一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析) 1.阅读理解
We are all leaning English, but how can we learn English well? A student can know a lot about English, but maybe(可能)he can't speak English.
If you want to know how to swim, you must(必须) get into the river. And if you want to be a football player, you must play football.
So, you see. You can learn English only by using it. You must listen to your teacher in class. You must read your lessons every day. You must speak English to your classmates and also you must write something sometimes. Then one day, you may find your English very good. (1)You know a lot about English but maybe you __________.
A. can speak B. can study it C. can't study it D. can't use it (2)If you want to learn to swim you should _________. A. get into the river
B. read books about swimming C. learn from other people first D. play football well first
(3)If you want to be a football player, you should _______. A. buy a good football B. practice football C. watch others play football D. put your football away
(4)The story of learning swimming and playing football tells us ________. A. we learn English by using it B. swimming needs water C. playing football is easy D. learning English is difficult
(5)If you want to study English well, you must often _________.
A. speak English B. write in English C. listen to your teacher D. A, B and C 【答案】 (1)D (2)A (3)B (4)A (5)D
【解析】【分析】文章大意:我们都在学习英语,如何学好英语呢,必须要使用英语,上课必须听老师说,每天必须读英语,必须跟同学用英语交流,有时候还要用英语写作。总有一天你会发现你的英语会很好。
(1)细节理解题,根据 A student can know a lot about English, but maybe(可能)he can't speak English. 可知你可能知道的英语多,但是未必会说,故答案是D。
(2)细节理解题,根据 If you want to know how to swim, you must(必须) get into the
river. 可知如果你想学游泳,你必须要走进河里,故答案是A。
(3)细节理解题,根据 And if you want to be a football player, you must play football. 可知如果你想成为足球运动员,你必须要踢足球,练习足球,故答案是B。
(4)逻辑推理题,根据 So, you see. You can learn English only by using it. 可知这两个例子的目的是在告诉我们必须要通过运用学英语,故答案是A。
(5)细节理解题,根据最后一段的叙述可知,要想学好英语,必须要说,要写,听老师讲,故答案是D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题标题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,推断出需要的信息。
2.阅读理解
Summer is just around the corner. It starts on June 21st or 22nd. For most kids, that means more time to play outside and have fun. Follow these tips to make sure you stay safe when you are enjoying the season. Sun safety
Many kids will spend hours playing outside in the summer dun. But be careful. The harmful rays(光线) of the sun can cause damage to your eyes. If you are out in the sun, be sure to wear sunscreen(防晒霜). You should also wear a hat and sunglasses that protect against the harmful rays. __________
Make sure you follow water safety rules. Always swim with an adult watching you. If you don't know how to swim, you can take lessons. Rules about biking and skating
Biking and skating are good ways to exercise. To stay safe, always wear a helmet(头盔). It will protect your head if you fall down. (1)In summer, most kids will .
A. spend more time staying at home B. spend more time playing outside C. have fun with their teachers D. have fun in their classes (2)What does the underlined word \"damage\" mean?
A. Harm. B. Light. C. Attention. D. Fire. (3)Which of the following CANNOT stop kids from the harmful rays of the sun? A. Wearing a hat. B. Wearing sunglasses. C. Wearing sunscreen. D. Wearing fewer clothes. (4)Which of the following can be put into the blank?
A. Swimming lessons B. Rules at home C. Water rules D. Rules at school 【答案】 (1)B (2)A
(3)D (4)C
【解析】第四题没有空白处
【分析】本文介绍了夏季的时候,注意安全的几项措施。
(1)细节题。根据 Summer is just around the corner. It starts on June 21st or 22nd. For most kids, that means more time to play outside and have fun 可知在夏天大多数孩子会花更多的时间在外面玩 ,故选B。
(2)词义猜测题。根据 But be careful. The harmful rays of the sun can cause damage to your eyes. If you are out in the sun, be sure to wear sunscreen 可知damage是伤害的意思,故选A。
(3)细节题。根据 If you are out in the sun, be sure to wear sunscreen You should also wear a hat and sunglasses that protect against the harmful rays 可知没有提及穿更少的衣服 ,故选D。
(4)主旨题。根据 follow water safety rules ,可知是一些需要注意的游水规则,故选C。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,词义猜测题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
3.阅读理解
We all cry for water when we are thirsty. But do you know, in very hot, dry weather, plants also make very low sounds as if they are crying for help?
You see, in a plant's stem there are several hundred \"water pipes\" that bring water from soil all the way up to the leaves. When the ground turns dry, it becomes harder and harder for plants to do this.
On very hot days, plants have to get any water that they can get.
Scientist Robot Winter has found out that when plants can get no water, their \"water pipes\" snap(发出声音). When that happens, the whole plant vibrates(振动) a little.
Robot knows that healthy, well-watered plants are quiet. He also knows that dry plants are many insects' \"favourite\" and they often attack(袭击) them. How do the insects know which are healthy plants and which are not? Robot thinks that the insects may hear the plants \"crying\" and they may come to kill them.
(1)There are many \"water pipes\" .
A. in a plant's stem B. in a plant's root C. in the sunshine D. in the soil (2)It for plants to get water when the ground turns dry.
A. is easy B. is difficult C. takes little time D. is not necessary (3)When plants can , their \"water pipes\" snap.
A. grow well B. get no sunlight C. have enough water D. get no water (4)When \"water pipes\" snap, the whole plant .
A. keeps quiet B. gets well C. vibrates a little D. makes very loud sounds 【答案】 (1)A (2)B
(3)D (4)C
【解析】【分析】本文介绍了植物在干燥的时候会发生什么事。
(1)细节题。根据 in a plant's stem there are several hundred \"water pipes\",可知在植物的茎中 有数百个管道,故选A。
(2)细节题。根据 When the ground turns dry, it becomes harder and harder for plants to do this 可知 当地面变干时,植物很难弄到水,故选B。
(3)细节题。根据 when plants can get no water, their \"water pipes\" snap(发出声音).可知当植物没有水时,水管会发出断裂声,故选D。
(4)细节题。根据 When that happens, the whole plant vibrates(振动) a little 可知当发生这种情况时,整个植物会发出振动 ,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。
4.阅读理解
There are all kinds of animals on our planet. Some are cute, but some are not. Some are small, but some are big. Here are four of the funniest and friendliest animals. But remember, although they look nice, it doesn't mean they are always friendly.
Not all dogs are so cute, but most of them are pretty friendly. When you come near an unfamiliar (不熟悉的 ) dog, remember to hold out your hand, so he can smell you and see that you don't mean to harm him.
Cows love to eat grass, and they eat quite a lot! You needn't be afraid of this kind of quiet farm animals. But don't run at a cow in a field or touch one, unless you are told by an adult it's okay. Horses are big and beautiful animals, but they can be frightened easily. A horse might jump up if he hears a loud noise, or kick his legs if you come near too suddenly. All horses, like humans, are different.
Chimpanzees(黑猩猩) make funny faces and put on a real show at the zoo, but believe it or not, they can be very dangerous. And they are strong, too much stronger than humans, so you should never make a chimp mad!
(1)Which of the animals can make faces?
A. Cows. B. Chimpanzees. C. Dogs. D. Horses. (2)We can learn from the passage that . A. cows are usually quiet B. all dogs are cute C. horses never kick their legs D. chimpanzees are not dangerous
(3)According to the passage, you should when you come near an unfamiliar dog. A. feed him something B. shout at him C. touch his head D. hold out your hand (4)According to the passage, you shouldn't unless you are told by an adult it's okay when you see a cow. A. run at it in a field or touch it
B. hold out your hand C. make it mad D. make a loud noise
(5)The author wants to tell us that . A. some animals are cute, but they are small B. some animals are not cute, but they are tall C. some animals are funny, but they are not beautiful D. some animals look nice, but they are not always friendly 【答案】 (1)B (2)A (3)D (4)A (5)D
【解析】【分析】本文介绍了在农村一些注意事项。 (
1
)
细
节
题
。
根
据
由
文
中 Chimpanzees make funny faces and put on a real show at the zoo 可知黑猩猩被放在动物园,给人做鬼脸,故选B。
(2)细节题。根据 You needn't be afraid of this quiet farm animal 可知牛很安静 ,故选A。 (3)细节题。根据 由文中 When you come near an unfamiliar dog,remember to hold out your hand,so he can smell you and see that you mean no harm 可知 当你走近一个不熟悉的狗,记得伸出你的手,他就可以闻你,知道你没有恶意,故选D。 (4)细节题。根据 But don't run at a cow in a field or touch one, unless you are told by an adult it's okay 可知除非大人告诉你没关系,否则不要在田里追赶牛或碰牛,故选A。 (5)主旨题。根据
But remember,although they look nice,
it doesn't mean they are always friendly 可知 但是记住,尽管他们看起来很好,但这并不意味着他们总是很友好,文章总结了四种友善的动物也有发脾气的时候,所以友善的动物也不是总是友善 ,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
5.阅读理解
There are too many cities around the world. And each city needs water in many ways. Water on the Earth falls mainly as rain. So the rainfall(降雨量)is important to each part of the world. And it is different from one city to another. The following chart shows the average(平均的)rainfall in four different cities in July and January. City Country Rainfall in July Guangzhou London New York Paris China Britain America France 227. 6mm 45. 0mm 96. 5mm 53. 6mm Rainfall in January 43. 2mm 78. 0mm 69. 1mm 54. 3mm (1)The rainfall in different cities of the world is .
A. very little B. very heavy C. quite different D. nearly the same (2)Which city has the most rainfall in July?
A. Guangzhou. B. London. C. New York. D. Paris. (3)The RIGHT order of the average rainfall from low to high in January is . A. Guangzhou一London一New York一Paris B. Guangzhou一New York一London一Paris
C. Guangzhou一Paris一New York一London D. London一New York一Paris一Guangzhou
(4)Which is TRUE according to the chart? A. Guangzhou has the rainfall of 43.2mm in July. B. Five cities are mentioned in the chart. C. London and Paris have the same rainfall in July. D. New York has the rainfall of 69.1 mm in January. (5)This chart mainly shows in four different cities.
A. the average rainfall B. the average temperature C. the highest rainfall D. the highest temperature 【答案】 (1)C (2)A (3)C (4)D (5)A
【解析】【分析】本文介绍世界上城市都需要水,水主要以下雨的形式获得,因此降雨量对世界每个地方对很重要。下面表格介绍四个不同城市7月份和一月份的平均降雨量。 (1)细节题,根据 it is different from one city to another.并结合表格,可知不同的城市降雨量很不同。故选C。
(2)细节题,根据表格信息,可知广州降雨量七月份最多,是227.6mm,故选A。 (3)细节题,根据表格信息,可知,一月份平均降雨量最少的是广州,其次是巴黎,然后是纽约,最多的是伦敦,故选C。
(4)细节题,根据表格一月份降雨量情况,可知纽约一月份平均降雨量是69.1mm,故选项D描述是正确的,故选D。
(5)推断题,根据表格信息可知,这个表主要显示世界上四大城市的平均降雨量情况。故选A。
【点评】考查阅读理解能力,细节题和推断题是阅读理解题中常考题型,细节题需要在文中寻找答案,推断题需要联系上下文,推出需要的信息。
6.阅读下面材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
I'm Lin Min. My sister Lin Li is a teacher, but she isn't in Beijing with us. She works in a small school in Yushu in Qinghai. She works very hard. Every morning after breakfast, she goes to four of her students' homes and brings them to school. At eight o'clock, the students have the first
morning class. After four classes, they have lunch at school. During the lunch time, Lin Li tells some stories to them. The students like listening to her stories. The afternoon classes start at 13: 00 and finish at 16: 00. After school, Lin Li sends the four students back to their homes and gets home at 17: 00. In the evening, she doesn't watch TV or play computer games. She usually checks her students' homework. Then she goes to bed at 22:00
Lin Li wants to do more things for her students. She is a great teacher, isn't she? (1)Lin Li goes to some of her students' homes in the morning ___________. A. to visit their parents B. to tell stories to them C. to bring them to school D. to check their homework (2)What does Lin Li do in a day? ①she watches news on TV. ②She tells stories to her students. ③she plays computer games. ④she checks her students' homework. ⑤she sends some students back to their homes.
A. ①②③ B. ②③④ C. ②④⑤ D. ③④⑤
(3)Lin Li stays at school for about ____________ hours.
A. six B. eight C. ten D. twelve (4)What's the passage mainly about?
A. Lin Li's family. B. Lin Li's work C. Lin Li's school D. Lin Li's students 【答案】 (1)C (2)C (3)B (4)B
【解析】【分析】主要讲了林敏介绍了姐姐林丽在青海玉树一所小学一天工作的情况。 (1)细节题。根据she goes to four of her students' homes and brings them to school.可知林丽早上去学生家里把学生带到学校,故选C。
(2)细节题。根据Lin Li tells some stories to them.可知②正确;根据She usually checks her students' homework.可知④正确;根据Lin Li sends the four students back to their homes可知⑤正确,故选C。
(3)细节题。根据At eight o'clock, the students have the first morning class.The afternoon classes start at 13: 00 and finish at 16: 00.可知八点上课,下午四点下课,一天工作大约8小时,故选B。
(4)主旨题。根据全文可知主要讲了林敏介绍了姐姐林丽在青海玉树一所小学一天工作的情况。故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
7.阅读理解
School News (June 8th, Friday) School trip Students in Junior One had a great time during the school trip last Friday. They went to National Museum by bus. The teachers were very happy because the students cleaned the bus after the trip. American visitors Fifteen visitors from the US arrived at our school on Monday, June 4th. They visited our school and enjoyed our club activities with teachers and students. game with Guangming Middle School this Saturday. Many students are looking forward to (期待) it. Talent showThere will be a talent show in our school on June 15th. Lots of students will at the central hall. (1)The teachers were happy with Junior One students because they . A. cleaned the bus after the trip B. enjoyed themselves on the trip C. cleaned the museum after the trip D. watched carefully in the museum (2)What did the American visitors do'?
A. They had dinner with the students. B. They took part in some club activities. C. They watched the football match. D. They visited National Museum by bus. (3)There will be a football game between the school football team and . A. the teachers B. the musicians
C. the American visitors D. Guangming Middle School (4)When will the talent show start?
A. On June 4th. B. On June 5th. C. This Saturday. D. Next Friday. (5)Where can you read this news'?
A. In an ad (广告). B. In a sports book. C. In a school magazine. D. In a music book. 【答案】 (1)A (2)B (3)D (4)D (5)C
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了6月8号,学校的四则新闻,其中包括,学习旅游;美国访问团;足球赛以及才艺表演。
(1)细节理解题。根据文中的语句The teachers were very happy because the students cleaned the bus after the trip.理解可知,老师开心的主要原因是学生们旅游之后,清扫了公共汽车,故选A。
(2)细节理解题。根据文中的语句They visited our school and enjoyed our club activities with teachers and students.理解可知,美国人参加了一下社团活动,故选B。
(才艺表演) showy their talents by singing, dancing and playing the instruments (乐器) Football Team Here's good news for football fans. Our school football team (队) will have a (3)细节理解题。根据文中的语句Our school football team (队) will have a game with Guangming Middle School this Saturday. 理解可知,我们学校足球队将与广州中学的足球队进行比赛,故选D。
(4)细节理解题。根据文中的语句There will be a talent show in our school on June 15th. 理解可知,才艺表演在6月15号进行,又由June 8th, Friday提示,也就是下个周五,故选D。
(5)理解归纳题。通读全文可知,这是新闻发布,应该在学校的杂志上,故选C。 【点评】考查阅读理解题。认真阅读原文,把握文章大意,对文章脉络有整体的了解,能仔细查找文中细节,并能根据文章内容进行合理的推测判断。
8.阅读理解
Hello! My name is Natasha. I'm 12 years old and I live in Moscow, Russia.
This summer holiday was great. My parents took me and my brother to Paris, France. We went there by plane and stayed at the house of my aunt. The weather was very hot, almost(几乎)40℃. I didn't mind because there were so many interesting things to see in Paris.
On Monday, we visited Disneyland. I met some cartoon characters(卡通人物)like Minnie and Mickey. My little brother and I took many pictures of them. It was fun! On Wednesday, we visited the Louvre Museum and I really liked it! I saw one of the most famous(最著名的)pictures in the world. It's \"Mona Lisa\". In the evening, we walked along the Avenue des Champs—Élysées. It's a very beautiful street. My parents bought many gifts for their friends. On Friday, we visited the Eiffel Tower. It was a good place to enjoy the city from its second floor(层). When we were there, we were so excited!
(1)Natasha went to Paris with her ______.
A. classmates B. teachers C. friends D. family (2)How was the weather in Paris?
A. Cloudy. B. Hot. C. Rainy. D. Dry. (3)What does the underlined word \"mind\" mean?
A. 熟悉 B. 附和 C. 介意 D. 逃避 (4)Where did Natasha visit first?
A. The Avenue des Champ—Élysées. B. The Louvre Museum. C. The Eiffel Tower. D. Disneyland. (5)What did Natasha do in Paris? A. She bought some gifts. B. She played with Minnie.
C. She took many pictures in the Louvre Museum. D. She went to the second floor of the Eiffel Tower. 【答案】 (1)D (2)B (3)C (4)D
(5)D
【解析】【分析】文章大意:Natasha 主要介绍她父母和和兄弟及本人在暑假去法国巴黎旅游的经过和感受。
(1)细节理解题。由 My parents took me and my brother to Paris, France. 可知她与家人一起去巴黎旅行,故选D。
(2)细节理解题。由The weather was very hot, almost(几乎)40℃. 可知天气炎热。故选B。
(3)词句猜测题。由上文 The weather was very hot, almost(几乎)40℃. 和下文 because there were so many interesting things to see in Paris. 可知尽管天气炎热,但是还有有趣的地方可以看,因该是不介意或不在乎,故选C。
(4)细节理解题。由On Monday, we visited Disneyland. 可知他们参观了Disneyland。故选D。
(5)细节理解题。由 On Friday, we visited the Eiffel Tower. It was a good place to enjoy the city from its second floor(层). 可知她去了埃菲尔铁塔的二楼。故选D。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
9. It is Sunday today but my three good friends are not at home. Tina is at the mall. Is she shopping? No, she isn't. She is eating lunch with one of her friends. Mike is still at school. Is he doing his homework? No, he isn’t. He's playing basketball with other boys. What about Lisa? Where is she? She is at the library. She is reading a book. Is it an interesting book? Yes, it is. Lisa likes this book very much.
(1)把人物、地点及活动匹配。
①Tina A. school a. reading a book ②Mike B. library b. eating lunch ③Lisa C. mall c. playing basketball ①________②________③________ (2)What day is it today?
________
(3)Who is Tina eating lunch with?
________ (4)Where is Lisa?
________
(5)把She is reading a book.(改为一般疑问句并作否定回答)
________ 【答案】 (1)C-b
;A-c
;B-a
(2)It's Sunday.
(3)One of her friends.
(4)She is at the library.
(5)Is she reading a book? No, she isn't.
【解析】【分析】
(1)①考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。由Tina is at the mall. Is she shopping? No, she isn't. She is eating lunch with one of her friends.可知答案为: C-b;②考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。由Mike is still at school。 He's playing basketball with other boys. 可知答案为: A-c;③考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。由What about Lisa? She is at the library. She is reading a book. 可知答案为: B-a。
(2)考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。题意:今天是星期几?文本第一句可知:It is Sunday today。可知答案为It's Sunday。
(3)考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。题意:Tina 和谁一起吃午饭?由She is eating lunch with one of her friends,可知答案为One of her friends。
(4)考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。题意:Lisa在哪儿?由What about Lisa? Where is she? She is at the library,可知答案为She is at the library。
(5)考查一般疑问句。【现在进行时句子的一般疑问句】结构:Is / Are +主语+现在分词+其他?回答为 Yes,主语+is/are .No , 主语+ isn't / aren't 。故答案为Is she reading a book? No, she isn't.
10.阅读理解
If you go into the forest with your friends, stay with them. If you don't, you may get lost. If you get lost, this is what you should do. Sit down and stay where you are. Don't try to find your friends—let them find you. You can help them find you by staying in one place. There is another way to help your friends or other people to find you. You can shout or whistle(吹口哨)three times. Stop. Then shout or whistle three times again. Any signal(信号)given three times is a call for help.
Keep shouting or whistling. Always three times together. When people hear you, they will know that you are not just making a noise for fun. They will let you know that they have heard your signal. They will give you two shouts or two whistles. When a signal is given twice, it is an answer to a call for help.
If you don't think that you will get help before night comes, try to make a little house with branches(树枝). Make yourself a bed with leaves and grass.
When you need some water, you have to leave your little house to look for it. Pick off small branches and drop(丢)them when you walk, then you can go back again easily. When you are lost, the most important thing is to stay in one place. (1)If you get lost in the forest, you should _________.
A. try to find your friends B. stay in one place and give signals C. walk around the forest D. shout as loudly as possible(尽量大声) (2)People shout ______ to answer a call for help.
A. once B. twice C. three times D. four times (3)By saying the underlined sentence(Para.4), the writer thinks it is easy to ______ in the forest.
A. find your way back B. pick off small branches C. find enough water to drink D. make a little house with branches (4)The main(主要的)idea of the passage is __________.
A. how to travel in the forest B. how to spend the night in the forest C. what to do if you want to get some water D. what to do if you are lost in the forest 【答案】 (1)B (2)B (3)A (4)D
【解析】【分析】主要讲了如果在森林里迷路应该怎么办。
(1)细节题。根据Sit down and stay where you are. You can shout or whistle(吹口哨) three times.Stop. Then shout or whistle three times again. Any signal(信号)given three times is a call for help.可知待在原地并且发信号,故选B。
(2)细节题。根据When a signal is given twice, it is an answer to a call for help.可知回应两次是回应求救,故选B。
(3)细节题。根据下划线句子可知当步行时扔下树枝,然后你可以很容易返回,所以作者认为在森林里找回原先的路是简单的,故选A。
(4)主旨题。根据全文可知主要讲了如果在森林里迷路应该怎么办。故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- huatuo0.cn 版权所有 湘ICP备2023017654号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务