您好,欢迎来到华佗小知识。
搜索
您的当前位置:首页最新中考英语试题真题分类汇编英语阅读理解

最新中考英语试题真题分类汇编英语阅读理解

来源:华佗小知识


一、中考英语阅读理解汇编

1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Meiyu, born in 1995, is from Turkey (土耳其). She is the youngest child of her family. After high school, many people learned English or Japanese, but Meiyu decided to learn Chinese in university. She learned Chinese for four years in Ankara University in Turkey, and got her name Meiyu there.

Meiyu fell in love with Chinese after going to university. She became more interested after she knew more about Chinese history. She graduated (毕业) from Ankara University in 2017. Since then, more Chinese have been visiting Turkey. The trade between the two countries also needs Chinese-speaking people. \"Speaking Chinese means more job opportunities\" said Meiyu. Now Meiyu has been in Wuhan, China for about two years.Besides going on studying Chinese, she shows great interest in Chinese kung fu as well, so she spends her free time on kung fu training with her coaches. Not only can kung fu help improve (改善) her health, but she is also interested in the history and culture behind it. Meiyu said, \"The more I know about China, the luckier I feel to have been here. But the truth is that fun and pain go together in the process of learning.\"

In the future, Meiyu decides to go back to Turkey to teach more students to learn Chinese. (1)Where did Meiyu learn Chinese at first?

A. In China. B. In Turkey. C. In India. D. In Australia. (2)How old was Meuyu when she graduated from Ankara University in 2017? A. 22 B. 25 C. 27 D. 18 (3)What's probably the meaning of the word \"opportunities\" in this passage? A. decisions B. orders C. meanings D. chances (4)Why does Meiyu spend her free time on kung fu training with her coaches? A. Because she shows great interest in Chinese kung fu. B. Because she has to learn kung fu to graduate. C. Because she wants to teach kung fu in Turkey. D. Because she wants to take part in kung fu competitions. (5)What can you learn from the passage? A. Meiyu is the only child of her family. B. Meiyu is not interested in Chinese now. C. Chinese culture has greatly influenced Meiyu. D. Meiyu decides to stay in China in the future. 【答案】 (1)B (2)A (3)D (4)A (5)C

【解析】【分析】大意:中国文化深深影响了了一位土耳其大学生,美玉。

(1)细节题。根据 She learned Chinese for four years in Ankara University in Turkey, 可知,他最初是在土耳其大学学习汉语,故选B。

(2)细节题。根据 Meiyu, born in 1995,可知,2017年她22岁,故选A。

(3)词义猜测题。根据 The trade between the two countries also needs Chinese-speaking people. \"Speaking Chinese means more job opportunities\" said Meiyu.可知,两国贸易需要会说汉语的人,说汉语意味着有更多就业机会,推出oportunities意思为机会,故选D。 (4)细节题。根据 she shows great interest in Chinese kung fu as well, so she spends her free time on kung fu training with her coaches.可知,因为她喜欢中国功夫,所以才和教练用空闲时间学中国功夫,故选A。

(5)主旨题。本文主要讲述一位土耳其大学生,美玉深受中国文化的影响,故选A。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.根据短文内容,判断句子正误。

Alice was a student in a secondary school. The school was on the other side of the street from my house. Every day. I watched her play basketball after school from my house. She played very well, much better than any other of her classmates. And she never stopped. She practised over and over again, sometimes until it was very dark.

One day, I asked her, \"why do you practise so hard? You are playing very well.\"

\"That's because I want to play in the city basketball team,\" she looked at me and said proudly. \"But I'm still not good enough. I must work hard.\" I was moved by her great courage.

Another day, I saw her crying on the grass, instead of playing basketball. I walked across the street and sat down by her side. \"Why are you crying, girl?\" I asked.

\"The coach of the city basketball team told me that I couldn't go on playing basketball because I was too short.\"

But some days later, I saw her playing basketball again, practising even harder than before. I was curious(好奇的) and asked her the reason. \"My father told me if my dream is big enough, nothing can stop me.\" I was moved again.

(1)Alice's school was not far away from the writer's home.

(2)The writer was touched when he heard what Alice said in the third paragraph. (3)From the passage we know Alice was a hard-working girl.

(4)Alice's father told her that she was too short to go on playing basketball. (5)Alice might give up playing basketball according to the last paragraph. 【答案】 (1)1 (2)1 (3)1 (4)0 (5)0

【解析】【分析】本文讲述了Alice因为不能继续打篮球,非常难过。

(1)推理题。根据 I watched her play basketball after school from my house 放学后,我在家看她打篮球 , 可知爱丽丝的学校离作家的家不远 , 故正确。

(2)细节题。根据 I was moved by her great courage , 可知当作者听到爱丽丝所说的话时,他很感动 , 故正确。

(3)推理题。根据She practised over and over again, sometimes until it was very dark她一遍又一遍地练习,有时直到天黑 , 可知从文章中我们知道爱丽丝是一个勤奋的女孩 , 故正确。

(4)细节题。根据 The coach of the city basketball team told me that I couldn't go on playing basketball because I was too short 教练告诉我,我不能继续打篮球,因为我太矮了,可知爱丽丝的父亲告诉她,她太矮了,不能继续打篮球是错的 , 故错误。

(5)推理题。根据 nothing can stop m没有什么能阻止我,可知爱丽丝可能会放弃打篮球是错的 , 故错误。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

3.阅读理解

Are you angry by the noise of your alarm clock every morning? Still feel sleepy after getting up? Now, you can say goodbye to that annoying alarm clock, you needn't hear its unpleasant noise every morning.

The Glow pillow (发光枕)can wake you up with soft LED lights. The lights produce the brightness over 40 minutes just like the sunrise.

The pillow is taking the place of the traditional alarm clock. It was designed (设计)by Eosin McNally and Ian Walton to be against the pressures of a\"24 hour \"lifestyle.

The pillow uses a kind of LED material below the surface. It wakes the user up with light. The material can also show the time on the pillow's surface, and it is perfect for those who sleep with their heads completely buried(埋)face down into the pillow. 40 minutes before the pre-set(预设)alarm time, the pillow begins to glow and gently brings the user out of sleep. The natural waking process helps to set \"body clock\" and makes people build a healthy sleep-and-wake habit slowly.

(1)The noise of the alarm clock makes people .

A. angry B. relaxed C. happy D. excited (2)The pillow wakes people up with .

A. smell B. sound C. light D. touch (3)The Glow Pillow can take the place of .

A. LED lights B. the alarm clock C. the sunrise D. people (4)The waking process is helpful to .

A. be against the pressures B. bury their faces C. build a healthy habit fast D. set \"body clock\" (5)Which is the best title for this passage? A. Body clock is useful to people

B. Glow Pillow brings you out of sleep C. Two men created a new product D. A new kind of LED lights wakes you up 【答案】 (1)A (2)C (3)B (4)D (5)B

【解析】【分析】文章大意:短文介绍了一款新星的枕头:发光枕头,它可以用柔和的LED灯唤醒你。灯光产生的亮度超过40分钟,就像日出一样。它是由伊森·麦克纳利和伊恩·沃尔顿设计的。枕头的表面下面是一种LED材料。它用光唤醒用户。让人们慢慢养成健康的睡眠和觉醒习惯。

(2)细节理解题,根据 Are you angry by the noise of your alarm clock every morning? 可知,闹钟的响声会让人着急,故答案是A。

(2)细节理解题,根据 The Glow pillow (发光枕)can wake you up with soft LED lights. 可知,发光枕头利用光线唤醒人们,故答案是C。

(3)细节理解题,根据 The pillow is taking the place of the traditional alarm clock. 可知,发光枕头正在取代传统的闹钟,故答案是B。

(4)细节理解题,根据 The natural waking process helps to set \"body clock\" 可知,这种自然的进程有助于设置生物钟,故答案是D。

(5)标题判断题,根据文章内容可知,文章介绍了发光枕头,它可以将你唤醒,故答案是B。

【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题和标题判断题两种题型,细节理解题比较简单,一般可以直接在短文中找到答案,标题判断题则需要在从分理解文章的基础上,归纳文章中心,凝练句式得到答案。

4.阅读理解

Do you often listen to music at loud volumes? You should know that this habit is bad for your hearing, according to the World Health Organization (WHO).

Over 1 billion young people are at risk of hearing loss because of listening to loud noise for long periods of time, WHO said. Listening to music or watching a TV show at loud volumes can harm your hearing.

The United Nations has standards for safe listening. It is not safe to listen to sounds that are louder than 85 decibels (dB 分贝) for eight hours or 100 dB for 15 minutes. The sound of a busy road is about 85 dB and the sound of a rock concert can be about 100 dB.

Loud noise is harmful to the inner ear (内耳). Most of us are born with about 16,000 hair cells (听毛细胞) in our inner ears. These cells detect (探测) sounds. However, listening to loud noise for a long time can make these cells work too hard and cause some of them to die. This is what causes hearing loss.

Some people might think that their music isn't all that loud. But this can depend on where you

are. For example, if you are in a noisy place like the subway, you might turn up your music too loud without realizing it. Later, when you listen to it at the same volume in a quiet place, you might feel uncomfortable.

WHO said the \"safe level\" for most sound is below 80 decibels for up to 40 hours a week. A level of 80 decibels is roughly equal to the noise of a subway.

(1)According to the story, WHO suggests that it is NOT safe to _____. A. listen to music every day B. watch TV for over an hour C. listen to loud sounds for a long time D. go to a rock concert

(2)The sound level of a busy road is about _____.

A. 80 dB B. 85 dB C. 100 dB D. 115 dB (3)Why can listening to loud music cause hearing problems? A. Because it puts our brains under great pressure. B. Because it can cause hair cells in the inner ear to die. C. Because it prevents our ears from resting.

D. Because it allows people to get used to listening to loud sounds. (4)What does the fifth paragraph tell us? A. People love to listen to loud music.

B. It's reasonable to listen to loud music in some places. C. People are likely to listen to music on the subway. D. People don't always realize how loud their music is. 【答案】 (1)C (2)B (3)B (4)D

【解析】【分析】文章大意:本文讲述了高分贝音量对人听觉的伤害,许多人失去了听力。告诫人们听音乐,特别是用耳机听音乐时要关小音量。世卫组织说,大多数声音的“安全水平”在80分贝以下,一周可长达40小时。

(1)细节理解题。由The United Nations has standards for safe listening. It is not safe to listen to sounds that are louder than 85 decibels (dB 分贝) for eight hours or 100 dB for 15 minutes.联合国有安全倾听的标准。听8小时大于85分贝(分贝)或15分钟大于100分贝的声音是不安全的,可知听长时间的噪音是不安全的,故选C。

(2)细节理解题。由第二段最后句The sound of a busy road is about 85 dB.可知繁忙道路的声音约为85分贝,故选B。

(3)细节理解题。由 listening to loud noise for a long time can make these cells work too hard and cause some of them to die. This is what causes hearing loss.可知噪音导致听力问题是因为长时间听大噪音会使这些细胞工作得太辛苦,导致其中一些细胞死亡,故选B。 (4)细节理解题。由 Some people might think that their music isn't all that loud. 有些人可能认为他们的音乐没有那么响亮。可知也就是人们并不总是意识到他们的音乐有多响亮,故

选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

5.阅读理解

Who were your best friends five years ago? Is there anyone you would really like to see again? In 1999, Julie Pankhurst, a computer programmer from London, was thinking about her past-and especially the people she used to go to school with.

Julie looked on the Internet for a website to help her find her old school friends. But there was nothing. So Julie and her husband, Steve, started their own website. They called it Friends Reunited.

The site grew slowly at first, but soon they received their first \"thank you\" email. The man wrote, \"Thank you so much. Using your website, I found an old friend from thirty years ago!\"Julie and Steve were very excited about this and continued to improve their website. By the end of 2000, there were 3,000 members.

The next year was really hard work for the couple.

In January, a national radio station mentioned their website. Their membership doubled in one week! People were talking about the website all over the country, and it became a full-time job for Julie and Steve. In a year, they had four million members!

Now, over fifteen million people in lots of different countries use Friends Reunited to find old school friends, work colleagues and neighbors. Some of the stories which people tell Julie and Steve are amazing. For example, David Webster lost his memory in a car crash. He used the website to find old school friends, and they helped him remember his past.

Julie's simple idea gave us a national obsession(痴迷)-getting in touch with old friends and hearing their news. And it made her and Steve very rich in 2005, they sold Friends Reunited for £120 million!

(1)Julie and Steve started the website because . A. Julie wanted to find some old friends B. they knew it was an original idea C. Julie was bored in her job D. they wanted to make new friends (2)In 2001, Julie and Steve . A. both appeared on a radio show B. got four million new members C. found all their old school friends D. worked on the website almost every day

(3)David Webster used Friends Reunited to . A. organize a school reunion B. help people injured in car accidents C. set up a new radio station

D. find people who know about his past (4)Now Julie and Steve are . A. no longer the owners of Friends Reunited B. TV stars in England

C. have over 15 million fans on their micro blog D. working on a new website

(5)The main topic of the passage is . A. a woman who met her husband on the Internet B. a couple who wanted more friends. C. a website that helps you find old friends D. a man who needs help in a car accident 【答案】 (1)A (2)D (3)D (4)A (5)C

【解析】【分析】主要讲了Julie和Steve建立了帮助找到老朋友的网址。

(1)细节题。根据Julie looked on the Internet for a website to help her find her old school friends.可知建立网址的目的是找到老朋友,故选A。

(2)细节题。根据it became a full-time job for Julie and Steve.可知他们做了全职工作,即几乎每天都在网址上工作,故选D。

(3)细节题。根据Julie looked on the Internet for a website to help her find her old school friends.可知目的是找到老朋友,故选D。

(4)细节题。根据they sold Friends Reunited for £120 million!可知他们把网址卖了,即不再拥有这个网址,故选A。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了Julie和Steve建立了帮助找到老朋友的网址。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读理解

When he was small, Hill was a famous bad boy.

At the age of 9, his father married his stepmother. At that time they lived poorly in the countryside while his stepmother was from a wealthy family.

His father introduced Hill to his stepmother as he said, \"Dear, I hope you notice in the entire shire this is the worst boy, who has made me have no other way. Maybe before tomorrow morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine.\"

To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at him carefully. She then turned around to tell her husband, \"You're wrong. He is not the worst boy

in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show himself.\"

His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. Then he started building friendship with his stepmother. And this became the drive of his life, making him create 28 successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to success.

Before his stepmother came, no one praised him smart, and his father and neighbors considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.

When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him, \"I believe you will become a writer.\" Hill accepted his stepmother's gift and expectation, and started writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as well as she expected him to.

The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States and one of the most important persons in the 20th century.

Praise will never be unnecessary, especially for children. Sincere (真诚的) praise may be better than 10,000 bad words.

(1)What did people think of Hill before the age of nine?

A. lever. B. Creative. C. Unfriendly. D. Stupid. (2)Which of the following is WRONG about Hill?

A. He accepted his stepmother's typewriter. B. He failed to do as he was expected. C. He started writing to a local newspaper. D. He understood his stepmother. (3)The writer is most probably an expert of _________.

A. house building B. diet C. news writing D. education (4)The passage was written mainly to tell us that _________. A. children should be praised B. Hill's father married again C. Hill's stepmother was kind to him D. Hill's father was cruel to him 【答案】 (1)C (2)B (3)D (4)A

【解析】【分析】大意:一个在别人眼里是最坏的男孩的Hill,他继母的来临后,继母几句表扬的话改变了聪明的一生,他继母的力量让他成为一名富人作家和美国最重要的人物,作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性。

(1)推断题。根据When he was small, Hill was a famous bad boy.可知,他九岁之前,人们认为他是一个出了名的坏小孩,可推出坏小孩一般对他人都是不友好的,故选C。 (2)细节题。根据started writing things to a local newspaper.and famous writer in the United States可知,Hill没有辜负继母的期望,B选项与原文不符,故选B。

(3)推断题。作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性,可推出作者应该是教育方面

的专家,故选D。

(4)主旨题。作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性,故选A。

【点评】考查阅读理解能力,细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;推断题需要根据上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

In Britain. Boxing Day is usually celebrated on December 26th, which is the following day after Christmas Day. However, strictly speaking, Boxing Day is the first weekday after Christmas. Like Christmas Day, Boxing Day is a public holiday. This means it's a non-working day in the whole of Britain. When Boxing Day falls on a Saturday or Sunday, the following Monday is the public holiday.

The exact origin(起源)of the holiday is unclear. One of the thoughts is that during the Middle Ages, when great sailing ships were setting off to discover new land, a Christmas Box was placed by a priest(神父)on each ship. Those sailors who wanted to ensure a safe return would drop money into the box. It was sealed up and kept on board until the ship came home safely. Then the box was handed over to the priest in exchange for the saying of a mass of thanks for the success of the sailing. The priest wouldn't open it to share the contents with the poor until Christmas.

One more thought is about the \"Alms Box\" placed in every church on Christmas Day. Worshippers(做礼拜的人) put gifts for the poor into it. These boxes were always opened the day after Christmas. That is why that day became known as Boxing Day.

Today, many businesses, organizations and families try to keep the traditional spirit of Boxing Day alive by donating(捐赠) their time, services and money to aid Food Banks, providing gifts for the poor, or helping families in need. Besides, spending time with family and shopping are popular Boxing Day activities now.

(1)If Christmas Day is on a Saturday, Boxing Day will be celebrated on____________. A. December 25th B. December 26th C. December 27th D. December 28th (2)Sailors dropped money into the Christmas Box in order to____________. A. save the poor B. pay for the priest C. discover new land D. pray for sailing safety (3)What does the underlined phrase“sealed up\" mean in Chinese?

A. 密封 B. 悬挂 C. 归还 D. 传递 (4)The purpose of the passage is____________.

A. to praise the kindness of priests B. to introduce the origins of Boxing Day

C. to call on people to help the poor D. to compare Boxing Day with Christmas Day 【答案】 (1)C (2)D (3)A (4)B

【解析】【分析】文章大意:在英国。节礼日通常在12月26日举行,这是圣诞节后的第二天。但是,严格来说,节礼日是圣诞节后的第一个工作日。像圣诞节一样,节礼日也是一个公共假日。这意味着这是整个英国的非工作日。当节礼日是星期六或星期日时,下一个星期一是公共假日。

(1)细节理解题,根据When Boxing Day falls on a Saturday or Sunday, the following Monday is the public holiday.可知,如果圣诞节在星期六,节礼日就在星期一,也就是十二月二十七日,故答案是C。

(2)细节理解题,根据Those sailors who wanted to ensure a safe return would drop money into the box.可知水手往节礼箱里方硬币是为了祈求航行安全,故答案是D。

(3)词义猜测题,根据The priest wouldn't open it to share the contents with the poor until Christmas.可知回来之后让神父打开箱子,可知之前箱子被密封了,故答案是A。 (4)主旨大意题,根据文章介绍了节礼日的起源,故答案是B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、词义猜测题和主旨大意题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的意思;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.阅读理解

Why does the sky change colors?

What is the sky? How high is it? What color is it? What birds can live above it? These questions are difficult to answer, aren't they?

In fact, the sky has no color. Then why does the sky look blue?

We know that there is air around the world. When planes fly, they need air to lift their wings. Planes can't fly very high. That is because the air gets thinner when they go higher. The same will happen to us if we go high enough. If we go up about 1, 200 kilometers from the earth, we'll find no air there. Some birds can fly into the sky as high as a plane, but they cannot fly or live without air.

Looking up above us, you will see the blue sky with white clouds. It is usually light blue. The color would be bluer when you see on the top of a high mountain. And you will see fewer clouds in the sky between you and the sun.

Sometimes the sky doesn't look blue. When the sun rises and falls, you will see red, orange, and other colors in the sky. Such are the most beautiful moments of the day.

Who can see the colors of the sky high above the earth? The astronauts! They can see those beautiful colors of the sky from the outer space. However, before flying into outer space, they sit in a spaceship high above the earth, and there is no air at all. The sky would be that dark and its color would be black.

Now you may understand that we see colors because the air scatters(使散射) the sunlight. light travels through the air. Without air, there would be no light or colors. (1)Planes can't fly as high as possible because_________. A. the sky is blue B. the wings are heavier C. the sky has no color D. the air becomes thinner

(2)When you stand on the top of a high mountain, you will see_________. A. more air B. the bluer sky C. more colors D. more clouds (3)In Ningbo, we might see many colors in the sky at _________during the day. A. 6: 00 a. m. B. 10: 00 a. m. C. 1: 00 p. m. D. 2: 00 p. m. (4)The sky changes colors because____________. A. it's colorful itself B. the world is colorful C. the sunlight has colors D. the air scatters the sunlight 【答案】 (1)D (2)B (3)A (4)D

【解析】【分析】本文介绍了天空为什么是有颜色的。

(1)细节题。根据 Planes can't fly very high. That is because the air gets thinner when they go higher 可知, 飞机不能飞得尽可能高,因为空气变得稀薄了 , 故选D。 (2)细节题。根据 The color would be bluer when you see on the top of a high mountain 可知, 当你站在高山的山顶上,你会看到蓝天 , 故选B。

(3)推理题。根据 当太阳升起和落下时,你会看到天空中的红色、橙色和其他颜色。这是一天中最美好的时刻 When the sun rises and falls, you will see red, orange, and other colors in the sky. Such are the most beautiful moments of the day 可知, 在宁波,我们可能会在白天上午的6点看到天空中的许多颜色 ,故选A。

(4)细节题。根据 Now you may understand that we see colors because the air scatters(使散射) the sunlight , 可知天空会变色,因为空气散射阳光 , 故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

9.阅读理解

When my brother and I were children, we spent a few weeks each summer in the countryside with our uncle. He was a geologist and loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university. More often than not, we followed him.

One day, we left early and this time, our uncle gave us two backpacks. \"You can help me carry the samples(样本),\" he explained.

Sure, why not? The whole day, we walked around the countryside, and every now and then, our uncle put stones in our bags. We were a bit surprised that sometimes he also took some stones out from our bags, but thought he had just found better samples.

We reached the house in the late afternoon. The backpacks were so heavy that we were really tired out when we put them on the ground. Yet our uncle's backpack was half-empty.

\"Why did you give us so many stones?\" we asked. \"I didn't. You did, \"he said, waiting for a while before continuing.\" You did not know it, but I made you go through a little attitude(态度) test today.\"

\"What do you mean an attitude test?\" we wanted to know.

\"It is something someone once did to me. You see, I listened to every word you said. And whenever you complained(抱怨) about anyone or anything, I added a stone to your bags. And whenever you talked about something in an attitude of positive thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks.\" We did. They were full. \"I hope you remember this little attitude test. You see, your negative(负面的) thoughts are like stones. You carry them in your mind just like those stones in a backpack. The more negative thoughts you have, the heavier your mind is. So look at those bags and start paying attention to what you say and how you say things.\" This little lesson was one of the most important I ever had. And I remember my uncle with great love for teaching us one of the most important lessons in life-the power of attitude. (1)A geologist is a person who .

A. grows plants B. studies the earth C. sells stones D. draws pictures (2)What did the writer and his brother often do when staying with their uncle in the countryside?

A. They often followed him to collect stones. B. They often followed him to his university. C. They often studied the stones with him. D. They often took long walks to enjoy nature.

(3)When the writer and his brother returned home late in the afternoon, . A. they were tired but happy that they had helped their uncle B. they wished they could collect more sample stones C. they found that their bags were filled with stones D. they were angry to find their uncle's bag half-empty

(4)How did the uncle explain the attitude test to the author? A. By giving examples of good stones. B. By asking questions about the stones. C. By using famous sayings about stones. D. By comparing negative thoughts to stones.

(5)This article is mainly written to tell us that . A. we should do science tests from time to time B. we should spend more time collecting stories C. we should be more positive when facing difficulties D. we should pay more attention to our backpacks

【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)D (5)C

【解析】【分析】文章大意:文章讲述了跟叔叔在一起的时候做的一个态度测试,告诉我们一个道理,要用积极的态度去面对我们遇到的困难。不要让消极的思想占领你的大脑。 (1)词义猜测题,根据 loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university. 可知他叔叔喜欢收集石头,并且放到学校的收藏里面,因此可是他是地质爱好者,应该是地理学家,地理学家就是研究地球的人,故答案是B

(2)细节理解题,根据 He was a geologist and loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university. More often than not, we followed him. 可知,作者和他的弟弟喜欢跟着他叔叔捡石头,故答案是A。

(3)细节理解题,根据 We reached the house in the late afternoon. The backpacks were so heavy that we were really tired out 可知背包里装满了石头,故答案是C。

(4)细节理解题,根据 I hope you remember this little attitude test. You see, your negative(负面的) thoughts are like stones. 可知在这个测试中他叔叔把消极的态度比作石头,,故答案是D。

(5)主旨大意题,根据文章的描述可知,不要把消极的态度整天装在脑子里,消极的思想越多你的思想越沉重,应该用积极的态度面对生活,面对遇到的困难,故答案是C。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到词义猜测题,细节理解题和主旨大意题,词义猜测题可以根据句子的前后文根据合理的想象得出单词的意思,细节理解题则需要细读文章,从文章中直接找到答案,或者答案的依据。而主旨大意题需要早完全理解文章的基础上提炼出文章的中心。

10.阅读理解

Few words are spoken more often every day on the streets of Britain than \"I'm sorry\". This phrase has become such a common response(反应) that it has taken on a lot of meanings. Saying \"Sorry\" means to apologize(道歉). This is simple and easy to understand. We learn it both as a native speaker and as a student of foreign languages.

But in Britain, it takes on another meaning. It is a cultural expression. Imagine this: a man walks down the street, looking down at his phone. A woman is walking in the opposite direction, towards the man. She sees him, but she can't get out of the way in time. The man bumps (碰撞) into the woman. Who should say sorry? Naturally, the man should say sorry, because it was

he who wasn't looking where he was going. Yet in Britain, it is common for both to apologize. It is known that British people, like most people, do not enjoy conflict(冲突).So to quickly calm the situation, British people will apologize to each other.

Other times it may sound funny to hear \"sorry\". Some of my friends say it at restaurants, as they ask the waiter: \"Sorry, but can I order another drink?\" It is not to apologize, but just to express that we need the waiter. In Britain, sorry doesn't always mean exactly what you think. (1)According to the passage, \"saying sorry\" is a cultural expression in . A. the USA B. the UK C. the WWF D. the UN (2)What does the underlined phrase \"take on\" mean in Paragraph 1?

A. 从事 B. 雇佣 C. 呈现 D. 拿起 (3)The example in the third paragraph is used to . A. describe a situation that people should avoid B. describe how \"sorry\" has another meaning in Britain C. explain why people should say sorry to each other D. show how polite British people are

(4)The restaurant example shows that \"sorry\" can be used to . A. apologize

B. calm a situation down

C. explain what you're thinking about D. ask a waiter to bring something

(5)What might be a good title for this passage? A. \"I'm Sorry\" Is More Than just an Apology B. Traditional British Manners C. How to Best Catch Others' Attention D. Finding a Way out of a Difficult Situation 【答案】 (1)B (2)C (3)B (4)D (5)A

【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了I'm sorry在不同场合下的不同的含义。 (1)细节理解题,根据 But in Britain, it takes on another meaning. It is a cultural expression. 可知在英国英语中I'm sorry是一种文化表达,故答案是B。

(2)词义猜测题,文章的2-4自然段在讲述sorry的不同的含义,所以takes on的意思是具有,呈现的意思。故答案是C。

(3)逻辑推理题,根据 第三段的例子可知,它在为我们讲述sorry的另一层含义,故答案是B。

(4)细节理解题,根据 it at restaurants, as they ask the waiter: \"Sorry, but can I order another drink?\" It is not to apologize, but just to express that we need the waiter. 可知在饭店,说sorry是为了让服务员给我们拿东西。故答案是D。

(5)标题判断题,文章主要讲述了I'm sorry的几层含义,通过文章我们知道,sorry不只是道歉,故答案是A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推理题、词义猜测题和标题判断题,细节题要注意从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,推断出需要的信息;词义猜测题,要结合具体语境猜测出单词的意思,标题判断题题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想,然后凝练句式,找出最接近的选项。

11.阅读理解

Vaccines should keep people healthy and away from the fear of diseases. However, some problematic vaccines found in China have caused big worries and anger among people recently. Since 2011, 12 types of vaccines, such as vaccines for rabies and the flu, have been sold illegally in 24 provincial-level areas. Together they are worth more than 570 million yuan and were sold by a mother and daughter crime(犯罪)team.

The mother, surnamed Pang, once worked at a hospital in Shandong. After leaving the hospital, Pang began to sell vaccines without a licence. Qualified companies made the vaccines, but Pang did not keep them at a low temperature. As a result, the vaccines could lose their effect. Pang and some other criminals have already been arrested. Local governments are still tracing(追踪)the problematic vaccines in different areas.

Although the governments are working on the case, it has caused worries in the public. Some parents worry that the problematic vaccines could be toxic(有毒的)and refuse to take their children to get vaccinated in hospitals.

But according to the World Health Organization, there is little risk of these vaccines, and they are seldom toxic. The WHO still encourages parents to protect their children's health through vaccination.

(1)How many types of problematic vaccines have been found in China? A. 12. B. 24. C. 570. D. Not mentioned. (2)In Paragraph 3, the phrase \"lose their effect\" means .

A. 有毒 B. 有害 C. 失效 D. 丢弃 (3)Why did the vaccines lose the effect? A. Because they were made by unqualified companies. B. Because they were not kept at a low temperature. C. Because they were sold by people without a licence. D. Because they were not sold in the hospitals. (4)What is the best title for the passage?

A. Keeping healthy through vaccination B. The police and criminals

C. Big worries and anger D. The problematic vaccines 【答案】 (1)A (2)C (3)B (4)D

【解析】【分析】文章大意:近年来中国的问题疫苗引起人们的担心,2011年山东疫苗案发生后,人们拒绝带孩子去医院注射疫苗,追回这些失效疫苗,并且世界健康组织证明了这些疫苗对孩子没有危险,也没有毒。

(1)细节理解题。根据文中第二段Since 2011, 12 types of vaccines, such as vaccines for rabies and the flu, have been sold illegally in 24 provincial-level areas。故选A。 (2)细节理解题。根据文中第三段 Qualified companies made the vaccines, but Pang did not keep them at a low temperature,可知 lose their effect 意思是失去它们的影响,就是失效了,故选C。

(3)细节理解题。根据文中第三段 Qualified companies made the vaccines, but Pang did not keep them at a low temperature,故选B。

(4)主旨大意题。根据最后一段 there is little risk of these vaccines, and they are seldom toxic.,通过世界健康组织可知,这些疫苗没什么危险,而且没有毒。故选D。

【点评】考察阅读理解题,这是一篇叙述文,讲述了山东疫苗案前后的事情,在理解短文的基础上,联系上下文语境,就能选出正确答案。

12.根据短文内容,选择最佳答案。

Do you think your school rules are boring? Take a look at these rules. No hugging Some schools in Portland and Florida started the rule—No hugging in 2010. Two years later some schools in New Jersey and Brooklyn made the same rule. The reason is clear—to avoid \"unsuitable interactions(不适当的互动)\" between students. No bags into One high school in Michigan doesn't allow bags into the classroom at all. The the classroom school asks students to return to their lockers (储物柜)between classes for their books in order to make sure they are safe in lunchrooms and classrooms. No Ugg boots It might get very cold in winter in Pennsylvania, but students there aren't (Ugg靴子) allowed to wear their Ugg boots into class. It's to stop them from hiding things like mobile phones in the boots. No balls A Toronto school doesn't allow its students to bring any hard balls to school. Why? A parent was taken to hospital with a concussion(脑震荡)after being hit by a ball. Interested? Click(点击) here to read more. (1)When did some schools in New Jersey make the rule \"no hugging\"? A. In 2008 B. In 2010 C. In 2012 D. In 2014

(2)Where are the students at Michigan school asked to keep their books? A. In the lockers B. In the classrooms C. In the lunchrooms D. In teachers' offices. (3)Mobile phones are not allowed into class in _________. A. one Portland school B. some schools in Florida C. one Pennsylvania school D. some schools in Brooklyn (4)Who is the reason for a Toronto school's \"no balls\" rule?

A. A teacher B. A doctor C. A student D. A parent (5)Where is the material probably from?

A. A newspaper B. A website C. A speech D. A diary 【答案】 (1)C (2)A (3)C (4)D (5)B

【解析】【分析】本文介绍几个学校的规则。

(1)推理题。根据 Some schools in Portland and Florida started the rule—No hugging in 2010. Two years later some schools in New Jersey and Brooklyn made the same rule波特兰和佛罗里达的一些学校开始了这项规定——2010年禁止拥抱。两年后,新泽西和布鲁克林的一些学校也制定了同样的规则 ,可知新泽西的一些学校2012年制定了“禁止拥抱”的规则,故选C。

(2)细节题。根据 One high school in Michigan doesn't allow bags into the classroom at all. The school asks students to return to their lockers ,可知密歇根学校的学生被要求把书放在储物柜里 ,故选A。

(3)推理题。根据 students there aren't allowed to wear their Ugg boots into class. It's to stop them from hiding things like mobile phones in the boots 那里的学生不允许穿ugg靴子上课,为了阻止他们把手机之类的东在靴子里,可知 Pennsylvania 不允许上课使用手机,故选C。

(4)细节题。根据A parent was taken to hospital with a concussion(脑震荡)after being hit by a ball一名家长被球击中后因脑震荡被送往医院,可知多伦多学校“不准打球”规则的原因是因为一位家长,故选D。

(5)推理题。根据Interested? Click(点击) here to read more有兴趣吗?点击这里阅读更多,可知文章来自网站,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

13.阅读下列材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

In the park, you see a group of people, all looking up at the sky. Without thinking about it, you look upwards, too. Why? In the concert, someone begins to clap and suddenly the whole room joins in. You do, too. Why?

Sometimes we feel we are acting correctly when we do the same as others. The more people follow an idea, the better or truer we think the idea is. It's the social proof (社会认同感) that works.

The scientist Asch carried out an experiment. It shows how social proof can influence us. In a room, a man is shown Line 1, and next to it are three lines (A, B, C). A is longer, C is shorter and B is as long as Line 1. He must tell which of the three lines is as long as Line 1. When the man is alone, he gives the correct answer B. Then, five other men enter the room, and each of them gives the answer C as they were told to. Now the man changes his idea and gives the answer C. Asch got the same result many times among different subjects (实验对象).

Why do we act like this? Well, in the past, following others was a way to keep from danger. Suppose that 5000 years ago you were hunting (打猎) with friends. Suddenly, they all ran away. What would you have done? Would you have stayed? No, you would have run, too. We are descendants (后代) of those who copied others' action. It is so deeply planted in our mind that we still use it now.

Social proof has special power. The advertising industry, for example, often makes use of it. So be capful whenever a company says its product is \"the most popular\".

(1)At the beginning of the passage, the writer leads in the topic by ________. A. telling a story B. giving examples C. answering questions D. showing a map (2)According to Paragraph 3, the experiment by Asch shows ________. A. following others is always right B. social proof may change people's ideas C. it's difficult to carry out the experiment D. people can study better if they are alone (3)The underlined word \"It\" in Paragraph g refers to ________. A. running with others B. hunting with friends C. copying others' action D. doing something different (4)According to the passage, we can infer (推断) that ________. A. it's important to run with others anytime B. products in the advertisement are the best C. we mustn't copy others' action to keep safe D. we need to think twice before following others 【答案】 (1)B (2)B (3)C

(4)D

【解析】【分析】短文大意:这篇短文通过几个实例说明了社会认知感对人们的影响。 (1)细节理解题。 In the park, you see a group of people, all looking up at the sky. Without thinking about it, you look upwards, too. Why? In the concert, someone begins to clap and suddenly the whole room joins in. You do, too. Why? 可知作者是通过实例说明了一个论点社会认同感的影响。故选B。

(2)细节理解题。第三段的实验内容主要讲让人们选择一个正确答案,在一个人单独思考的状况下,可以答对;当一群人一起看问题,并告知他们前面的人选择的一个错误答案,他们就都选择认可前人回答的错误答案,由此可知社会认同感会让人改变观点。故选B。

(3)词意猜测题。根据Suppose that 5000 years ago you were hunting (打猎) with friends. Suddenly, they all ran away. What would you have done? Would you have stayed? No, you would have run, too. We are descendants (后代) of those who copied others' action. 这种观念深深种在我们的脑海中并且现在我们仍旧在使用。可知it指的是人们抄袭他人的行动。故选C。

(4)推理判断题。根据 So be careful whenever a company says its product is \"the most popular\". 因此无论何时当一个公司说它的产品是对受欢迎的要小心。可知当我们在跟从别人之前要再三考虑。故选D。

【点评】此题考查阅读理解。先阅读短文,了解短文大意,然后分析问题,弄清题意,再带着问题阅读短文,从短文的细节中找出问题答案。对于推理判断题要根据文章中相关的细节进行推理判断,不要主观臆断,要根据作者的观点确定。

14.阅读理解

Almost all cultures celebrate the end of one year and the beginning of another in some ways. Different cultures celebrate the beginning of a new year in different ways, and at different times on the calendar.

In Western countries, people usually celebrate New Year from midnight on December 31st to January 1st, People may go to parties, sometimes dressed in formal(正式的)clothes, and they may drink champagne(香槟) at midnight. During the first minute of the new year, people cheer and wish each other happiness for the year ahead, But some cultures prefer to celebrate the new year by waking up early to watch the sunrise. They welcome the new year with the first light of the sunrise.

Many cultures also do special things to get rid of(摆脱)bad luck at the beginning of a new year. For example, in Ecuador, families make a big doll from old clothes, The doll is filled with old newspapers and firecrackers. At midnight, these dolls are burned to show the bad things from the

past year are gone and the new year can start afresh(重新). Other common traditions to keep away bad luck in a new year include throwing things into rivers or the ocean, or saying special things on the first day of the new year.

Other New Year traditions are followed to bring good luck in the new year. One widespread Spanish tradition for good luck is to eat grapes on New Year's Day. The more grapes a person eats, the more good luck he will have in the new year. In France, people eat pancakes for good luck on New Year's Day. In the United States, some people eat black-eyed peas for good luck-but to get good luck for a whole year, you have to eat 365 of them! (1)The passage is mainly about____________.

A. the meaning of \"Happy New Year! B. several different New Year traditions C. what to eat on New Year's Day D. why people dress up nicely on New Year's Day (2)It's clear that____________. A. some cultures celebrate New Year in the morning

B. the Western people celebrate New Year only on New Year's Day C. people in Ecuador go to parties from December 31st to January 1st D. no cultures do special things to celebrate New Year (3)To have a happy new year, ____________. A. friends talk to each other in special ways B. families make big dolls filled with old clothes C. some people get up early to watch the sunrise D. Europeans eat 365 grapes on New Year's Day

(4)When eating black- eyed peas on New Year's Day, people think____________. A. one pea brings one day of luck B. black- eyed peas are the best medicine C. the peas are too black and taste bad D. the peas are helpful to count numbers 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)A

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了西方国家不同的庆祝新年的方式,

(1)主旨大意题,通过阅读全文可知,短文主要介绍了不同国家不同的新年庆祝方式,故答案是B。

(2)细节理解题,根据 But some cultures prefer to celebrate the new year by waking up early to watch the sunrise. 可知,一些国家喜欢在早晨庆祝新年,故答案是A。 (3)细节理解题,根据 But some cultures prefer to celebrate the new year by waking up early to watch the sunrise. They welcome the new year with the first light of the sunrise. 可知,为了过一个快乐的新年,人们要早起看日出,故答案是C。

(4)细节理解题,根据 In the United States, some people eat black-eyed peas for good luck-but to get good luck for a whole year, you have to eat 365 of them!可知人们认为吃一颗黑豆会带来一天的好运,故答案是A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和主旨大意题。细节理解题要可以直接从文

中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

15.阅读理解

Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist, began by training his daughter. And when she competed successfully abroad, he set up the team. It is the world's most unlikely sporting team, because the sport breaks taboos in a country where in many traditional communities, women are not allowed out of the house.

The head coach faces frequent threats and the girls' families do not always approve \"If it's not their fathers trying to stop them, it's a brother or uncle.\"

Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their father. \"They will never come in front of us to say ‘Why are you cycling?', but they say bad words to our father,\" she said. His team have, however, competed and won regionally against Bangladesh and Pakistan.

\"We want to go cycling because we want to be heroes one day,\" said 16-year-old Jella, one of the latest riders. In one of the mildest and driest winters for many years, training has gone on without stopping. And next spring, the girls will go up into the mountains. \"We say that women should not sit at home, they need to come out and do sports,\" said Abdul Sadiq, And 18- year-old Zainab said she wished that she could just go cycling alone on the street one day. \"It's my ambition, and I hope that one day girls will be allowed to go cycling on the streets, not having a coach, or anyone with them, and they will not have problems,\" she said. (1)What does Abdul Sadiq do?

A. A teacher. B. A cyclist. C. A reporter. D. A driver. (2)What does the underlined word \"taboos\" mean in Chinese?

A. 禁忌 B. 警告 C. 符号 D. 风俗 (3)From the third paragraph, we can know

A. Massouma and Zarab's parents approve of their joining the team B. Massouma and Zarab's uncles are against their cycling C. Massouma and Zarab don't want to join the team D. Massouma and Zarab are both very old (4)What was Zainab's dream?

A. Her mother approving her cycling. B. Going cycling alone on the street. C. Joining the team. D. Winning against Bangladesh and Pakistan. (5)Where may you see the passage?

A. In a storybook. B. In a fashion magazine. C. In a travel guide book. D. In a sports newspaper. 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)B (5)D

【解析】【分析】主要讲了阿卜杜勒·萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿

开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。

(1)细节题。根据Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist可知阿卜杜勒·萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选B。

(2)细节题。根据where in many traditional communities, women are not allowed out of the house.可知许多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选A。

(3)细节题。根据Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their father.可知Massouma和Zarab的叔叔反对他们骑自行车,故选B。

(4)细节题。根据And 18- year-old Zainab said she wished that she could just go cycling alone on the street one day.可知Zainab希望一天独自在街上骑自行车,故选B。 (5)细节题。根据全文可知与骑自行车有关,所以在体育报纸上看到,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

二、中考英语完形填空汇编

16.根据短文内容,从各题所给的四个选项中选择一个最佳答案。

When I was a little child, I felt unhappy. I was really 1 other kids. I couldn't change no matter what I did.

There is something wrong with my 2 . I can't see things around me clearly. When my classmates play games happily outside, I have to stay at home and look out of the window alone. For a long tune, I felt hopeless. 3 my mother always said, \"You are the precious (珍贵的) baby in our family,\" it didn't work.

I asked God, \" 4 did you give me a pair of useless eyes when you gave me life?\" Of course, there was no 5 .

I turned to books for help. Books are my only friends. When I am sad and upset, they 6 ; when I feel happy and excited, they 7 my feelings. They can take me to another world, there I can see everything clearly and tree my heart through joy.

I began to write down my thoughts and keep them as a 8 . And nobody knew it. When I studied at a middle school, I had a good teacher. He read all of my poems and said, \"Well done!\" He always 9 me in class. He kept helping me. Now I am full of energy and confidence (自信). I can do things like other kids. So please believe in 10 . Everyone is unique (独—无二的). 1. A. similar to 2. A. eyes 3. A. If 4. A. Where 5. A. reply 7. A. hurt

B. hard on B. ears B. Because B. Which B. report B. share

C. different from D. friendly to C. legs C. Unless C. Why C. record C. repeat

D. arms D. Although D. Who D. research D. pick them up D. develop

6. A. cheer me up B. dress me up C. call me up

8. A. method 9. A. warned 10. A. myself B;(10)B;

B. notice B. praised B. yourself

C. task C. educated C. himself

D. secret D. punished D. herself

【答案】 (1)C;(2)A;(3)D;(4)C;(5)A;(6)A;(7)B;(8)D;(9)【解析】【分析】本文介绍了作者有眼疾,但是通过努力后来越来越自信。

(1)句意:我和其他的孩子不同。A与......相同,B在某方面困难,C与......不同,D对......好,根据 Everyone is unique每个人都是独—无二的可知是与众不同 ,故选C。 (2)句意: 我的眼睛有问题。A眼睛,B耳朵,C腿,D胳膊,根据 I can't see things 可知看不清是眼睛有问题,故选A。

(3)句意: 我妈妈总是说,你是我们家最珍贵的宝贝。根据 I felt hopeless 和 You are the precious可知此处是让步关系,故用although引导让步状语从句,尽管 , 故选D。 (4)句意: 当你给我生命的时候,你为什么给了我一双无用的眼睛?根据 asked可知是问为什么,作者觉得不公平 ,故选C。

(5)句意: 当然,没有回答。A回复,B报告,C记录,D调查,根据 I asked God可知上帝是不能回答的 , 故选A。

(6)句意: 当我悲伤难过时,他们让我振作;当我感到快乐和兴奋时,他们会分享我的感受。A让我振作,B给我穿衣服,C给我打电话,D拾起它们,根据 my heart through joy 可知喜悦使人振作,故选A。

(7)句意:他们让我振作;当我感到快乐和兴奋时,他们会分享我的感受。A伤害,B分享,C重复,D发展,根据 friends可知可以分享的是朋友 , 故选B。

(8)句意: 我开始写下我的想法,并把它们作为一个。A方法,B通知,C任务,D秘密,根据 nobody knew it,没人知道的是秘密 , 故选D。

(9)句意: 他总是在班上表扬我。A禁告,B表扬,C教育,D惩罚,根据 full of energy and confidence,可知表扬使人自信 , 故选B。

(10)句意: 所以请相信自己。believe in yourself,固定搭配,自信 , 故选B。 【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。

17.阅读下面一篇短文理解大意,然后从各小题的四个选项中选出一个最佳答案,使短文连贯完整。

Last summer, we had a volunteer activity in a village school. In the school. I saw a name Feng Aiguo on a list. This man offered much money to the school. I thought he must be a 1 man.

One day, on my way home from school, my bike was broken. Luckily I found a repairing stand(修车摊)across from the street. An old man was 2 a bike. He was wearing a clean suit. He looked energetic(精力充沛的). While waiting. I knew 3 about him from the old men chatting there. He was Lao Feng and 4 to repair bikes after he repaired(退休).

Two months ago, his family moved to a new house. His son didn't want him to repair bikes any longer. He bought him suits and asked him to 5 them and rest at home. But it didn't work. The old man continued his repairing work in his suits.

After a while, the old man got my bike repaired. 6 I was leaving an old lady came and called him \"Aiguo\". 7 the name on the list of the village school came into my mind. But how could such a common repairman 8 so much money? I asked him if he knew that village. He told me it was his hometown and the 9 there still needed help. So he always saved money by repairing bikes to help them. Then I was sure that he was the person on the 10 . 1. A. rich 2. A. selling 4. A. started 5. A. wear 6. A. Unless 7. A. Luckily

B. poor B. washing B. failed B. lose B. When B. Sadly

C. healthy D. unhealthy C. riding C. feared C. make C. If

D. repairing D. remembered D. lend D. Though

3. A. everything B. something C. anything D. nothing

C. Usually D. Immediately C. riders C. list

D. villagers D. book

8. A. give away B. throw away C. take back D. give back 9. A. workers B. visitors 10. A. way

B. map

【答案】 (1)A;(2)D;(3)B;(4)A;(5)A;(6)B;(7)D;(8)A;(9)D;(10)C;

【解析】【分析】本文讲述了一个靠修理自行车赚钱来资助别人的故事。

(1)句意: 我想他一定是个好人。A富有的,B贫穷的,C健康的,D不健康的,根据 offered much money to the school 给学校捐了很多钱可知是个富有的人 ,故选A。 (2)句意: 一个老人正在修理自行车。A卖,B洗,C骑,D修,根据 repairing stand修车摊可知正在修车 ,故选D。

(3)句意: 等待的时候。我从在那里聊天的老人那里了解到他的一些事。A每件事,B某件事,用于肯定句,C任何事,用于否定句或疑问句,D没有事,根据这是个肯定句,从聊天里了解的东西有限,故只能是某件事,故选B。

(4)句意: 他是老冯,退休后就开始修理自行车。A开始,B失败,C害怕,D记得,根据 after he repaired 可知退休后开始的新生活 , 故选A。

(5)句意: 他给他买了西装,让他穿,在家休息。A穿着,B丢失,C制作,D借给,根据 suits 是穿着的 , 故选A。

(6)句意: 我正要离开,一位老太太走了过来。根据 I was leaving an old lady came可知,when引导时间状语从句,持续动词用过去进行时,瞬间动词用一般过去时,故选B。 (7)句意: 我立刻想起了乡村学校名单上的名字。A幸运地,B悲伤地,C通常,D立即,根据前调时间,故此处是立刻,故选D。

(8)句意: 但是这样一个普通的修理工怎么会捐给学校这么多钱呢?A捐赠,B扔掉,C拿回,D归还,根据So he always saved money by repairing bikes to help them 所以他总

是通过修理自行车来帮助他们来省钱,可知是帮助别人是捐钱 ,故选A。

(9)句意: 他告诉我这是他的家乡,那里的村民仍然需要帮助。A工人,B游客,C乘客,D村民,根据 He told me it was his hometown 他告诉我这是他的家乡 和So he always saved money by repairing bikes to help them 所以他总是通过修理自行车来帮助他们来省钱,可知是村民们需要帮助 ,故选D。

(10)句意: 然后我确定他就是名单上的人。A方式,B地图,C名单,D书,根据 name on the list of ,可知是名单上的人,故选C。

【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。

18.阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的ABCD四个选项中选出最佳选项。 When I was in middle school, I felt I was always letting people down. Once I brought my 1 Daisy to my home. I noticed that all my family members seemed to 2 Daisy better than me.

I felt very 3 . I even thought they didn't love me. I wondered whether they would miss me if I died some day. 4 I told my mum, \"Daisy is more patient than I have ever been. You must want her to be your daughter instead of me.\"

My mum explained that Daisy was a lovely girl, but 5 could replace (代替) me in the family. She said I was the only person who could fill my role. She made me realize that even if I made 6 , I was a beloved member of the family who could never be replaced.

From then on, I tried to 7 out who I was and what made me special. I look at 8 in a new way. Then I started to be positive (积极的) towards my life, and I was happy about who I 9 was. I came to feel much better as I knew that no one could ever replace me.

Each of us holds a special place in the world. You are special, no matter what others say or what you may think. So 10 that you will be replaced. You can't be. 1. A. daughter B. son 2. A. like 3. A. lucky 4. A. But

B. know B. sad B. So

C. friend C. bored C. Though C. wishes C. look C. himself C. really C. consider

D. uncle D. glad D. Whether D. decisions D. clear D. myself D. almost D. think

C. understand D. learn

5. A. anybody B. somebody C. everybody D. nobody 6. A. mistakes B. faces 7. A. put 8. A. itself 9. A. nearly

B. find B. herself B. hardly

10. A. forget B. worry C;(10)A;

【答案】 (1)C;(2)A;(3)B;(4)B;(5)D;(6)A;(7)B;(8)D;(9)【解析】【分析】主要讲了作者通过朋友Daisy来家里做客,发现家人更喜欢她,作者感

到不高兴,询问妈妈朋友是否可以代替她,妈妈的解释让作者明白了没人可以代替她。 (1)句意:曾经我把我的朋友Daisy带回我家。A.女儿;B.儿子;C.朋友;D.叔叔。根据后文My mum explained that Daisy was a lovely girl,可知Daisy是个女孩,即作者的朋友,故选C。

(2)句意:我注意到所有我的家人似乎更喜欢Daisy。A.喜欢;B.知道;C.明白;D.学习。like...better,更喜欢......,固定搭配,故选A。

(3)句意:我感到非常难过。A.幸运的;B.难过的;C.无聊的;D.高兴的。作者看到家人更喜欢Daisy,所以是难过的,故选B。

(4)句意:所以我告诉妈妈。A.但是;B.所以;C.尽管;D.是否。根据前文可知作者认为家人不爱作者,所以把这种感受告诉父母,故选B。

(5)句意:但是没人可以取代家里的你。A.任何人;B.有人;C.每个人;D.没人。根据后句She said I was the only person who could fill my role.可知作者是家里唯一的人,所以是没人可以取代,故选D。

(6)句意:她让我意识到即使我犯错了,我也是没有能取代的被爱的成员。A.错误;B.脸;C.愿望;D.决定。make mistakes犯错误,故选A。

(7)句意:我努力发现我是谁,什么让我特殊。A.放;B.发现;C.看;D.清理。作者努力发现自己的特殊,find out,发现,固定搭配,故选B。

(8)句意:我用一种新方式看自己。A.它自己;B.她自己;C.他自己;D.我自己。主语是 I,所以用I 的反身代词myself,故选D。

(9)句意:我是高兴的关于我是真正的谁。A.几乎;B.几乎不;C.真地;D.几乎。根据前文可知作者发现了真正的自我,故选C。

(10)句意:所以忘记你将被取代。A.忘记;B.担心;C.考虑;D.认为。作者认为自己会被取代,最终理解了自己不会被取代,所以让我们忘记自己会被取代,故选A。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

19.完形填空

Real solutions(解决方法) to problems

Thirty engineers were working as a team in a company. They were young and eager to learn. The management decided 1 them about finding real solutions to problems.

One day, the team was called for a 2 in a hall. They were quite surprised and all reached the hall holding various 3 . As they entered, they found a box placed in the center, full of flat balloons.

The manager asked everyone to pick a balloon and blow it up. Then they were asked to write their names on their respective(各自的) balloons 4 so that the balloons wouldn't blow out. All tried, but not everyone was 5 . Five balloons blew out due to pressure(压力). Those who failed to mark their names on the balloons were ruled out of the game. As a result, 25 engineers came to the next level. All the balloons carrying their names were 6 and then put into a room, here and there.

The engineers were told to pick the balloon with us or her name on. All the 25 engineers began

to search 7 the respective balloons in a rush. It was almost 15 minutes but no one was able to 8 the right one. The second level of the game was over.

Then came the final level. The engineers 9 to pick any balloon and give it to the person named on the balloon. Within a couple of minutes, all balloons 10 the hands of the respective engineers.

The manager announced this was the real solution to the problem. Many times in our life, sharing and helping others give us real solutions to problems. 1. A. teach 2. A. game

B. teaches B. show

C. teaching D. to teach C. concert D. party C. secretly D. clearly C. patient D. successful C. tied C. on

D. cleaned D. /

3. A. purposes B. suggestions C. thoughts D. plans 4. A. quietly B. carefully 5. A. honest B. read 6. A. collected B. weighed 7. A. for 8. A. mark 9. A. asked

B. at B. hide B. ask

C. number D. find C. are asked D. were asked C. lifted

D. hit

10. A. freed B. reached D;(10)B;

【答案】 (1)D;(2)A;(3)C;(4)B;(5)D;(6)A;(7)A;(8)D;(9)【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述的是有关于协作的事情。一件事我们或许做起来很难,但是如果和别人一起做,相互帮助,就会事半功倍。

(1)句意:管理层决定教他们如何找到解决问题的真正办法。固定短语decide to do sth,决定做某事,故选D。

(2)句意:有一天,这个团队被召集到一个大厅里做游戏。A游戏,B表演,C音乐会,D聚会。下文提到The second level of the game was over提示可知,召集到大厅里来做游戏,故选A。

(3)句意:他们很惊讶,都抱着各种各样的想法来到大厅。A目的,B建议,C想法,D计划。根据all reached the hall holding various…,带着各种……来到这里,前面提到惊奇,所以是每个人有各种的想法,故选C。

(4)句意:然后,他们被要求在各自的气球上仔细地写下自己的名字,这样气球就不会爆炸。A轻轻的,B小心的,C秘密的,D清楚的。根据the balloons wouldn't blow out,不能打破气球,所以是小心的,故选B。

(5)句意:都尽力了,但并不是每个人都成功了。A诚实的,B读,C有耐心的,D成功的。根据 Five balloons blew out due to pressure,坏了5个,可知并不是所有人都成功了,故选D。

(6)所有带着他们名字的气球都被收集起来,然后放进一个房间里,到处都是。A收集,B称重,C打结,D打扫。根据then put into a room, here and there将气球放在房子里,所以是先把所有的气球收集起来,故选A。

(7)句意:所有25名工程师都开始匆忙地寻找各自的气球。固定短语,search for,寻

找,故选A。

(8)句意:差不多15分钟了,但没人能找到合适的。A标记,B躲藏,C计数,D找到。根据right one正确的那个人,由此推测是找到那个人,故选D。

(9)句意:工程师们被要求挑选任何一个气球并把它交给气球上的人。ask,要求,与主语the engineers存在动宾关系,谓语动词要用被动语态。由语句Then came the final level. 提示,此句是一般过去时,故选D。

(10)句意:几分钟内,所有的气球都到达了各自的工程师手中。A释放,B到达,C举起,D打击,根据the hands of the respective engineers气球上名字对应的人,由此可知是交给那个人,故选B。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

20.完形填空

Scientists study the world and learn about things using a process called the scientific method(方法). By asking important questions and 1 the answers, it is possible to make amazing discoveries! Sometimes a scientist is 2 to answer his own questions, but if he has taken good notes another scientist may come along later who is able to use new knowledge to answer it.

When you use the scientific method to 3 an experiment, you start by making observations(观察) about something that 4 you. Based on your observations, you make a hypothesis. This is using 5 you know to make a smart guess about what you think could happen. Then you are ready to begin your experiment. All 6 your experiment you take down notes, which are 7 experiment date(资料). You are constantly making observations during this time. You may make discoveries that cause you to improve your experiment as you go. 8 , you conclude your experiment and begin to look over your notes to decide what it all means. Based on what you have learned, you make a final statement about 9 your hypothesis was correct or not. You have to have reasons and evidence to support what you are saying.

Using the scientific method can be difficult, but rewarding. Because all the steps are organized in a process, the 10 are more valid(可信的). When you provide observations as evidence to support what you are saying, your ideas are more likely to be accepted. 1. A. waiting for B. searching for C. worrying about D. complaining about 2. A. unable 3. A. read 4. A. hurts 5. A. what 6. A. without

B. sure B. refuse B. when B. including

C. ready C. prevent C. why C. except C. called C. Finally

D. surprised D. conduct D. attacks D. which D. during D. carried D. Mostly

B. represents C. interests

7. A. controlled B. arranged 8. A. Obviously B. Suddenly

9. A. whether B. what 10. A. problem B. results A;(10)B;

C. how C. services

D. when D. aims

【答案】 (1)B;(2)A;(3)D;(4)C;(5)A;(6)D;(7)C;(8)C;(9)【解析】【分析】大意:本文讲述科学研究的方法,先是提出假设,然后进行研究论证假设,最后得出结论。

(1)句意:通过问重要的问题和寻找答案,有可能会有惊人的发现!A.等待;B.寻找;C.担心;D.抱怨。根据常识可知,科学家先是提出假设,然后选择根据假设寻找答案,故选B。

(2)句意:有时候一位科学家不能回答他自己的问题,但是如果他做了很好的笔记,以后可能会出现另一位科学家,他可以用新的知识来回答这个问题。A.未能,无法;B.确信,一定;C.准备好;D.惊讶的。根据who is able to use new knowledge to answer it.可知 可能科学家不能回答自己的问题,故选A。

(3)句意:当你使用科学方法进行一次实验的时候,首先,对你感兴趣的事情进行观察。A.阅读;B.拒绝;C.阻止;D.引导,带领,安排,组织。根据experiment,可知应该是组织一次实验,用conduct,故选D。

(4)句意:当你使用科学方法进行一次实验的时候,首先,对你感兴趣的事情进行观察。A.(使)受伤;B.代表;C.感兴趣;D.攻击,袭击。此处只有interests和you搭配,符合题意,故选C。

(5)句意:这是用你所知道的来对你认为可能发生的事情做一个聪明的猜测。A.什么;B.什么时候;C.为什么;D.哪个。using后引导名词性从句,know后缺少宾语,因此用what引导名词性从句,what……的(东西/事情),故选A。

(6)句意:在你实验的整个过程中,你都需要做笔记。这个称为实验资料。A.没有;B.包括;C.除……之外;D.在……期间。故选D。

(7)句意:在你实验的整个过程中,你都需要做笔记。这个称为实验资料。A.控制;B.安排;C.叫;D.携带。实验笔记应该被称为实验资料,故选C。

(8)句意:最后,你总结自己的实验并开始看一些你的笔记以便决定这一切是究竟意味着什么。A.显然,明显;B.突然地;C.最后;D.主要地,通常。根据常识可知,研究时是先提出假设,然后论证假设,最后得出结论,此处是最后环节,根据实验得出结论,故选C。

(9)句意:根据你所学知识,做出最后陈述你的假设正确与否。A.是否;B.什么;C.怎样;D.什么时候。whether…or not,是否,固定搭配,故选A。

(10)句意:因为所有的步骤都组织在一个过程中,结果更可信。A.问题;B.结果;C.服务;D.目的,目标。由于都是按照步骤一步一步进行的,所有结果更可信,故选B。 【点评】考查完型填空,考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先跳过空格通读全文掌握其大意。然后一一作答。注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证答案。

21.根据短文内容从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Ever since I was ten years old, I have decided to do everything on my own though I couldn't really understand them.

When I was young , I always 1 the summer holiday with my grandfather at the mountain farm in Western Norway (挪威). 2 my grandfather had to work all day himself, he could spare some time for me.

One day my grandfather said to me, \"Come. I have a toy boat for you.\" I followed him to a workroom 3 . However, nothing like that was there 4 a block of wood. \"Is that the boat…?\" I asked curiously. \"No one can give you what you do for 5 . With your own hands, you'll make it out of wood. Then it will be the 6 boat in your heart.\" Finally, I finished it with his help. Seeing the boat 7 in the lake Storvassdal, I felt 8 and thought everything nice around me.

Good times don't last long. I had to 9 to America. Feeling sad, I hid my boat under a big rock at Storvassdal. Moreover, I didn't know that was the 10 time I saw my grandfather. Years later, I returned to the mountain farm with my parents and children. I searched for my boat, but 11 . I was about to 12 when I touched something different under a big rock. Luckily, I found the boat which 13 grandfather and me. Holding it, I felt my grandfather was there and we 14 were together again.

As time went by, each time I held the boat, I carved (刻) the year. My grandfather seemed 15 . I went on the last trip to the farm with my grandchildren. High in the mountain, I hope they would understand the importance of the boat and its simple sign of self-reliance (自立). 1. A. spent 2. A. Until 3. A. carefully 4. A. with 5. A. myself 6. A. hardest 7. A. falling 9. A. return 10. A. final 12. A. look up 13. A. mixed 14. A. five 15. A. dead

B. took

C. paid

D. cost D. Because

B. Whenever C. Though B. except B. best

B. unwillingly C. unhappy D. excitedly

C. without D. besides C. fastest

D. cheapest

B. yourselves C. yourself D. himself B. jumping C. swimming D. floating

C. worried D. proud C. reach C. next C. lost C. give up C. three C. near

D. leave D. another D. worked D. pick up D. two D. alive

B. enter B. first B. set up B. four B. far

8. A. interested B. terrible

11. A. succeeded B. failed

B. separated C. connected D. contacted

【答案】 (1)A;(2)C;(3)D;(4)B;(5)C;(6)B;(7)D;(8)D;(9)A;(10)A;(11)B;(12)C;(13)C;(14)C;(15)D;

【解析】【分析】短文大意:本文作者回忆了自己与爷爷及一艘自己做的船之间的故事。在母亲出生的山区农场里,爷爷给作者提供工具和原材料,作者制作了一艘船。回美国时,作者把船藏在了大石头下。几次返回时,作者看到了船,也就好像看到了爷爷。文中

的小船不是一只简单的小船,它有着作者爷爷的影子,看到小船就看到了作者的爷爷。船、爷爷之间的情愫在一代一代地传承着。

(1)考查动词辨析和语境理解。句意:小时候,我总是和祖父一起在挪威西部的山区农场度过暑假。took 的原形是take ,作为花费时,常见句型It takes sb. some time to do sth.花费某人多长时间做某事。;spent 的原形是 spend,主语是人,常与on sth. / in doing sth. 连用,即人+spend +时间/金钱+on sth. / (in) doing sth. 某人花费……做某事。;cost 的原形也是cost ,主语是物,即物+cost sb. +金钱。某物花费某人……做某事。;paid 的原形是pay,主语是人,常与for 连用,即人+pay +金钱+for sth 。某人花费……做某事。根据以上的分析可知,本题的主语是I,因此要用spend,故选A。

(2)考查连词辨析及语境理解。句意:虽然我祖父不得不自己工作一整天,但他可以为我腾出一些时间。A. Until直到……为止;B. Whenever无论何时;C. Though尽管;D. Because因为。根据my grandfather had to work all day himself, he could spare me time. 可知尽管我的祖父不得不整天工作,但他能抽出时间陪我。这里整天工作和抽出时间陪我之间应该是转折关系,所以这里选用though,连词。虽然,尽管。故选C。

(3)考查副词辨析及语境理解。句意:我兴奋地跟着他去了一个工作室。A. carefully小心;B. unwillingly不情愿;C. unhappy不高兴;D. excitedly兴奋地。根据上文I have a toy boat for you, 可知当他听到爷爷有玩具船送他的时候,他应该感到很兴奋,excitedly,兴奋地。故选D。

(4)介词辨析和语境理解。句意:但是,除了一块木头,什么也没有。A. with带有;B. except除…之外;C. without没有;D. besides此外,还有。根据前面的However,然而,表示转折,说明除了一块木头,什么也没有。因此选择except除…之外;故选B。

(5)考查反身代词辨析及语境理解。句意:没有人能为你自己做什么。A. myself我自己;B. yourselves你们自己;C. yourself你自己;D. himself他自己。根据下文With your own hands,you'll make it out of the wood.可知用你自己的双手,你会用这块木头做出来,可知这里应该是什么事都应该自己动手去做,这里for oneself,独自,单独,后面的反身代词和前面的主语保持一致,主语是you,所以反身代词是yourself。故选C。 (6)形容词辨析和语境理解。句意:那它将是你心中最好的船。A. hardest最硬的;B. best最好的;C. fastest最快的;D. cheapest最便宜的。根据With your own hands, you'll make it out of wood. 可知用你自己的双手,你会用这块木头做出来,那么这只船应该是你心中最好的船。故选B。

(7)考查动词辨析及语境理解。句意:看到船漂浮在斯托瓦斯达尔湖上,我感到自豪,觉得周围一切都很美好。A. falling落下;B. jumping跳跃;C. swimming游泳;D. floating漂浮。根据Seeing the boat—in the lake Storvassdal, 可知这里应该是说小船在湖里游荡,所以这里用float,故选D。

(8)考查形容词辨析及语境理解。句意:看到船漂浮在斯托瓦斯达尔湖上,我感到自豪,觉得周围一切都很美好。A. interested感兴趣的;B. terrible可怕的;C. worried担心的;D. proud骄傲的,自豪的。根据thought everything around nicer, 可知我认为周围的一切更好了,所以看到自己做的小船在飘荡的时候感觉很自豪。故选D。

(9)考查动词辨析及语境理解。句意:我必须回到美国。A. return返回;B. enter进入;

C. reach到达;D. leave离开。根据 Good times don't last long. 可以推知假期结束,我不得不又回到美国,从上文Western Norway可知,他是去挪威度暑假,所以暑假结束了,还要回到自己的家,故选A。

(10)考查形容词辨析及语境理解。句意:而且,我不知道这是我最后一次见到祖父。A. final最后的;B. first首先,第一;C. next接下来;D. another另一个。根据下文Holding it, I felt my grandfather was there and we ___14___ were together again. 可知拿着小船,仿佛感觉到爷爷又和我在一起了,可知爷爷已经去世了,所以这是最后一次见到爷爷。故选A。 (11)考查动词辨析及语境理解。句意:我寻找我的船,但失败了。A. succeeded成功;B. failed失败的;C. lost丢失的;D. worked劳动。根据I searched for my boat, but_______. 这里but前后应该是转折关系,前面说寻找小船,后面应该说没有找到,故选B。

(12)考查副词辨析及语境理解。句意:我正要放弃,这时我碰到了一块大石头下的东西。A. look up查找;B. set up建立;C. give up放弃;D. pick up拾起。when I touched something different under a big rock.可知,这时我碰到了一块大石头下的东西。是我正要放弃的时候,故选C。

(13)考查动词辨析及语境理解。句意:幸运的是,我找到了连接祖父和我的船。A. mixed混合;B. separated分离;C. connected连接;D. contacted联系。根据Luckily, I found the boat which--grandfather and me. 可知幸运的是,我找到了把我和祖父连接起来的东西,故选C。

(14)考查基数词辨析和语境理解。句意:抱着它,我觉得祖父在那儿,我们又在一起了。A. five五;B. four四;C. three三;D. two二。根据Holding it, I felt my grandfather was there and we ______ were together again. 这里指我,爷爷和小船又在一起了,可知共三个,故选C。

(15)形容词辨析和语境理解。句意:我祖父似乎还活着。A. dead死的;B. far远的;C. near近的;D. alive活着的。根据As time went by, each time I held the boat,I carved(刻)the year. My grandfather seemed ______.可知随着时间的推移,我每次手里握着小船,我都会想起刻船的那一年。感觉我的祖父似乎还活着,就在我身边。所以这里用alive活着的。故选D。

【点评】此题考查完形填空。 必须在掌握全文的主旨大意的前提下,通过对故事的线索、短文各段的逻辑关系、短文内容之间的逻辑关系及人物情感的发展等的分析和理解,选出答案。

22.阅读下面短文,掌握大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。 Mickey was a nice, cheerful and optimistic (乐观的)boy. No one could remember ever having seen him angry; he didn't mind 1 people said to him. Even his teachers 2 his good character. Everyone thought that Mickey must have a special 3 .

One afternoon, Mickey invited his favorite teacher, Mr Anthony, to tea. When they had finished,

Mickey showed Mr Anthony 4 the house. When he opened his bedroom door, the teacher got 5 and a big smile appeared on his face. The huge far wall was a collage (抽象拼贴画)of thousands of colors and shapes!

\"Some people at school think I never think 6 of anyone.Mickey started to explain,\" they believe nothing troubles me, 7 that's not true. I'm just like anyone else. I used to get 8 than all the other kids. But years ago, with the help of my parents, I started a small collage. I could use 9 material and color for it.\"

The teacher looked closely at the wall. In each one of the small pieces he could 10 , in tiny letters, \"fool\(消极的)things.

\"This is how I started 12 all my bad times into a chance to make a new piece for my work of art. Now I like the collage 13 much that each time someone makes me angry, I couldn't be happier.\"

That day they 14 many things, but the teacher never forgot that an ordinary boy's secret to be happy is to change the bad times into a 15 to smile. How special the secret is! 1. A. whoever B. whenever C. whatever D. wherever 2. A. liked 3. A. way 4. A. around 6. A. highly 7. A. and 8. A. angrier 9. A. some 10. A. write 11. A. luck 13. A. so 15. A. chance

B. hated B. talent B. for B. clearly B. then B. any B. read B. love B. very B. way

C. doubted D. wanted C. idea C. on C. badly C. or C. few C. pain C. such C. road

D. secret D. in D. moved D. quickly D. but D. little D. warmth D. turning D. even D. path

5. A. interested B. surprised C. bored

B. happier C. friendlier D. lazier

C. remember D. guess

12. A. knocking B. working C. coming

14. A. continued B. discussed C. doubted D. realized

【答案】 (1)C;(2)A;(3)D;(4)A;(5)B;(6)C;(7)D;(8)A;(9)B;(10)B;(11)C;(12)D;(13)A;(14)B;(15)A;

【解析】【分析】主要讲了一个孩子提供在墙上贴拼贴画的方式来表达自己的情感,让自己保持乐观的性格。

(1)句意:他不介意人们和他说任何事情。A.无论谁;B.无论什么时候;C.无论任何事情;D.无论哪里。say sth. to sb.和某人说没事,故选C。

(2)句意:甚至他的老师喜欢他的好的性格。A.喜欢;B.讨厌;C.怀疑;D.想要。根据前句可知他不介意人们和他说什么,所以老师喜欢他这种乐观的性格,故选A。

(3)句意:每个人认为Mickey一定有特殊的秘密。A.方法;B.才能;C.观点;D.秘密。根据后文but the teacher never forgot that an ordinary boy's secret to be happy is to change the

bad times中的secret可知是秘密,故选D。

(4)句意:Mickey带Anthony先生参观房子。show sb. around...带领某人参观……,故选A。

(5)句意:老师变得惊讶。A.有趣的;B.惊讶的;C.无聊的;D.感动的。根据后句可知是感到惊讶,故选B。

(6)句意:学校里一些人认为我从没有认为其他人不好。A.高度地;B.清楚地;C.糟糕地;D.快地,迅速地。根据后文I'm just like anyone else.可知Mickey喜欢其他人,即从不认为他人不好,think badly of,认为……不好,故选C。

(7)句意:但是那不是真实的。A.和;B.然后;C.或者;D.但是。根据前句他人认为没事情让Mickey烦恼,但是他认为那是不真实的,故选D。

(8)句意:我过去比所有其他孩子抱到更生气。A.更生气的;B.更高兴的;C.更友好的;D.更懒惰的。根据后文each time someone makes me angry, I couldn't be happier.中angry可知讲的是Mickey生气,故选A。

(9)句意:我可以给它用任何材料和颜色。A.一些;B.任何;C.几乎没有;D.几乎没有。根据句意可知是给拼贴画涂任何颜色和材料,故选B。

(10)句意:在每个小片上他可以读出小的字母“fool”。A.写;B.读;C.记住;D.猜想。根据句意可知是读出,故选B。

(11)句意:“疼痛”和一千个其他的消极东西。A.幸运;B.爱;C.疼痛;D.温暖。只有pain是消极的,故选C。

(12)句意:这是我怎样把所有糟糕的时刻变为制作新艺术作品的机会。A.敲击;B.工作;C.来;D.转化。turn...into...,把……变为……,故选D。

(13)句意:现在我如此喜欢抽象拼贴画以至于每次他人让我生气,我会最高兴。so much如此多,故选A。

(14)句意:那天他们讨论了许多事情。A.继续;B.讨论;C.双倍;D.意识到。根据句意可知是讨论了事情,故选B。

(15)句意:老师从不忘记男孩快乐的秘密是把糟糕的时刻变为一个微笑的机会。A.机会;B.方法;C.路;D.路径。根据句意可知是机会,a change to do sth.做某事的机会,故选A。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

23.阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、c、D四个选项中选出最佳选项。

Nobody is perfect. Everyone makes mistakes in life. Sometimes even wise people make some foolish 1 . It doesn't mean they're foolish. It means they're improving.

Sometimes making mistakes means that you are trying 2 things. It's good to try new things. 3 you are trying new things, you are growing. If you never have a try, you will never make progress. Look around you, and 4 you see is the result of someone trying new things. I remember 5 what my life was like in 2012. I was 17 years old and in a really bad place. In a chemistry lab, I was doing an experiment. I tried twenty times, but I couldn't 6 . So I decided to stop doing the experiment. I felt a little 7 .

Mr. Smith seemed to know my 8 . He touched my head with a smile, \"Young man, you have done a lot and you've got a lot. 9 you know that there are twenty ways you can't use to do this experiment.\"

After 10 the words, I became excited again. I kept doing the experiment and at last I succeeded. 1. A. noise 2. A. old 3. A. Before 5. A. hardly 6. A. fail 8. A. hobby 9. A. At least 10. A. telling

B. meals C. choices B. new

B. Unless C. Though B. clearly C. quickly

D. faces D. While D. slowly D. unhappy D. answer D. hearing

C. common D. brave

4. A. everything B. nothing C. somebody D. anybody

B. appear C. succeed D. jump B. feeling C. dream B. saying C. reading

7. A. surprised B. proud C. full

B. At once C. At most D. At times

【答案】 (1)C;(2)B;(3)D;(4)A;(5)B;(6)C;(7)D;(8)B;(9)A;(10)D;

【解析】【分析】短文大意;犯错很正常,正因为人们愿意尝试新事物,使得社会进步,作者结合自己亲身经历,体会到失败是成功之母。

(1)句意:有时候明智的人做出愚蠢的选择。A.noise噪音,B.meals饭,C.choices选择,D.faces脸。根据上文提到 Everyone makes mistakes in life 可知,空缺的意义为选择,填入choices,故选C。

(2)句意:有时候犯错误意味着你尝试新的事物。A.old老的,B.new新的,C.common公共的,D.brave勇敢的。根据后文提到It's good to try new things,可知此处填入new,故选B。

(3)句意:当你在尝试新事物的时候,你在成长。A.Before在……之前,B.Unless除非,C.Though尽管,D.While当……时。根据此处描述的是当你在尝试新的事物的时候,可知空缺的意义为当……时,填入while,故选D。

(4)句意;看你周围,你看见的一切东西都是一些人尝试新东西的结果。A.everything一切事物,B.nothing没有什么,C.somebody某人,D.anybody任何人。根据上文提到 If you never have a try, you will never make progress 可知,你所看到的一切事物,都是尝试的结果,空缺的意义为一切事物,填入everything,故选A。

(5)句意:我清晰地记得2012年我的生活是什么样子。A.hardly几乎不,B.clearly清晰的,C.quickly快速的,D.slowly缓慢的。根据后文提到作者的亲身经历,可知空缺的意义为清晰的,填入clearly,故选B。

(6)句意;我尝试了20次,但是我不能成功。A.fail失败,B.appear出现,C.succeed成功,D.jump跳跃。根据句子用了but,表示转折,可知空缺的意义为成功,填入succeed,故选C。

(7)句意;我感到一点不高兴。A.surprised吃惊地,B.proud骄傲的,C.full满的,D.unhappy不高兴。根据文章提到 So I decided to stop doing the experiment 可知,作者的情绪是不高兴的,填入unhappy,故选D。

(8)句意:史密斯先生似乎知道我的感觉。A.hobby爱好,B.feeling感觉,C.dream梦想,D.answer回答。根据上文提到我感到不高兴,可知此处的意义为感觉,填入feeling,故选B。

(9)句意:至少你知道有20种方法是不可以用来做这个实验的。A.At least至少,B.At once立刻,C.At most至多,D.At times有时。根据句子提到20种方法不可以做实验,可知空缺的意义为至少,填入at least,故选A。

(10)句意:在听说了这些话后,我开始再一次变得兴奋。A.telling告诉,B.saying说,C.reading阅读,D.hearing听说。根据前文提到史密斯先生对他说的话,可知空缺的意义为听说,填入hearing,故选D。

【点评】考查词汇在篇章中的运用能力, 答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。

24.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个能填入文中相应空白处的最佳答案。

One day, the students of Class 6 were reading in the classroom. Mrs. Brown came in and told the whole class they would have to change the 1 the next week. All of the students disagreed 2 Mrs. Brown, so they shouted when Mrs. Brown said it was because a new student would 3 the class.\" Why must we move to another classroom just because someone new is coming?\" One of them asked 4 . Mrs. Brown stood there without saying anything. After a few minutes, she told them to be 5 to their new classmate and then she left.

The following week, the head teacher, Mr. White himself brought the new student to their class. 6 he pushed the new student to the class because the student was in a wheelchair(轮椅). Mr. White introduced the new student Jeff to the class. He said that Jeff now was a 7 of the class and they should work together. He added, \"Helping each other is very important.\" 8 could fully understand what Mr. White meant at first.

Over time, they began to understand the reason. Jeff was a 9 student and often helped the students who didn't understand their work. The c lass felt very thankful to him. They took care of him because they knew that when someone did something for you, you should do something 10 in return. 1. A. classmates B. lessons 2. A. for 3. A. leave 4. A. politely 5. A. kind 6. A. So far

B. of B. join B. terribly B. useful

C. teacher D. classroom C. with C. help

D. from D. visit

C. angrily D. happily C. honest D. careful

B. Above all C. As usual D. In fact

7. A. hope 8. A. Nobody 9. A. lucky 10. A. out

B. member C. monitor D. symbol B. Somebody C. Anybody D. Everybody B. funny B. down

C. clever C. off

D. strict D. back

【答案】 (1)D;(2)C;(3)B;(4)C;(5)A;(6)D;(7)B;(8)A;(9)C;(10)D;

【解析】【分析】主要讲了作者班里来了一名新同学Jeff,并且新同学乐于助人,班里对他非常感激,并且他们照顾Jeff。

(1)句意:布朗夫人进来告诉全班他们将不得不下周换教室。A.同学;B.课程;C.老师;D.教室。根据后文Why must we move to another classroom just because someone new is coming? 可知一个新同学来所以换教室,故选D。

(2)句意:所有学生不同意布朗夫人。disagree with sb.不同意某人,故选C。

(3)句意:因为一名新学生将加入这个班级。A.离开;B.加入;C.帮助;D.参观。根据后文可知是新学生来,即加入班级,故选B。

(4)句意:他们中一个生气地问。A.礼貌地;B.糟糕地;C.生气地;D.高兴地。根据前句Why must we move to another classroom just because someone new is coming?仅仅因为一名新同学来我们必须换教室,可知该学生是生气地,故选C。

(5)句意:她告诉他们对新同学要友好,然后离开了。A.友好的;B.有用的;C.诚实的;D.仔细的。be kind to sb.对某人友好,故选A。

(6)句意:事实上,他把新同学推进班级里。A.到目前为止;B.最重要的是;C.通常;D.事实上。根据后句because the student was in a wheelchair(轮椅)可知新同学是残疾人,事实上老师把他推进教室,故选D。

(7)句意:他说Jeff现在是班级里的一员。A.希望;B.成员;C.班长;D.象征。根据前文可知Jeff是新同学,即班级一员,故选B。

(8)句意:起初没人真正理解怀特先生说的话。A.没人;B.有人;C.任何人;D.每个人。根据后文Over time, they began to understand the reason.可知过了段时间同学们才理解怀特老师的话,所以起初没人理解,故选A。

(9)句意:Jeff是一个聪明的学生。A.幸运的;B.有趣的;C.聪明的;D.严格的。根据后文often helped the students who didn't understand their work.可知Jeff经常帮助不理解功课的学生,所以Jeff是聪明的,故选C。

(10)句意:你应该做一些事情作为回报。A.出来;B.下去;C.离开;D.返回。根据in return作为回报,可知是做回一些事情,故选D。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

25.通读下面的短文,掌握其大意,然后从所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。

Would you like to take a trip if you could not use your cellphone during it? Not even a camera? A new travel company called Off the Grid is asking 1 to do just that.

\"When you're somewhere 2 , there's a lot to hear, a lot to see, a lot of cool, interesting people to meet,\" Beattie said. \"Your phone can distract(使分心) you. You may not be 3 enjoying the trip.\" The cellphone ban will not be forced(强迫) upon the customers. \"We want it to be a volunteer,\" Beattie said. \"We're not collecting phones…\" Travelers will be able to use a simple cell phone with useful 4 phone numbers. Off the Grid travelers are not allowed to bring usual 5 to take photos. But the company also has a photographer to take pictures during the tour. 6 the trip is over, travelers can post the photos on social media(媒体). \"I think it's interesting and challenging(挑战的) to say, Can I enjoy this moment 7 a camera? Can I have this memory be part of me without sharing with someone else at once?\"

The company's first trip is to Lisbon, Portugal, in July. The 7-to-10-day tours are for small groups, no more than 16 people. Trip 8 begin at $1,500. The cost includes stays in hotels, some meals and ground transportation. It does not include air tickets. Off the Grid prefers special experiences rather than 9 sightseeing (观光). The trips include at least three activities and two social events. The Lisbon trip, for example, includes surfing lessons, exercise by the sea, a day of boating and dinner with a local 10 . Beattie says he doesn't want the travelers to be too busy going from one place to another. 1. A. customers 2. A. new 3. A. fully 4. A. local 5. A. recorders 6. A. Once 7. A. with 8. A. plans 9. A. national

B. managers B. strange B. directly B. foreign B. cameras B. Unless B. without B. prices

C. bosses C. old C. gradually C. central C. videos C. Since C. about C. suggestions C. company

B. international C. traditional

10. A. government B. family C;(10)B;

【答案】 (1)A;(2)A;(3)B;(4)A;(5)B;(6)A;(7)B;(8)B;(9)【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍一家旅游公司推出一种新型的旅游——断网旅游。以及与传统观光的不同。

(1)句意:一家新的旅游公司取消了网络,并要求客户这样做。A:customers顾客; B:managers 经理;C:bosses老板。根据下文The cellphone ban will not be forced(强迫) upon the customers. 可知要求的只能是旅游的客户,故选A。

(2)句意:当你到了一个新的地方,有很多事情要听,很多事情要看,很多很酷,有趣的人要认识。A:new 新的;B:strange陌生的 C:old老的,旧的。根据下文 there's a lot to hear, a lot to see, a lot of cool, interesting people to meet, 可知一定是到了新的地方,否则就不会有很多遇见的,故选A。

(3)句意:你的电话可以分散你的注意力。你可能不会直接享受这次旅行。A:fully满地; B:directly 直接地;C:gradually逐渐地。根据上文 Your phone can distract(使分心)

you. 可知不能直接享受旅行(间接影响你的旅行),故选B。

(4)句意:旅行者可以使用一个简单的手机,带有有用的本地电话号码。A:local 当地的;B:foreign国外的; C:central中心的。根据句子的前半部分 Travelers will be able to use a simple cell phone 可知这种简单的手机,只能使用当地网络,故选A。

(5)句意:离网游客不允许携带普通相机拍照。A:recorders录音机; B:cameras相机; C:videos录像带。根据句末 to take photos,可知不允许带的只能是相机, 故选B。 (6)句意:一旦旅行结束后,旅行者可以在社交媒体上发布照片。A:Once一旦; B:Unless 除非;C:Since自从。根据前后句意思,可知前句是后句发生的条件,故选A。 (7)句意:A:with 带有;B:without没有; C:about关于。根据下文Can I have this memory be part of me without sharing with someone else at once?\" 可以推知上文是没有相机怎么能记忆这部分旅行,故选B。

(8)句意:旅行起价为1500美元。A:plans 计划;B:prices价格; C:suggestions建议。根据下文The cost includes stays in hotels, some meals and ground transportation. 可知是旅行的价格,故选B。

(9)句意:离网旅游更喜欢特殊的体验,而不是传统的观光。A:national 民族的;B:international国际的; C:traditional传统的。根据The trips include at least three activities and two social events. 可知与以往的(传统的)观光是不同的,故选C。

(10)句意例如,里斯本之旅包括冲浪课程、海上运动、划船和与当地家庭共进晚餐。:A:government; B:family家庭; C:company公司。根据... dinner with...可知一定是与当地家庭一起共进晚餐,故选B。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

26.阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。 Comfort Zone

I would never forget what I learned from the day when I left my junior high school. On the last day our teacher told us something 1 that I would like to share with you.

He began by drawing a man standing in the middle of a circle. To make it more interesting, he drew things like a house, a car and a few friends inside the circle.

He asked, \"Can anyone tell me what this is?\" In a long silence, one student decided to 2 his idea,\" The world?\" The teacher said, \"That's close. This is your Comfort Zone. Inside your circle you have all the things that are important to you. Your home, your family, your friends and your job. People feel that inside this circle they are safe from any 3 .\"

\"Can anyone tell me what happens when you step out of this circle?\" A strong silence came over the room. The same student replied,\" You are afraid.\" Another student said, \"You may make mistakes.\" The silence continued and our teacher smiled and asked,\" When you make mistakes, what can the result be?\" The first student said,\" You 4 something.\"

\"Exactly, you are learning.\" Our teacher turned to the blackboard and drew an arrow(箭头) 5 from the man to the outside of the circle. He went on saying,\" When you leave your Comfort Zone, you put yourself out there, in a 6 that you are not comfortable with, The result is that you learn something that you did not know and you enlarge your knowledge to become a better person.\" He turned again to the blackboard and drew a bigger circle around the original(原来的)circle, and 7 a few new things like more friends, a big house, etc.

A lesson from this story is that if you stay inside your Comfort Zone you will never be able to open your eyes to the outside world and learn, When you step out of your Comfort Zone, you will 8 make your circle bigger to challenge your mind and grow to be stronger, and all in all be a better person.

1. A. personal B. natural C. traditional 2. A. take 3. A. noise 4. A. lose

B. express C. argue B. want

C. learn C. connecting

D. educational D. write D. miss D. leaving D. situation D. divided D. suddenly

B. danger C. disagreements D. arguments

5. A. pointing B. flying 7. A. built 8. A. finally

6. A. standard B. business C. programme

B. invited C. added B. hardly C. quickly

【答案】 (1)D;(2)B;(3)B;(4)C;(5)A;(6)D;(7)C;(8)A; 【解析】【分析】主要讲了作者想起初中毕业时老师在黑板上画了舒适区告诉学生们要迈出舒适区才会让自己的圈子更大来挑战自己的头脑,成为一个更好的人。

(1)句意:在最后一天我们的老师告诉我们一些我想要和你们分享的有教育意义的事

情。A.个人的;B.自然的;C.传统的;D.有教育意义的。根据后文可知作者分享的事情是有教育意义的,故选D。

(2)句意:一个学生决定表达他的想法。A.花费;B.表达;C.争论;D.写。根据后句\" The world?\"可知是学生在表达自己的想法,故选B。

(3)句意:人们感觉在这个圈里面,他们远离任何危险是安全的。A.噪音;B.危险;C.不同意;D.同意。因为远离危险,所以是安全的,故选B。

(4)句意:你学习一些东西。A.失去;B.想要;C.学习;D.思念。根据后文\"Exactly, you are learning.\" 可知是正在学习一些东西,故选C。

(5)句意:我们的老师转向黑板,画了一个箭头,从那个人指向圈外。A.指向;B.飞;C.连接;D.离开。箭头表示方向,是指向圈外,故选A。

(6)句意:把你自己放在那外面,在一个你不舒服的情形里。A.标准;B.商业;C.节目;D.情形。in a situation,在一种情况中,故选D。

(7)句意:增加几个新东西,像更多的朋友、大房子等等。A.建立;B.邀请;C.增加;D.分开。根据前文可知是圈子大了,增加了新东西,故选C。

(8)句意:最后你将让你的圈子更大来挑战你的头脑,变得更加强大,总的来说是一个更好的人。A.最后;B.几乎不;C.迅速地;D.突然。根据前文可知是增加圈子,最终自己会变得更好,故选A。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

27.根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。 Do you know how to have a good relationship with your parents? When you have different ideas from your parents, not talking to them can't solve anything. 1 , communication is the best way.

Communication begins with caring about others. Sometimes 2 you come home from school and have nothing to say to your family members, you can't just go up 3 your own room and take no notice of anyone else. Even if you just say hello to them, it is better than saying 4 .

Communication is 5 for us to keep a good relationship. When talking with your parents, you need to let them know how you are feeling and politely ask them to listen to you. Communication is the best way to 6 the problem. Shouting or walking away only makes the situation worse. Here is an 7 .

One night, Sophie went to a party with her friends and had to arrive home by midnight because it wouldn't be 8 if she went home by herself and left her friends alone. When she reached home very late, her parents were quite mad at her first. But when Sophie 9 why she got back home late, they weren't angry any more and let it go. You see communication is the 10 here and it helps to solve the problem. 1. A. Suddenly 2. A. when 3. A. with

B. Luckily C. Instead D. Already B. why B. from

C. how C. of

D. where D. to

4. A. something B. anything C. nothing D. everything 5. A. difficult 6. A. solve 7. A. order 8. A. easy 10. A. pen D;(10)B;

【解析】【分析】主要讲了交流是和父母保持良好关系的最好方法。

(1)句意:相反,交流是最好的方法。A.突然;B.幸运的是;C.相反;D.已经。根据前文可知不交流不能解决事情,相反,交流是解决事情的最好的方法,故选C。

(2)句意:当你从学校回家时,没有和家人说话。A.当......时候;B.为什么;C.怎样;D.哪里。根据句意可知是当回家时,所以用when,故选A。

(3)句意:你不能仅仅去你自己的房间。A.和;B.来自;C.......的......;D.到达。go up to+地点名词,表示去某地,故选D。

(4)句意:尽管你仅仅和他们说你好,也比不说话更好。A.某事;B.任何事情;C.没事;D.每件事情。根据前文可知是不说话,直接去房间,say nothing不说话,故选C。 (5)句意:对于我们来说交流对于保持良好的关系是有帮助的。A.困难的;B.有帮助的;C.放松的;D.有趣的。根据前文可知交流是最好的方法,即对保持良好关系是有帮助的,故选B。

(6)句意:交流是解决问题的最好方法。A.解决;B.问;C.让;D.给。solve the problem解决问题,故选A。

(7)句意:这是一个例子。A.顺序;B.例子;C.答案;D.借口。根据下文可知讲了Sophie的例子,故选B。

(8)句意:如果她独自回家,把朋友独自留在那将不是礼貌的。A.简单的;B.无聊的;C.有用的;D.礼貌的。根据常识可知把朋友单独留在那里是不礼貌的,故选D。

(9)句意:但是当Sophie解释为什么回家晚时,他们不再生气。A.记住;B.注意;C.相信;D.解释。根据句意可知Sophie和父母交流后解决了问题,即解释后,故选D。 (10)句意:你看交流是这里的关键。A.钢笔;B.关键;C.书;D.尺子。根据句意可知交流是最好的方法,即关键,故选B。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

B. helpful C. relaxing D. interesting B. ask

C. make

D. give

B. example C. answer D. excuse B. boring C. useful D. polite B. key

C. book

D. ruler

9. A. remembered B. noticed C. believed D. explained

【答案】 (1)C;(2)A;(3)D;(4)C;(5)B;(6)A;(7)B;(8)D;(9)

28.通读下面的短文,然后从短文后所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案填空,使短文完整通顺。

Cindy was just seven years old when she started going on walks. Since then, she has joined a sports club with her 1 , Kevin.

\"We started walking around the countryside,\" 2 Cindy. \"There are a lot of paths near our house, and now we go walking all year round, even 3 winter. My first 4 was 2 kilometers away. But we did it little by little over quite a long time. After I 5 the sports club, I became more and more energetic (精力充沛的). Walking has made me much 6 . I think it would be a really good idea to 7 other kids of my age to walk because many kids are getting fat nowadays.\"

Cindy's father, Kevin is really 8 of his daughter's opinion of walking. \"I wish we could get more kids out walking. 9 now lots of children are busy with TV programs and computer games, so it's not 10 for them to go out. But I think I should try my best to help them.\" 1. A. father 3. A. in 4. A. run 5. A. joined 6. A. richer 7. A. need 8. A. kind

B. friend B. on B. left B. order B. afraid

C. teacher C. talks C. at C. attended C. encourage C. proud C. important

2. A. speaks B. says

B. change C. walk B. healthier C. shorter

9. A. Unluckily B. Happily C. Easily 10. A. difficult B. easy A;(10)B;

【解析】【分析】短文大意:介绍了Cindy和她的父亲Kevin的故事,父女两个加入运动俱乐部,变得精力充沛、更加健康。同时他们号召更多的孩子远离电子产品,参加锻炼。 (1)名词辨析。句意:从那之后,她和她父亲凯文加入了运动俱乐部。father父亲;friend朋友;teacher老师,根据下文Cindy's father, Kevin,可知两者为父女关系,故选A。 (2)动词辨析。句意:辛迪说“我们开始在这个村周围转。”speaks说,宾语通常为语言种类;says强调说话的内容,此处及表达说话的内容;talks强调说话的方式为相互交流,故选B。

(3)介词的辨析。句意:在我们家附近有很多小路,现在我们全年散步,甚至在冬天。此处介词表示时间。in用在年,月前面。On表示节日、星期、确定的某月某日,或确定的某一天的上午、下午或晚上。at用在时间点前面,故选A。

(4)名词的辨析。句意:我的第一次散步是两公里远。run跑步;change改变;walk散步,根据上文 now we go walking all year round, 可知此处指散步,故选C。

(5)动词的辨析。句意:在我加入运动俱乐部以后我变得越来越精力充沛了。根据 I became more and more energetic (精力充沛的). 可知我加入了运动俱乐部,join,加入,attend,出席,left离开,故选A。

(6)形容词比较级辨析。句意:散步使我变得更健康。richer更富有;healthier更健康;shorter更矮,根据常识可知段落会使人更健康,故选B。

(7)动词的辨析。句意:我认为这将是一个好办法来鼓励我同年龄段的其他的孩子走【答案】 (1)A;(2)B;(3)A;(4)C;(5)A;(6)B;(7)C;(8)C;(9)

路,因为现在许多孩子正变得发胖。A. 需要;B. 命令;C. 鼓励;根据 many kids are getting fat nowadays.\" 可知此处指鼓励他们运动锻炼,故选C。

(8)形容词辨析C。句意:Cindy的父亲,Kevin真得以女儿走路的观点而自豪。 A. kind善良;B. afraid害怕;C.proud 自豪。根据 I wish we could get more kids out walking.可知父亲以女儿的观点为骄傲,故选C。

(9)副词的辨析。unluckily不幸的是;happily快乐地;easily简单地,容易地,根据 I wish we could get more kids out walking. 可知Kevin认为许多孩子忙于电子设备是不幸的事,故选A。

(10)形容词的辨析。句意:不幸的是现在很多孩子们都忙着看电视节目和玩电脑游戏,因此让他们出去是不容易的。根据 now lots of children are busy with TV programs and computer games, 孩子们忙于游戏,所以出门不容易。故选B。

【点评】此题考查完形填空。 从语篇层次上把握语言材料,在阅读理解的基础上进行逻辑推理,综合运用所学习的语言知识。对于词汇的意义和用法的理解和运用能力;根据生活常识进行推理和判断能力;对于习惯用语和短语的固定搭配掌握能力。

29.阅读短文,根据其内容,从A、B、C、D中选出最佳答案。

In space, there was a little gray planet. It looked very 1 , because the people who lived there hadn't looked after it. They had polluted the whole planet heavily 2 rubbish and pollution. As a result, there were few plants and animals left.

One day, a little boy Jim was walking on the planet, when he passed a cave(山洞)and 3 a small red flower inside. The flower was very sick﹣﹣almost dying, so Jim 4 dug up the flower, with roots, soil and everything. Then he started looking for a place 5 care of it. He searched all over the planet, but everywhere was polluted so much that there was 6 place the flower could possibly live in. Then he looked up at the moon. It seemed that maybe the plant could live there.

Jim decided to go there. He 7 a spaceship and put the little red flower in the back, then they flew to the moon. Far away from all that pollution, the flower soon grew up, giving birth to others, and these other flowers spread onto other flowers. Soon the whole moon was completely covered with flowers. When the little boy's flowers came out, the moon gave out a soft red

8 . It was the most beautiful scenery he had ever seen.

Maybe the story is telling us 9 we don't look after the planet, a day will come when flowers can only grow on the moon. So we must be friendly to 10 place that we are living in now. 1. A. happy 2. A. about 3. A. noticed 4. A. careful 5. A. to take 6. A. some 8. A. fire 9. A. unless 10. A. us

B. sad B. from B. believed B. carefully B. take B. many B. smell B. that B. our

C. excited C. with C. decided C. careless C. took C. no C. noise C. before C. ours

D. bored D. beside D. expected D. carelessly D. taking D. much D. light D. if D. ourselves

7. A. went away B. went through C. climbed into D. climbed out

【答案】 (1)B;(2)C;(3)A;(4)B;(5)C;(6)C;(7)D;(8)D;(9)D;(10)B;

【解析】【分析】主要讲了通过Jim在星球上发现一棵奄奄一息的花时发现月球可能适合花的生长,于是带着花去了月球,盛开的花成为月球上最漂亮的风景。

(1)句意:他看起来很难过。A开心的;B难过的;C激动的;D无聊的。根据because the people who lived there hadn't looked after it.因为住在这个星球上的人没有照顾好他,所以他感到难过,故答案选B。

(2)句意:他们用垃圾和污染物很严重地污染了整个星球。A关于;B来自;C用;D在…旁边。用垃圾和污染物污染了星球,故答案选C。

(3)句意:当他经过一个小山洞的时候,他注意到了里面的一朵小红花。A注意到;B相信;C决定;D期望。根据when he passed a cave可知经过山洞的时候应该是注意到一朵花,故答案选A。

(4)句意:因此吉姆小心翼翼的把花挖了出来。A小心的,形容词;B小心地,副词;C粗心的,形容词;D粗心地,副词。根据The flower was very sick—almost dying花几乎快要死掉了,可知他应该是小心地挖出来,故排除C、D,而且这里修饰动词的只能是副词,形容词不能修饰动词, 故排除A和C,故答案选B。

(5)句意:然后他开始找一个地方来照顾它。take care of,照顾,此处需要用to do动词不定式表目的,找一个地方的目的是来照顾它,故答案选C。

(6)句意:但是每个地方都被污染的非常严重,以至于没有花能够生存的地方。A一些;B许多;C没有;D许多。根据everywhere was polluted so much每个地方都被污染的非常严重,可知应该是没有地方供花生存,故答案选C。

(7)句意:他爬进了宇宙飞船。A离开,消失;B经历;C爬进;D爬出。根据Jim decided to go there.他决定去月球可知他应该是爬进了宇宙飞船,故答案选C。

(8)句意:月亮散发出一股轻柔的红光。 A火;B气味;C噪音;D光。根据It was the most beautiful scenery这是最漂亮的景象,可知月亮发出的应该是红光, 故答案选D。

(9)句意:可能这个故事在告诉我们:如果我们不会照顾这个星球的话,那么花只能生长在月球上的这一天就会到来。A除非;B那个;C在……之前;D如果。前后属于条件关系,所以用if表示条件,故答案选D。

(10)句意:所以我们必须要对我们居住的地方友好。A我们,宾格,作宾语;B我们的,形容词性物主代词,修饰名词;C我们的,名词性物主代词,不能修饰名词;D我们自己反身代词。根据后面的place是一个名词,所以说明前面应该用一个形容词性物主代词,故答案选B。

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

30.完形填空

We sometimes call the lion \"the king of the foresthan other animals. It can 1 faster than many animals and hunt the best. It is the highest animal in the 2 food chain.

In the sea, the shark is one of the animals at the top of the food chain. It can swim faster than 3 other sea animals, and it can use its big teeth to eat them.

What is at the top of the world's food chain? People are! We are not the biggest or fastest, but we are the 4 . We could not run faster than cheetahs(猎豹), so we 5 cars and now we can move the fastest. We could not fight better than lions, so we invented guns. Now we can hunt the best.

People's inventions are clever, but they can be 6 , too. For example, people built 7 , and now they make the air and rivers dirty. This can make terrible changes. Dirty rivers kill fish. 8 bears cannot eat the fish. If we kill one part of the food chain, other parts also will die. Remember that we are a part of the food chain, 9 we are in danger, too! If we protect animals, we are protecting 10 ! We could and we should do something for the world! 1. A. walk 2. A. sea 3. A. most 5. A. used

B. swim B. land

C. run

D. jump D. more D. made D. helpful D. hospitals D. Then D. or

C. mountain D. desert

B. another C. any B. had

C. invented C. schools C. While C. but

4. A. strongest B. cleverest C. most special D. most important 6. A. interesting B. dangerous C. careful 7. A. factories B. hotels 8. A. If 9. A. and

B. When B. so

10. A. ourselves B. oneself B;(10)A;

C. yourselves D. themselves

【答案】 (1)C;(2)B;(3)C;(4)B;(5)C;(6)B;(7)A;(8)D;(9)【解析】【分析】文章大意:本文通过介绍食物链上动物之间的关系,告诉我们要保护动物,保护食物链,从而保护生态平衡。

(1)句意:它能比许多动物跑得更快,而且捕猎得最好。 A.walk走; B.swim游泳; C.run跑步; D.jump 跳。根据 hunt the best 捕猎得最好,可知应该是跑,故选C。 (2)句意:是陆地食物链中最高的动物。 A. sea海洋 ; B. land 陆地; C. mountain 山; D. desert 沙漠。根据常识狮子生活在陆地上可知应该是陆地,故选B。

(3)句意:它游得比其他任何海洋动物都快。 A. most 大部分,后跟名词复数; B. another 另一个,后跟单数名词; C. any 一些,后跟名词或other; D. more 更多,后跟名词。根据句语法知识,故选C。

(4)句意:但是我们是最聪明的。 A. strongest 强壮的; B. cleverest 最聪明的; C. most special 最特别的; D. most important 最重要的。根据 so we invented guns. Now we can hunt the best. 可知我们发明,捕猎最好。应该是最聪明的,故选B。

(5)句意:所以我们发明了汽车现在我们可以跑得最快了。 A. used 用; B. had 有; C. invented 发明; D. made 制造。根据 now we can move the fastest.现在我们可以跑得最快了 。可知应该是发明汽车,故选C。

(6)句意:人们的发明是聪明的,但是他们可能也是危险的。 A. interesting 有趣的; B. dangerous 危险的; C. careful 细心的; D. helpful 有帮助的。根据 now they make the air and rivers dirty. 可知他们污染河流,应该是危险的,故选B。

(7)句意:例如人们建造工厂。 A. factories 工厂; B. hotels 旅馆; C. schools 学校; D. hospitals 医院。根据 now they make the air and rivers dirty .可知他们污染河流。应该是工厂,故选A。

(8)句意:那时熊不能吃鱼。 A. If 如果; B. When 什么时候; C. While 当...时候; D. Then 那时。根据 Dirty rivers kill fish. 脏的河水杀死鱼。可知那时熊不能吃鱼,故选D。 (9)句意:所以我们也有危险!记住,我们是食物链的一部分,所以我们也有危险! A. and 和,表并列; B. so 所以,表结果; C. but 但是,表转折; D. or 或者,表选择。根据 Remember that we are a part of the food chain, 记住,我们是食物链的一部分,可知应用所以,故选B。

(10)句意:如果我们保护动物,就是保护我们自己。 A. ourselves 我们自己; B. oneself 自己; C. yourselves 你自己;D. themselves他们自己;反身代词作宾语时,反身代词应与句中的主语保持一致,主语是we,应用 ourselves ,故选A。

【点评】答题首先要跳过空格,通读文章掌握大意,然后细读文章 字斟句酌作答,注意考虑句型句法搭配,语境等因素,最后通读一遍验证答案。

【参】***试卷处理标记,请不要删除

一、中考英语阅读理解汇编

二、中考英语完形填空汇编

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo0.cn 版权所有 湘ICP备2023017654号-2

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务