您好,欢迎来到华佗小知识。
搜索
您的当前位置:首页河北省石家庄市2020-2021学年七年级下学期第一次月考英语试题(word版 含答案) (2)

河北省石家庄市2020-2021学年七年级下学期第一次月考英语试题(word版 含答案) (2)

来源:华佗小知识
河北省石家庄市2020-2021学年七年级下学期第一次月考英

语试题

学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________

一、单选题

1.—Can you play ________ piano? —No, I can’t. But I can play ________ tennis. A.a; the

B.the; /

C.a; /

D.the; the

2.—Do you like your music teacher? —Yes, she is good ________ students. A.at

B.with

C.for

D.in

3.—Do you go to school car? —No, I often the subway. A.drive; take

B.by; take

C.in; on

D.take; by

4.—Why do you like to eat junk food, like hamburgers and chips? —Because it ________ good. A.feels

B.sounds

C.looks

D.tastes

5.—What do you often do on Saturday evening? —I ________ watch TV ________ play computer games. A.from; to

B.either; or

C.between; and

D.not; but

6.There are ________ students and three ________ teachers in No.1 Middle School. A.hundred of; hundred of C.hundreds of; hundred

B.hundreds of; hundreds D.hundred of; hundreds of

7.— I think it’s good for us to ________ after dinner. — Yes. It’s important to wear our sports shoes. A.take a walk

B.eat ice-cream

C.take a shower

D.have fruit

8.—Excuse me, ________ is it from here to Jiefang Square? —About 15 minutes’ walk. A.how long

B.how far

C.how many

D.how

9.—It takes fifteen minutes the table. A.he, to clean

B.him, cleaning

C.he, cleans

D.him, to clean

10.If you see two students fight ________ each other, please don’t ________ the teacher.

试卷第1页,总6页

A.for, forget telling C.with; forget to tell

二、完型填空

B.with, remember to tell D.for; remember telling

Mike and Tom are two schoolboys. Mike is thirteen. Tom is thirteen, 11 . Mike is good to Tom. He always 12 him a lot. They often go to school together. Mike studies very well, 13 he does well in his lessons. Tom isn’t good 14 English. So Mike often helps Tom with 15 English.

There are 16 students in their class. Twenty of them are girls and fifteen of them are boys. Classes 17 at 7:35 in the morning. They have four lessons in the morning. After that, they 18 lunch at school. They always eat some good food and drink some 19 for lunch. After classes, they often play sports together. And 20 is their favorite. At about five o’clock, they go home. 11.A.either 12.A.works 13.A.so 14.A.in 15.A.him 16.A.fifteen 17.A.come 18.A.talk 19.A.rice 20.A.dumpling

三、阅读单选

This week, Tina, Jack and Maria are going to have a day off(放假一天). Here are their plans(计划) for the day. When Where to go With whom How to go Tina Sun Beach her parents by boat Jack Water Park his two friends by bike Maria City Center her brother by taxi B.too B.makes B.but B.at B.he B.twenty B.start B.cook B.soup B.piano

C.also C.helps C.or C.for C.her C.thirty-five C.arrive C.take C.fruit C.basketball

D.still D.drinks D.if D.with D.his D.forty D.follow D.have D.vegetable D.animal

试卷第2页,总6页

going swimming, going swimming, taking walks on the beach What to do playing volleyball, taking photos having a picnic How long

21.How many people are going swimming on their day off? A.Three

B.Four

C.Five

D.Six

One day One day taking a boat going shopping, visiting a museum, having a meal in KFC, watching a film at night One day 22.Which of the following is Jack’s plan for his day off? A.Having a picnic. C.Visiting a museum

B.Going boating D.Playing volleyball

23.Which of the following is TRUE according to the passage? A.All the people are going away for only one day. B.Tina and her parents are going on vacation by taxi. C.Jack and his two friends are having a meal in KFC. D.Maria and her brother are taking walks on the beach.

Jane Brown is my good friend. She is from the UK and she’s only 12 years old. But she can sing very well. Now she is popular(受欢迎的)in her school because she can sing well on TV. All the people in our school know her now.

Her grandmother is not healthy. But for her, it is nice to hear her granddaughter sing. So little Jane usually sings for her grandmother. How about her studies?She is good at English, math and music. She likes salad, carrots and eggs very much and often eats them at home. But she doesn’t like hamburgers or ice-cream. Jane is a school star now, but her mother only wants her daughter to be healthy. So she often asks Jane to do more sports after school. She is a cute girl, do you think so? 24.Where is Jane Brown from? A.China.

B.The USA.

C.Japan.

D.The UK.

25.Jane’s mother wants her to be ________. A.busy

B.healthy

C.free

D.popular

26.From the passage(篇章), we can know Jane ________.

试卷第3页,总6页

A.is good at singing C.learns Chinese well

B.only likes running D.likes sports

A school bus is used to take children to and from school. In the USA, about 350, 000 school buses take more than 25 million children to and from school. Yellow became the color of school buses in the USA in 1939. Dr. Frank got the good idea. He said it was easy for people to see yellow buses and the black letters on them in early morning or late afternoon. That would make children safer.

There are not many school buses in Britain, and they are not yellow. They have trackers(追踪器)on them. The trackers let parents know where the school bus is and whether their kids are on the bus.

Kindergarten(幼儿园)is a difficult time for some kids. It’s the first time for them to go away from their parents. To make kids love their school, Japanese kindergartens and schools have colorful buses. The buses can easily make children want to take them--and then, go to school. Even some parents want to take them too!

School buses are becoming more and more popular in China now. It saves a lot of time for students to take a school bus.

27.According to Dr Frank, ________ school buses are safer for the students. A.yellow

B.black

C.white

D.colorful

28.Which country’s school buses have trackers? A.France

B.Britain

C.German

D.Japan

29.What’s the meaning of the word “letters”? A.信件

B.字母

C.图画

D.数字

30.This passage is mainly about ________. A.school buses

四、多任务混合问题

Nowadays many people want to have a more interesting experience(经历)when arriving in a new city or country. Here are some better ways to travel, both for you and for the environment(环境).

Way 1 Get out of the car and walk. It’s slower but it’s the greenest way to travel. It’s also the best way to see a city, but remember to wear comfortable shoes. You can slow down and

试卷第4页,总6页

B.school life C.popular colors D.children

enjoy fresh air along the way.

Way 2 Riding a bike is also a good choice. Many hotels now have free bikes for people. It is convenient(方便的)for people to travel around the city.

Way 3 If you have to take transport in a city, try to take the bus or the subway. There is lots of information(信息)and clear maps about the public transport at the city’s website. They can help you.

Way 4 If possible, take trains or ships to travel from city to city. They are greener than cars and planes.

Way 5 When the only way to travel is by car, rent(租)an electric car.

1-2题完成句子;3题简略回答问题;4题找出并写下全文的主题句;5题将文中画线句译成汉语。

31.Walking is slower but it’s ________ to travel. 32.Riding is convenient for people to travel ________. 33.What can you take if you have to take transport in a city? ________________ 34.________________ 35.________________

五、语法填空

Rita is a nice girl. She has 36. interesting job. She works at a radio station. She is busy but happy every day. In the morning she gets up early. First she helps her mother make breakfast. Then she brushes her 37.(tooth)and eats breakfast. After that, she goes to work. Rita is never late for work. She likes her job very much. And she is good to the people at the radio station. After work, her workmates(同事)often ask her 38.(have)dinner with them, 39. Rita likes to get home early and have dinner with her parents. Her mother usually makes delicious food 40. her and she likes it very much. Sometimes she 41.soccer games (watch)on TV. On Sundays, she goes out with family in his 42.(father)car. He can 43.(drive)her everywhere she wants. They 44.(usual)like to go to play in the park and do sports there. They often have a good time. Do you want to make 45.with her? Come on and get to (friend)know her.

六、将所给单词连成句子

试卷第5页,总6页

46.what,want,do,club,to,you,join ________________? 47.It’s, to, dream, my, dance _________________.

48.he,his,drive,doesn’t,car ________________ .

49.he,late,is,for,always,school ________________.

50.a,good,day,at,have,school. ________________ .

试卷第6页,总6页

1.B 【详解】

句意:——你会弹钢琴吗?——不,我不会。但是我可以打网球。

考查冠词辨析。演奏西洋乐器类前加定冠词the,play the piano“弹钢琴”。球类游戏前不加任何冠词,play tennis“打网球”,故选B。 2.B 【详解】

句意:——你喜欢你的音乐老师吗?——是的,她和学生相处得很好。

考查介词辨析。be good at sth擅长某事;be good with sb与某人相处得好;be good for sth对……有好处;be good in sth在……表现出色。根据“she is good … students”可知,老师跟学生相处得好,故选B。 3.B 【详解】

句意:——你坐汽车上学吗?——不,我经常坐地铁。

考查介词和动词。drive驾驶;take乘坐;by乘坐;in在……里面;on在……上面;根据句意理解可知,英语中表达“乘坐某种交通工具”时,可以表达为“by+交通工具”或者“in/ on/ take+ the+交通工具”,第一空交通工具前面没有冠词,所以用by,而第二空交通工具前面有定冠词the,所以用in/ on/ take表示,故选B。 4.D 【详解】

句意:——你为什么喜欢吃垃圾食品,比如汉堡包和薯条?——因为它们尝起来味道好。 考查动词辨析。feels感觉到;sounds听起来;looks看起来;tastes尝起来。因为垃圾食品尝起来味道好,所以喜欢吃。故选D。 5.B 【详解】

句意:——在周六晚上你经常做什么?——我要么看电视要么玩电脑游戏。

from…to从……到……;either…or要么……要么……;between…and在……考查连词辨析。

和……之间;not…but不是……而是……。根据“watch TV… play computer games”可知,是要么看电视,要么玩电脑游戏,故选B。

答案第1页,总9页

6.C 【详解】

句意:第一中学有成千上百名学生和三百名教师。

hundreds of+复数名词“成百上千的……”,考查数词表达。表约数,故第一空是hundreds of;基数词+hundred+复数名词“几百……”,表确数,故第二空是hundred。故选C。 7.A 【详解】

句意:——我认为饭后散步对我们有好处。 ——是的。穿运动鞋很重要。

考查动词短语。take a walk散步;eat ice-cream吃冰激凌;take a shower洗澡;have fruit吃水果。根据下文“wear our sports shoes”可知,此处是指要出去走走,所以要穿运动鞋。故选A。 8.B 【详解】

句意:——打扰一下,从这到广场有多远?——大约15分钟的路程。

how long多久;how far多远;how many多少;how怎样。考查特殊疑问句。根据答语“About 15 minutes’ walk”可知,是对距离进行提问,用疑问词how far,故选B。 9.D 【详解】

句意:花费他15分钟的时间擦那张桌子。固定句型It takes sb. some time to do sth.表示花费某人多长时间做某事。He他,主格;him他,宾格;这里代词用宾格。排除AC,这里是动词不定式做主语,用to clean,排除B.,根据题意,故选D。 10.C 【详解】

句意:如果你看到两个学生打架,请别忘了告诉老师。

考查动词短语。fight with sb.和某人打架;fight for为……战斗;forget doing sth.忘记做过某事,事情已经做了;forget to do sth.忘记去做某事,事情还未做;remember doing sth.记得做了某事,事情已经做了;remember to do sth.记得去做某事,事情还未做。第一空指两个学生打架,故用with;如果你看到学生打架,不要忘记告诉老师,事情还未做,故第二空用forget to tell。故选C。

答案第2页,总9页

11.B 12.C 13.A 14.B 15.D 16.C 17.B 18.D 19.B 20.C 【分析】

本文主要讲述了迈克和汤姆两个男孩,他们是好朋友,经常一起上下学,迈克也经常帮助汤姆学习英语,同时也介绍了他们在学校的生活。 11.

句意:汤姆也是十三岁。

either也,放否定句句尾;too也,放肯定句句尾;also也,放句中;still仍然。根据“Mike is thirteen. Tom is thirteen…”可知放在肯定句句尾表示“也”用too。故选B。 12.

句意:他总是帮他很多忙。

works工作;makes制作;helps帮助;drinks喝。根据“Mike is good to Tom”可知迈克对汤姆很好,经常帮助他。故选C。 13.

句意:迈克学习非常好,所以他的功课非常好。

so所以;but但是;or或者;if如果。根据“Mike studies very well…he does well in his lessons”可知前后两个句子是因果关系,用so。故选A。 14.

句意:汤姆不擅长英语。

in在……里;at在;for为了;with和。be good at“擅长做某事”,固定搭配。故选B。 15.

句意:所以迈克经常帮助汤姆学习英语。

答案第3页,总9页

him他,宾格;he他,主格;her她的,形容词性物主代词;his他的,形容词性物主代词。根据“So Mike often helps Tom with…English”可知此处指“汤姆的英语”,用形容词性物主代词。故选D。 16.

句意:他们班里有三十五个学生。

fifteen十五;twenty二十;thirty-five三十五;forty四十。根据“Twenty of them are girls and fifteen of them are boys”可知班里有20个女孩,15个男孩,共35个学生。故选C。 17.

句意:课程在早上7:35开始。

come来;start开始;arrive到达;follow跟随。根据“Classes…at 7:35 in the morning”可知早上7:35开始上课。故选B。 18.

句意:在那之后,他们在学校吃午饭。

talk说话;cook做饭;take带走;have有,吃。have lunch“吃午饭”,固定用法。故选D。 19.

句意:午饭他们总是吃一些好吃的食物,喝一些汤。

rice米饭;soup汤;fruit水果;vegetable蔬菜。根据“They always eat some good food and drink some…for lunch”可知能够喝的东西是汤。故选B。 20.

句意:篮球是他们的最爱。

dumpling饺子;piano钢琴;basketball篮球;animal动物。根据“they often play sports together”可知他们最喜欢的运动是篮球。故选C。 21.D 22.B 23.A 【分析】

本文介绍了Tina,Jack和Maria的放假出行计划。 21.

细节理解题。根据“Tina”“her parents”“going swimming”及“Jack”“his two friends”“going

答案第4页,总9页

swimming”可知,Tina和她的父母,Jack和他的两位朋友都会去游泳,一共6个人,故选D。 22.

细节理解题。根据“going swimming, taking a boat, taking photos”可知,Jack假期打算乘船,故选B。 23.

推理判断题。根据表格内每个人对应的“How long”这一行的信息,可知,三个人都是出行一天,所以A表述正确,故选A。 24.D 25.B 26.A 【分析】

本文主要讲述了作者的好朋友Jane Brown很擅长唱歌,她的祖母很喜欢听她唱歌,她在学校擅长英语,数学和音乐,她在家里吃一些健康的食物,虽然她在学校是一位明星,但她妈妈只想她健康成长。 24.

细节理解题。根据“Jane Brown is my good friend. She is from the UK”可知,她来自英国,故选D。 25.

细节理解题。根据“but her mother only wants her daughter to be healthy”可知,她妈妈只想她健康,故选B。 26.

细节理解题。根据“But she can sing very well”可知,她擅长唱歌,故选A。 27.A 28.B 29.B 30.A 【分析】

本文介绍了各国的校车。

答案第5页,总9页

27.

细节理解题。根据文中“He said it was easy for people to see yellow buses and the black letters on them in early morning or late afternoon. That would make children safer.”可知黄色的校车更安全,故选A。 28.

细节理解题。根据第二段“There are not many school buses in Britain, and they are not yellow. They have trackers(追踪器)on them.”可知英国的校车上有追踪器,故选B。 29.

词义猜测题。根据后面“in early morning or late afternoon. That would make children safer.”可知,在清晨或傍晚时分能清楚的看到,并能让孩子们更安全,可猜测letter是指校车上的黑色“字母”。故选B。 30.

归纳理解题。根据这篇文章的主要内容可知,本文主要是关于各国校车的。故选A。

31.the greenest way 32.around the city

33.Try to take the bus or the subway

34.Here are some better ways to travel, both for you and for the environment. 35.许多旅馆现在都有免费的自行车供人们使用。 【分析】

本文是一篇说明文,介绍的是外出到别的国家或城市旅行时,几种既对自己身心有益,又绿色环保的出行方式。 31.

根据第二段“It’s slower but it’s the greenest way to travel.”可知,步行比较慢,但却是最环保的出行方式。故填the greenest way。 32.

根据第三段“It is convenient(方便的)for people to travel around the city.”可知,骑自行车对于人们来说环游城市是很方便的。故填around the city。 33.

根据第四段“If you have to take transport in a city, try to take the bus or the subway. ”可知,如果

答案第6页,总9页

你必须在城市中乘坐交通工具,试着乘坐公共汽车或地铁。故填Try to take the bus or the subway. 34.

本文主要介绍了外出到别的国家或城市旅行时,几种既对自己身心有益,又绿色环保的出行方式,第一段最后一句(这里有一些出行较好的方式,无论对你还是对环境)最能体现本文主旨。故填Here are some better ways to travel, both for you and for the environment. 35.

分析句子可知,句子主语是Many hotels,意为“很多旅馆”,now现在, have free bikes有免费自行车,for people为人们。故填:许多旅馆现在都有免费的自行车供人们使用。 36.an 37.teeth 38.to have 39.but 40.for 41.watches 42.father’s 43.drive 44.usually 45.friends 【分析】

本文是一篇记叙文,介绍了丽塔的工作和家庭生活。 36.

句意:她有一份有趣的工作。job是单数,此处指一份有趣的工作,表泛指,且interesting以元音音素开头,其前应加不定冠词an。故填an。 37.

句意:然后她刷牙吃早饭。tooth“牙”,可数名词;刷牙不止刷一颗,故用其复数形式,作动词brushes的宾语。故填teeth。 38.

句意:下班后,她的同事经常邀请她和他们一起吃晚饭,但丽塔喜欢早点回家和父母一起吃

答案第7页,总9页

晚饭。have“吃”,动词;ask sb. to do sth.“叫某人做某事”,故用动词不定式。故填to have。 39.

句意:下班后,她的同事经常邀请她和他们一起吃晚饭,但丽塔喜欢早点回家和父母一起吃晚饭。上文“同事邀请她吃晚餐”和下文“她想回家和父母一起吃晚餐”之间是转折关系,故用but连接。故填but。 40.

句意:她妈妈通常为她做美味的食物,她非常喜欢。make sth. for sb.“为某人制作某物”,固定搭配。故填for。 41.

句意:有时她在电视上看足球比赛。watch“观看”,动词;根据“sometimes”可知,本句是一般现在时,主语是第三人称单数,故谓语动词用其三单形式。故填watches。 42.

句意:星期天,她和家人开着他父亲的车出去。father“父亲”,名词;此处应用其所有格形式father’s,作定语修饰名词car。故填father’s。 43.

句意:他可以开车送她去任何她想去的地方。drive“驾驶”,动词;情态动词can后跟动词原形。故填drive。 44.

句意:他们通常喜欢去公园玩,在那里做运动。usual“通常的”,形容词;此处用其副词形式usually“通常地”,在句中作状语。故填usually。 45.

句意:你想和她交朋友吗?friend“朋友”,可数名词;make friends with sb.“和某人交朋友”,故用其复数形式。故填friends。 46.What club do you want to join 【详解】

根据所给标点可知应为疑问句句式,分析所给单词,what引导特殊疑问句;club俱乐部,What club什么俱乐部;do作助动词;you作主语;want作谓语;to join作宾语。故填What club do you want to join“你想参加什么俱乐部”。 47.It’s my dream to dance 【详解】

答案第8页,总9页

根据所给标点可知,此处使用陈述句;分析所给单词,it’s是it is的缩写,it作形式主语,置于句首,代替真正主语to dance,is是系动词,my dream作表语,置于系动词is之后,动词不定式to dance置于句末。故答案为:It’s my dream to dance“跳舞是我的梦想”。 48.He doesn’t drive his car 【详解】

doesn’t放动词前面构成否定句,根据所给单词可知,句子是否定句;主语he,动词是drive,his car是宾语。故填He doesn’t drive his car“他不开他的车”。 49.He is always late for school 【详解】

根据所给标点可知应为陈述句句式,分析所给单词,he作主语;is作系动词;be late for school“上学迟到”;always作状语,置于系动词之后。故填He is always late for school“他上学总是迟到”。

50.Have a good day at school 【详解】

have a good day表示“祝一天愉快“,at school“在学校”,放在句末,此句是祈使句,结构为:动词原形+其他,故填Have a good day at school“祝你在学校过得愉快”。

答案第9页,总9页

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo0.cn 版权所有 湘ICP备2023017654号-2

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务