOME A CERTIFIED TEACHER IN WEEKS where the world meets WHAT'S INCLUDED IN THE SPONSORED HOW IT WORKS: ANGLO-TEFL (TEACHING ENGLISH AS A APPLY FOREIGN LANGUAGE) SCHOLARSHIP: Choose your venues (地点) and apply online ●A partly sponsored, 120-hour online TEFL REFUNDABLE CONFIRMATION FEE training course Pay 69 EUR confirmation fee (50 EUR Refundable ●210 hours of real-life teaching experience (可退还的) on Completion) ● A TEFL certificate upon completion of the TEACHING PRACTICE Scholarship Get Access to TEFL course & attend Teaching ●Full board during Angloville programs Practice with Angloville (three meals a day) TYPES OF EXPERIENCE' PROGRAMMES: 'TEACHING MY COMMITMENTS: Participants combine several 3-11 day programs Angloville Junior -ideal for 18-35 year-old into a longer package ranging from 4-8 weeks in Anglo-TEFL participants. You will be tutoring total. During each program, participants talk on teenagers aged 12-18 years old. A lot of average for around 10-11 hours a day. The most games, sports, conversations and fun to be important difference between Angloville and a expected! traditional English course is that we do not teach Angloville Adult -ideal for 30+ year-old through books or theory. We will provide materials, Anglo-TEFL participants. You will be tutoring but only to help stimulate (刺激) diverse adult learners. Most days consist of 1 on 1 conversations. conversations with various professionals. APPLY IF YOU: ● Are aged 18+ for junior programs and aged 25+ for adult programs ● Are a native English speaker ● Have completed High School ● Have ability to cope with challenges, good communication skills, cultural sensitivity Open-mindedness is key to being a good participant in Angloville. If you enjoy new cultures, experiences, and people, this will undoubtedly be a wonderful opportunity for you. (1)What do we know about the Angloville programs? A. Meals are partly sponsored by the programs. B. Confirmation fee will be fully refunded later.

C. 1 on 1 talks are arranged for junior participants. D. Material-stimulated talks make Angloville different.

(2)What is the determining factor to be a good participant in Angloville? A. Academic achievements. B. Communication skills. C. Cultural sensitivity. D. Open-mindedness. 【答案】(1)D (2)D

【解析】【分析】这是一篇应用文,介绍了有关Angloville 项目的相关信息以及申请的条件。

(1)考查细节理解。根据MY COMMITMENTS部分中的“The most important difference between Angloville and a traditional English course is that we do not teach through books or theory. We will provide materials, but only to help stimulate (刺激) diverse conversations”可知,Angloville和传统英语课程不同的地方是我们不通过课本和理论进行教学,我们提供材料,唯一目的是刺激不同的交谈。结合选项可知,故选D。

(2)考查细节理解。根据最后一段中的“Open-mindedness is key to being a good participant in Angloville”可知,成为一个好的参与者的关键因素是思想开放,故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,结合题目要求,选出正确答案。

7.阅读理解

When we think of a generation gap we usually think of conflicting tastes in music, or pastimes. But now the generation gap is handwriting. After one teacher in Tennessee discovered that she had students who couldn't read the assignments she was writing on the board, she posted it on the Internet saying handwriting should be taught in schools.

Opponents claim that handwriting has become out of time in our modern world. Typed words have become a primary form of communication. Once a practical kill handwriting is no longer used by the vast majority of Americans. It is no longer taught in schools, and some claim that the time that it would take to teach it could be put to better use, for instance, by teaching the technical skills.

But even in today's world there are still plenty of reasons to pick up a pen and apply it to paper. Many American institutions still require original signatures, for instance, signing for a registered letter and buying a house. And original signatures are much more difficult to forge(伪造) than their digital counterparts. There is also strong evidence that writing by hand is good for the mind. It activates a different part of the brain, and improves fine moving skills in young children. People also tend to remember what they write by hand more than what they type, and the process of

writing by hand has been shown to stimulate ideas. Besides, studies have shown that kids who write by hand learn to read and spell earlier than those who don't. Not to mention, handwriting is pleasing, as is evidenced by the fact that no one has ever typed a love letter. And handwriting remains popular as an art form.

Yes, we live in a modern world, but we live in a modern world that is based on fundamental values.

(1)What did the teacher find in her class?

A. Her students had a big generation gap with her. B. Her handwriting was too terrible to understand.

C. Some students could not recognize her handwriting on the blackboard. D. Some students handwriting on the blackboard was too difficult to tell.

(2)Why do some people agree to teach handwriting in school?

A. Handwriting is easy to remember. B. Handwriting is beneficial to the brain. C. Handwriting can help one buy a house. D. Handwriting is an art form out of time. (3)What can we infer from the passage?

A. Handwriting is widely used in America. B. What people write by hand is not easy to recognize.

C. Handwriting is emphasized in our modern society. D. Those with good handwriting may perform better in their studies.

(4)What is the author's attitude towards teaching handwriting in school? A. Opposed. B. Objective. C. Unconcerned. D. Favorable. 【答案】(1)C (2)B (3)D (4)D

【解析】【分析】本文是一篇议论文,论述了现代社会手写被逐渐忽视,手写的益处和优点,支持学校教书写的社会现象。

(1)考查细节理解。根据第一段中的“After one teacher in Tennessee discovered that she had students who couldn't read the assignments she was writing on the board, she posted it on the Internet saying handwriting should be taught in schools.”可知田纳西的一位老师发现她的一些学生读不出写在黑板的作业,所以选C。

(2)考查细节理解。根据第三段中的“There is also strong evidence that writing by hand is good for the mind. It activates a different part of the brain, and improves fine moving skills in young children.”可知手写对大脑有益。故选B。

(3)考查推理判断。根据第三段中的“And original signatures are much more difficult to forge(伪造) than their digital counterparts.”可知原始笔迹更难伪造,可知人们手写出来的不易伪造,所以选D。

(4)考查观点态度。根据作者在第二段第三段陈述的书写有很多好处,可知作者支持在学校教书写,故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和观点态度三个题型的考查,是一篇社会现象

类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确答案。

8.阅读理解

Many people have long dreamed of being able to fly around as simply as riding a bicycle. Yet the safety and strength of a flying bike was always a big problem. Over the past 10 years, developments in technology have moved the dream of personal flying vehicles closer to reality. Now, two groups of inventors say such vehicles may be available soon.

The British company Malloy Aeronautics has developed a prototype (原型) of its flying bicycle. Grant Stapleton, marketing sales director of Malloy Aeronautics, says the Hoverbike is able to get in and out of small spaces very quickly.\" It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed,\" he adds.

Mr. Stapleton says safety was the company's main concern. He says the designers solved the safety issue by using overlapping rotors to power the vehicle.

The company is testing a full-size prototype of the Hoverbike, which will most likely be used first by the police and emergency rescue teams.

In New Zealand, Martin Aircraft Company is also testing a full-size prototype of its personal flying device, called the Jetpack. It can fly for more than 30 minutes, up to 1, 000meters high and reach a speed of 74 kilometers per hour.

Peter Coker is the CEO of Martin Aircraft Company. He said the Jetpack \"is built around safety from the start\". In his words, “Reliability is the most important element of it. We have safety built into the actual structure itself, very similar to a Formula One racing car.

The Jetpack uses a gasoline-powered engine that produces two powerful jet streams. Mr. Coker says it also has a parachute that would be used, if there should be an emergency. \"It starts to work at very low altitude and actually saves both the aircraft and the pilot,\" he adds. Mr. Coker says the Jetpack will be ready for sale soon.

(1)We can learn from the passage that the Hoverbike .

A. can hardly get in and out of small spaces quickly B. can fly for over 30 minutes, up to l, 000 meters high

C. has been used by the police and emergency rescue teams D. can be transported quickly after being folded and packed

(2)Peter Coker uses the example of Formula One racing car to show that . A. the Jetpack is very safe and reliable B. the engine of the Jetpack is powerful

C. the actual structure of the Jetpack is unique D. the Jetpack can reach a great speed and height

(3)The underlined word \"It\" in the last paragraph refers to .

A. the jet stream B. the engine C. the Jetpack. D. the parachute (4)What is the author's main purpose of writing the passage?

A. To describe the problems of inventing flying vehicles. B. To introduce the latest development of flying vehicles.

C. To show the differences between two flying vehicles. D. To advertise the two personal flying vehicles. 【答案】(1)D (2)A (3)D (4)B

【解析】【分析】本文是一篇说明文,很多人梦想可以像骑自行车一样飞。然而会飞的自行车安全性是一个问题。文章介绍了英国公司开发的一种会飞的自行车,以及其特点,比如有一些会飞的自行车带有降落伞的装置。

(1)考查细节理解。根据第二段中的“the Hoverbike is able to get in and out of small spaces very quickly. It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed”, 可知,Hoverbike能够很快地进出小空间。它可快速地在上移动,因为它可以折叠和包装。D项说在折叠和包装后可以快速运输,故选D。

(2)考查推理判断。根据第六段Peter Coker说Jetpack从一开始就围绕安全进行的,安全可靠性是最重要的因素。我们在车的现行结构中植入了安全性,非常类似于Formula One赛车。故选A。

(3)考查词义猜测。根据最后一段中的Mr. Coker says it also has a parachute (降落伞) that can be used should there be an emergency. “It starts to work at very low altitude ….”Coker先生说Jetpack上也有降落伞,可以在紧急情况下使用。“在海拔非常低的情况下开始用它…”。可知,Jetpack上的降落伞(它)是在海拔低时才用。由此可知it指的是parachute “降落伞” 故选D。

(4)考查主旨大意。根据第一段可知,许多人一直梦想能像骑自行车一样简单的飞来飞去,科技的发展让这个梦想很快实现。然而飞行自行车的安全性和强度一直是个大问题。接着下面叙述了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品把安全放在首位。故选B。 【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和词义猜测和主旨大意四个题型的考查,是一篇科普类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文的进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确答案。

9.阅读理解

Watching wooden dolls come to life may not be one of the most popular forms of entertainment today, but with over twenty years' experience, talented puppeteer (木偶表演者) Peter Roberts has earned himself the title “master puppeteer” because of his great ability to turn puppets into believable, almost living characters. “People are quite often surprised to hear what I do for living and have little appreciation of puppy as a form of entertainment. But while the exact origins of puppet theatre are unknown, it has been popular in many cultures and may have been the very first kind of theatre,” he explains.

Roberts' shows are highly original. “A puppet show can involve anything from clowning(傻逗) to storytelling,” he says, Equally diverse are the audiences he performs for. “Some are attracted by the puppets themselves, while others enjoy the dialogue.” Roberts believes that this form of entertainment can be appreciated by people of all ages and cultures.

Roberts' interest in puppets started when he received some beautiful glove puppets one Christmas. He started putting on shows with these for family and friends and then moved on to handmade Chinese string puppets. Learning mostly from books and personal experience, he explains, “I was already spending most of my free time carving puppets and putting on shows, so I hardly noticed the change from students to full-time professional puppeteer.”

The puppets are designed specifically for each show, which is extremely time consuming. According to Roberts, “Sometimes what you expect and what you actually create in the end are two very different things. I've made some of my best puppets 'accidentally'.”

When most people hear the word “puppetry”, they more than likely think of a way of keeping children entertained at birthday parties. Certainly the subject matter will be expected to be light-hearted rather than serious. However, Roberts wants to point out that puppets come serious messages sometimes.” he says.

(1)What do we know about puppetry in the first paragraph?

A. It is a most popular form of entertainment. B. It cannot give people pleasure any more. C. It was first brought to life by Peter Roberts. D. Its value as an art form is not fully recognized.

(2)In Roberts' eyes, his puppet shows .

A. usually attract people full of humor B. are most something for old aged audience C. display something meaningful for different people D. involve hard work and great intelligence

(3)Roberts developed an interest in puppets because of . A. the puppet show books B. his university major C. a Christmas gift D. some Chinese string puppets (4)What does Roberts want people to think of puppet theatre?

A. It is just a kind of entertainment for kids. B. It can be educational as well as entertaining. C. It is only a kind of serious art form. D. It should be kept light-hearted. 【答案】(1)D (2)C (3)B (4)C

【解析】【分析】本文为夹叙夹议。本文讲述了虽然木偶表演栩栩如生,但已不是当今一种最流行的娱乐形式。享用盛名的木偶大师罗伯特却让自己的木偶表演极具独创性。他让木偶表演不仅具有观赏性也有一定的教育意义。

(2)细节理解题。根据第一段“People are quite often surprised to hear what I do for living and have little appreciation of puppy as a form of entertainment”可知,人们很少把木偶表演看作是一种娱乐形式来欣赏。分析选项可知D项(它作为一种艺术形式没有被充分认可)符合题意,故答案选D项。

(3)推理判断题。第二段内容说罗伯特的木偶戏涉及任何东西,从扮小丑逗乐到到讲故事,”他给各种各样不同的观众表演。“有些人被木偶本身吸引,而另一些人喜欢木偶表演中的对话。”罗伯特认为这种形式的娱乐可以被各个年龄段和文化的人所欣赏。由此可判

断,罗伯特的木偶戏为不同的人展示一些有意义的东西。分析选项可知C项符合题意,故答案选C项。

(3)推理判断题。根据最后一段最后两句“Certainly the subject matter will be expected to be light-hearted rather than serious. However, Roberts wants to point out that puppets come serious messages sometimes.”木偶表演的主题更多的是轻松愉快的而不是严肃的。然而,罗伯特指出木偶表演有时也传递一些严肃的东西。由此可推断出,木偶表演既是一种娱乐也有一定的教育性。故答案选B。

(4)此题属于细节理解中的一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。根据第三段第一句“Roberts' interest in puppets started when he received some beautiful glove puppets one Christmas.” 罗伯特对木偶的兴趣始于圣诞节时他收到了一些漂亮的手套木偶。故选C。

【点评】夹叙夹议阅读理解:(1)先叙述自己的某一个生活经历或见闻,然后真对这一事件发表自己对生活的看法,或揭示生活的真理。(2)作者先提出一种观点或看法。然后围绕这一观点或看法用具体的事例加以说明,有时也可能用几个事例从不同的侧面来说明。(3)提出一种观点或见解,然后用某一事例来阐述这一观点,最后再进一步的总结和升华。 抓住作者要说明的观点或要阐述的生活哲理是做好这一类型题目的关键,而作者叙述所发生的事件或生活经历只是为表达其思想服务的。

10.阅读短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

Devon Gallagher, a college graduate from Philadelphia, wants the world to know exactly where she's been while she's on her worldwide vacation in a special way. The traveler, who was born with a bone disease, had her right leg amputated (截肢) at the age of four. Although the amputation caused inconvenience for Gallagher early on, she now sees it as nothing short of inspiration for living her best life.

To spread that message. Gallagher has gone to social media, where she shares photos of her travels across the world, but instead of simply using a geo-tag (地理位置标签), she writes her location on her artificial leg before taking a picture.

Now she has been taking pictures across the Continent, which show her cycling over the canal in Amsterdam relaxing on a wall overlooking the city of Barcelona, posing with a waffle in Brussels, taking in the beautiful Parthenon temple in Athens and enjoying a river ride in Budapest, all with the well-known locations written on her artificial leg.

\"I get a new leg every two years and I can choose the design on it. One day I had a sudden thought to get a chalk-board,\" Gallagher said. \"My mum and grandmother didn't like the idea, but my friends thought it was great and told me to go for it, so I did.\"

Gallagher said people often stare when she's writing on her leg, but once she shares the photos, she receives only positive feedback (反馈), \"My leg hasn't stopped me from doing anything I've wanted to do,\" she said. \"I don't know if it's my determination to prove to myself that I can do it, anyway, I've been able to keep up with people at my age and lead a pretty great life.\"

Gallagher shows us that you should never let anything stand in the way of your dreams. And if

life gives you an artificial leg, make art.

(1)What message did Gallapher want to spread in her special way? A. She enjoys her travelling across the globe. B. She suffers little from her leg's amputation.

C. she looks on her misfortune as another form of blessing. D. She has exactly fallen in love with posting photos online.

(2)What does the word \"which\" underlined in paragraph 3 refer to?

A. the continent B. the pictures C. the leg D. the location (3)Gallapher can best be described as ________.

A. helpful and ambitious B. friendly and generous C. determined and creative D. independent and sensible (4)Which of the following might be the best title for the text? A. Never Too Late to share B. A Special Artificial Leg C. An Outstanding Photographer D. Gallagher's Summer Holidays 【答案】 (1)C (2)B (3)C (4)B

【解析】【分析】Devon Gallagher小时因病右腿截肢,尽管有很多不便,但她认为这可以激励她过上最好的生活。长大后Gallagher在社交媒体上分享自己环球旅行的照片,但她并没有简单的使用地理标签,而是拍照前在假肢上写下自己的位置。她的故事告诉我们不要让任何东西挡住通往梦想的道路。

(1)细节理解题。根据第一段中Although the amputation caused inconvenience for Gallagher early on, she now sees it as nothing short of inspiration for living her best life.。尽管截肢早期给她带来了很多不便,但她认为这可以激励她过上最好的生活。由此可知Gallagher想以她独特的方式表明她把自己的不幸看做是另一种幸运的形式,故选C。

(2)推理判断题。Now she has been taking pictures across the Continent, which show her cycling over the canal in Amsterdam relaxing on a wall…现在她在整个拍照,应该是这些照片展示了…所以which指代的是她拍的照片,故选B。

(3)推理判断题。根据第四段One day I had a sudden thought to get a chalk-board,\" Gallagher said. \"My mum and grandmother didn't like the idea, but my friends thought it was great and told me to go for it, so I did.\"Gallagher说她妈妈和外婆都不喜欢她chalk-board的主意,但她的朋友喜欢,让她去试试,所以她就去了,可知Gallagher很有决心。根据第二段 To spread that message. Gallagher has gone to social media, where she shares photos of her travels across the world, but instead of simply using a geo-tag (地理位置标签), she writes her location on her artificial leg before taking a picture。Gallagher把她的位置写在假肢上来和大家分享可知他是一个很有创造性的人,故选C。

(4)主旨大意题。最后一段And if life gives you an artificial leg, make art。是本文的主题句,根据文章内容可知本文主要描述的是截肢的Gallagher在社交媒体上分享自己环球旅行的照片,但她并没有简单的使用地理标签,而是拍照前在假肢上写下自己的位置的故事。

这篇文章是想通过Gallagher的一条假肢,传达出一种乐观向上的生活态度,故A Special Artificial Leg是最好的标题。故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、推理判断题和主旨大意题三种常考题型,细节理解题要注意从文中寻找答案;推理判断题需要联系上下文以及分析特殊句式,推断出需要的信息;主旨大意题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo0.cn 版权所有 湘ICP备2023017654号-2

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务